Με επτά «κατακκόκινες» περιοχές της Επικράτειας σε κλοιό σκληρών περιοριστικών μέτρων εν μέσω του γενικού lockdown και με τριψήφιο, αλλά και με υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων -866- το επιδημικό κύμα διατηρεί τη δυναμική του στο μεγαλύτερο τμήμα της Επικράτειας και απειλεί να ανατρέψει την εύθραυστη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η εποχή που διανύουμε γίνεται ακόμη πιο επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς ο χειμώνας και το κρύο ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό την περασμένη Παρασκευή, «η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάρκεια του χειμώνα».
Σήμερα το απόγευμα στο καθεστώς του σκληρού τοπικού lockdown μπήκε η Λέσβος, ακολουθώντας τη Βοιωτία (χθες τέθηκε ολόκληρη σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ενώ δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας εξαιρουμένων λόγων υγείας).
Στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη, και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου. Έως και τις 15/1 σε καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.
Όπως προκύπτει από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε 43 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 14 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρά το γενικό lockdown των δύο και πλέον μηνών στο οποίο «ζει» η χώρα μας.
Περίπου το 1/3 των σημερινών κρουσμάτων συγκεντρώνει η Αττική, όπως συμβαίνει άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου η Θεσσαλονίκη κατέβηκε από το αρνητικό βάθρο της πρώτης θέσης στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μάλιστα, σήμερα Τρίτη ανακοινώθηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο (365) σε σύγκριση με τον χθεσινό αριθμό (180). Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα -στα νοσοκομεία της πόλης χθες νοσηλεύονταν 556 ασθενείς σε απλές κλινικές και 156 σε ΜΕΘ.
Ειδικότερα, οι νέες διαγνώσεις στο λεκανοπέδιο κατανέμονται ως εξής: 38 από την Ανατολική Αττική, 52 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 49 από τη Δυτική Αττική, 36 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 106 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 34 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 49 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (12,43 χθες) και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (10,3), ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), η Ανατολική Αττική (7,56), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (7,35) και ο Νότιος Τομέας Αθηνών (6,42).
Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το σχήμα μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ και στις Περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (23,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Ευρυτανίας (19,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Κοζάνη (35,29), Εύβοιας (9,5) και Τρικάλων (11,4 κρούσματα).
Σε ό,τι αφορά τον σκληρό, και αντιπροσωπευτικό, δείκτη των διασωληνωμένων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 337 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. Το 63,5% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω, το 33,5% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 39-45 χρόνων και τέλος ποσοστό 3% αφορά ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων.
Πηγή: protothema.gr