Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 18:44
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Στα 211.000 τα κρούσματα από την Πρωτοχρονιά – Τι ανησυχεί τους ειδικούς






Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του επιδημικού κύματος κορωνοϊού στη χώρα μας που αφήνει πίσω του δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και κυρίως εκατοντάδες νέους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Η μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Omicron αποδεικνύεται περίτρανα με τον απολογισμό των γιορτινών ημερών, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς που παρομοίαζαν τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με θρυαλλίδα σε πευκοδάσος καλοκαιρινό μήνα, με βάση τη σύντομη πορεία της στη Νότιο Αφρική. Είναι ενδεικτικό ότι από την Πρωτοχρονιά μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 211.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μηχανικής και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, παρατηρείται μια μικρή επιβράδυνση της ανοδικής πορείας του επιδημικού κύματος, που αποδίδεται αφενός μεν στους εμβολιασμούς του πληθυσμού, αφετέρου στην τήρηση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή. Μέχρι χθες οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις είχαν φτάσει τους 7.065.763 και εκείνοι που είχαν λάβει και την αναμνηστική δόση τους 3.783.693. Άλλοι 450.000 έχουν λάβει την πρώτη δόση και αναμένουν την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι η ταχύτητα του μεταλλαγμένου στελέχους Omicron θα μειωθεί σημαντικά σε δύο εβδομάδες και θα σημάνει την αρχή της αποσυμφόρησης στο σύστημα υγείας, που όπως και στα προηγούμενα επιδημικά κύματα θα διαρκέσει τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Στο μεταξύ οι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία τους κρίσιμους επιδημιολογικούς δείκτες. Οι εισαγωγές, νέων ασθενών για παράδειγμα, στα νοσοκομεία αποτελούν ένα δύσκολο στη διαχείρισή του πεδίο. Τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν γίνει περισσότερες από 3.400 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με τον αριθμό τους να καταγράφει τις τελευταίες τρεις ημέρες ρεκόρ εισαγωγών σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας – χθες και προχθές έγιναν 662 και 664 εισαγωγές ενώ την περασμένη Τρίτη έφτασαν τις 687.

Το ρεύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία έχει ενεργοποιήσει ήδη τους αρμόδιους για την εφαρμογή του Σχεδίου Έκτακτης ανάγκης για την αντιμετωπιση της επιδημίας.

Οπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, δρομολογείται για μια ακόμη φορά η επίταξη των υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες γιατρούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν τις κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων. Η επιστράτευση γιατρών θα αφορά παθολόγους, πνευμονολόγους, αλλά και αναισθησιολόγους και παιδιάτρους.

Η επίδοση των πρώτων «φύλλων πορείας» στους ιδιώτες γιατρούς αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο κατά 50% ωράριο στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους.

Παράλληλα, ξεδιπλώνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αύξηση των απλών κλινών covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που σηκώνουν το βάρος του 40% των νοσηλειών των ασθενών με λοίμωξη Cοvid της χώρας. Από τους 4.594 νοσηλευόμενους της επικράτειας, οι 1.700 είναι στην Αττική.

Τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως πληροφορείται το protothema.gr, διαθέτουν από σήμερα άλλες 172 κλίνες γενικών κλινικών για τις ανάγκες των ασθενών της επιδημίας, με τον «Ευαγγελισμό», το «Σισμανόγλειο», το «Γ. Γεννηματάς» και το «Αμαλία Φλέμινγκ» να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων που νοσηλεύουν COvid και non covid περιστατικά. Συνολικά τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαθέτουν1.276 απλές κλίνες covid που μέσα στο επόμενο 24ωρο θα φτάσουν τις 1.448. Σε αυτές θα προστεθούν από την προσεχή Δευτέρα και άλλες 300 κλίνες με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους από ιδιωτικές κλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Αναλόγως θα κινηθεί και η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας εφόσον υπάρξει ανάγκη κλινών.

Στην παρούσα φάση νοσοκομείο για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών λόγω κορωνοϊού είναι μόνο το «Σωτηρία», που έκλεισε χθες την εφημερία του με 360 νοσηλευόμενους. Ωστόσο, η μετατροπή και άλλου γενικού νοσοκομείου σε covid νοσοκομείου είναι μέσα στον σχεδιασμό εφόσον το επιβάλλουν οι τυχόν επιδεινωμένοι επιδημιολογικοί δείκτες των επόμενων ημερών. Νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο και ο Ερυθρός Σταυρός που τον περασμένο Μάρτιο παραχώρησαν το σύνολο των κλινών τους για τους ασθενείς με covid, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να αξιοποιήσουν εκ νέου τα αντανακλαστικά και την εμπειρία τους.

Στην περίπτωση αυτή στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα τεθούν και τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων συνδράμοντας τις γενικές εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως είχε γίνει στο πρώτο επιδημικό κύμα του 2021 όταν το νοσοκομείο 251 της Πολεμικής Αεροπορίας υποδεχόταν επείγοντα περιστατικά του γενικού πληθυσμού. Τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των περιστατικών θα έχει το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.