Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 09:43
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Σταθεροποιείται ο κρίσιμος δείκτης θετικότητας -Γιατί εμφανίζεται πιο αυξημένος κάποιες ημέρες






Ο κρίσιμος δείκτης θετικότητας αναφορικά με την παρακολούθηση της πανδημίας του κορωνοϊού εμφανίζεται αυτή την εβδομάδα σταθερός στην ελληνική επικράτεια.

Πώς όμως υπολογίζεται αυτός ο δείκτης θετικότητας; Η πιο απλή μέθοδος να υπολογιστεί ο δείκτης θετικότητας είναι να μετρήσει κανείς τον αριθμό των θετικών τεστ ανά 100 δειγματοληψίες. Έτσι προκύπτει το ποσοστό επί τοις εκατό, που αφορά στους νέους ασθενείς Covid που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σταθερός την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που μας πέρασε παρέμεινε σταθερός, στο 6%. «Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο, η επιτροπή ειδικών παρακολουθεί στενά τη θετικότητα, όπως προκύπτει από τυχαία δειγματοληψία, όπως για παράδειγμα κατά τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, κι αυτό γιατί έτσι ενδέχεται να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Στο 12,4% ο δείκτης θετικότητας χθες

Παρατηρώντας όμως τον δείκτη θετικότητας ανά ημέρα, διαμορφώνεται πολύ πιο ψηλά από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο που ανακοινώνεται. Για παράδειγμα, το τελευταίο 24ωρο, σε 12.000 περίπου τεστ και με 1.496 νέα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται σε 12,4%.

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του Κέντρου Αντιμετώπισης Μολυσματικών Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, ένας υψηλός δείκτης θετικότητας μπορεί να σημαίνει φυσικά πως η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι αυξημένη.

Γιατί είναι τόσο αυξημένος ο δείκτης θετικότητας κάποιες μέρες

Ωστόσο, το ποσοστό ενδέχεται να είναι αυξημένο σε ημέρες που μόνο ένα μέρος πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα παραγωγικής ηλικίας που μετακινούνται περισσότερο εν μέσω καραντίνας κ.λπ.) ελέγχονται. Για παράδειγμα, σε μία ημέρα όπως η χθεσινή, όταν και δεν διεξήχθησαν πολλά τεστ κορωνοϊού, είναι πιθανό περισσότεροι πολίτες με συμπτώματα να ελέγχθησαν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο δείκτης θετικότητας.

Τέλος, σύμφωνα με το CDC, συμβαίνει συχνά τα θετικά τεστ να καταγράφονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού, σε σύγκριση με εκείνα που βγαίνουν αρνητικά.

Με άλλα λόγια, είναι πιθανό ο δείκτης θετικότητας να εμφανίζεται πιο αυξημένος όταν τα τεστ κορωνοϊού είναι λιγότερα, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να μην εξαπλώνονται σε άτομα που θα προέκυπταν υγιείς, αυξάνοντας έτσι τα αρνητικά τεστ.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr