Συναγερμός έχει σημάνει από χτες σε τρία νησιά της Ελλάδας καθώς σύμφωνα με τοπικά μέσα έχουν εντοπιστεί κρούσματα, μερικά από τα οποία είναι μάλιστα και ασυμπτωματικά.
Ειδικότερα θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν τουρίστες σε Θάσο, Νάξο και Εύβοια με αποτέλεσμα οι υγειονομικές αρχές να κινητοποιούν αμέσως.
Κι ενώ τις προηγούμενες μέρες οι ειδικοί ανέφεραν πως είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται και απομονώνονται στα σύνορα, πλέον φαίνεται πως οι μικρές αλλά ανησυχητικές εστίες στα νησιά δεν αποτελούν απλά ένα μελλοντικό σενάριο.
Βέβαια το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο εδώ και μέρες στον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων, ο οποίος τις τελευταίες μέρες ξεπερνά αυτόν των εισαγόμενων.
Από την πλευρά τους τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν εντατικούς ελέγχους σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα ακόμα και τη νύχτα.
Τα πρώτα κρούσματα σε Παγγαίο και Θάσο από τουρίστες που ήρθαν για διακοπές
Με δύο ανακοινώσεις οι δήμοι Θάσου και Παγγαίου επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή.
Τέσσερις τουρίστες σε ξενοδοχείο-καραντίνας
Τα τέσσερα κρούσματα στο νησί της Θάσου έχουν ήδη εντοπιστεί και τέθηκαν σε περιορισμό στο ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ για τα δυο κρούσματα στο δήμο Παγγαίο στην Καβάλα πρόκειται γα επισκέπτες που πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε παραθαλάσσιες περιοχές και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Η ταυτότητα των τουριστών με κοροναϊό στη Θάσο
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και συμμετείχαν οι τέσσερις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας και ο διευθυντής τη διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Στους δημάρχους έγινε ενημέρωση για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή.
Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων στο νησί της Θάσου έγινε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί και έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη του ΕΟΔΥ στο ξενοδοχείο καραντίνας.
Να τηρούνται τα μέτρα ζητούν οι δήμαρχοι
Ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης τόνισε ότι «διανύουμε μια διαφορετική τουριστική περίοδο για τη Θάσο. Η προσέλευση τουριστών στο νησί της Θάσου, καθιστά επιτακτική την τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας και την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε κάθε ιδιαίτερη συγκυρία».
Ο δήμος Παγγαίου με ανακοίνωσή του ζητάει από τους επαγγελματίες και τους πολίτες να τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία τους και την προστασία των επισκεπτών της περιοχής.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες διοικητικές και υγειονομικές αρχές . «Η περιοχή μας,ανέφερε, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και ήταν επόμενο να υπάρξουν κάποια κρούσματα, παρά το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες τόσο η Καβάλα όσο και η Θάσος δεν είχαν παρουσιάσει κανένα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θα πρέπει να μας επηρεάσει και να μας πανικοβάλει. Νομίσω ότι με ψυχραιμία, με ετοιμότητα κι αν όλοι τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα. Ο καθένα μας αν τηρεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας προστατεύει πρώτα την υγεία του και κατ’ επέκταση την υγεία των γύρω του. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. Επιβάλλεται να μη βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν πολλά άτομα και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή ηλικιωμένοι και συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα να φορούν μάσκες σε κλειστούς κυρίως χώρους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Η κ. Αντωνίου επισημαίνει ακόμα ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι απαραίτητη στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα στα πλοία καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μετάδοσης. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει πάντως ότι «αν είμαστε προσεχτικοί, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα από όλους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες αλλά και από τους πολίτες τότε πραγματικά πιστεύω πως δεν πρέπει να φοβόμαστε».
Πρώτο «εισαγόμενο» κρούσμα και στη Νάξο
Το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα κορωνοϊό εμφανίστηκε χθες και στη Νάξο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του naxostimes.gr, πρόκειται για Έλληνα γιατρό που ζει στην Αγγλία και επισκέφτηκε το νησί με την ανήλικη κόρη του για διακοπές.
Ο Έλληνας γιατρός έφτασε στην Ελλάδα πριν από τέσσερις ημέρες αεροπορικώς από την Αγγλία, μέσω Σερβίας και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε τεστ για τον κορωνοϊό. Όπως τον ενημέρωσαν θα τον ειδοποιούσαν για τα αποτελέσματα…
Την Κυριακή κατέφτασε στη Νάξο και συγκεκριμένα στη Μουτσούνα όπου είχε ενοικιάσει δωμάτιο για τη διαμονή του.
Χθες το απόγευμα έλαβε τηλέφωνο από τον ΕΟΔΥ που του ανακοίνωσε ότι το τεστ ήταν θετικό. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές και ο γιατρός μετέβη (με αυτοκίνητο που είχε ενοικιάσει στο νησί) στις 8:00 το βράδυ στο ξενοδοχείο καραντίνας της Νάξου, μαζί με την κόρη του.
Θετική 60χρονη στην Κέρκυρα
Θετική στην Covid-19 είναι και μία 60χρονη από τη Σερβία που βρέθηκε στο νησί προκειμένου να επισκεφθεί την κόρη της η οποία διαμένει στη Βόρεια Κέρκυρα.
Η 60χρονη, που είναι ασυμπτωματική, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αναμένεται να εξεταστούν τις επόμενες ώρες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης.
Εύβοια: Ζευγάρι Σέρβων με κοροναϊό, πήγε σε νοσοκομείο με…ταξί
Τέλος όπως έγινε γνωστό χτες, συναγερμός σήμανε και στις υγειονομικές αρχές της Στερεάς Ελλάδας, καθώς επιβεβαιώθηκε στην Αιδηψό κρούσμα του κορωνοϊού σε γκρουπ ταξιδιωτών από τη Σερβία.
Όπως ανέφερε το lamiareport.gr, ένας άνδρας από το γκρουπ γύρω στα 50, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μετέβη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Αγνοώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τον έστειλαν στο Νοσοκομείο Λαμίας μαζί με τη γυναίκα του, με ταξί! Φθάνοντας λοιπόν στο Νοσοκομείο Λαμίας, τους έγινε μοριακό τεστ με το οποίο διαπιστώθηκε ότι νοσούν από covid-19.
Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του ταξίδεψαν από τη Βαλκανική χώρα στην Ελλάδα, με γκρουπ 20 ατόμων και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Αιδηψού.
Όπως ήταν φυσικό από την Πολιτική Προστασία και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΣτΕ, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου ιχνηλάτησης των επαφών των δύο Σέρβων και κυρίως του εντοπισμού του ταξιτζή που τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας.
Παράλληλα στο Νοσοκομείο Λαμίας εξετάζεται που θα νοσηλευτεί το περιστατικό, που παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά ήπια, της ασθένειας. Σημειώνεται ότι η γυναίκα του είναι ασυμπτωματική.
Φλώρινα: Αποφύγετε τις μετακινήσεις προς την Βόρεια Μακεδονία
Να περιορίσουν στο ελάχιστο την κινητικότητά τους προς την Βόρεια Μακεδονία καλεί τους πολίτες της Φλώρινας ο δήμαρχος Βασίλης Γιαννάκης.
Σε όσους τελικά την επισκέπτονται τους συνιστά «να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ανακοινώσει ο ελληνικές αρχές δηλαδή απόσταση ασφαλείας, μάσκα, γάντια και καλό πλύσιμο χεριών ώστε να ελαττωθούν οι πιθανότητες εισαγωγής του κορονοϊού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
Η Ελλάδα δεν επιτρέπει την είσοδο στην χώρα πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας εξ αιτίας της υψηλής διασποράς του ιού, εν τούτοις κάτοικοι όχι μόνο της Φλώρινας αλλά και γειτονικών περιοχών, πραγματοποιούν μονοήμερες επισκέψεις στα Μπίτολα και άλλες κοντινές πόλεις στην γραμμή των συνόρων, κάτι που έχει θορυβήσει τις τοπικές αρχές που φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει εισαγωγή του ιού.
Γώγος: Αν αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη να σκεφτούμε κλείσιμο χερσαίων συνόρων
Από την πλευρά του πάρα πολύ κακά χαρακτήρισε τα δεδομένα στα σύνορά μας όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
Ο καθηγητής εξήγησε πως σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων υπάρχει πρόβλημα με έξαρση κρουσμάτων και αν συνεχιστεί η κατάσταση και αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη θα έχουμε θέμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε το κλείσιμο των συνόρων.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Σερβία και ευτυχώς έγινε αντιληπτό εγκαίρως στην Ελλάδα και πήραν μέτρα, τόνισε ο κ. Γώγος.
«Οι πιο κοντινές χώρες σε εμάς είναι οι πιο επικίνδυνες, τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Από την Αλβανία, επίσης, έχουν μπει άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί. Ο καθηγητής ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε τελείως τα χερσαία σύνορα.
Όσοι εντοπίζονται θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα, κάτι που όμως μπορεί, επίσης, να αποτελέσει πρόβλημα στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών χρειαστεί να μπει σε καραντίνα ή να νοσηλευτεί στην χώρα μας.
Σχετικά με τα πανηγύρια τόνισε ότι πρέπει να απαγορευτούν τα πανηγύρια ή να υπάρχει επιτήρηση. Οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις οδηγίες.
Για τα νεότερα στοιχεία ο κ. Γώγος είπε ότι ο ιός μεταδίδεται και από τον αέρα, όπως ανακοίνωσε και ο ΠΟΥ. Παγκοσμίως βρισκόμαστε ή πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας, προσέθεσε.
Τι φοβούνται οι επιστήμονες για τις επόμενες εβδομάδες
Την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι ειδικοί καθώς η ανησυχία για αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ελλάδα δεν έχει φύγει.
Κι ενώ τις προηγούμενες μέρες όλο το βάρος είχε πέσει στο άνοιγμα του τουρισμού, πλέον οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους στον Προμαχώνα και στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στα πανηγύρια.
Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως ενώ ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση στα Βαλκάνια, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταφέρει να τον περιορίσει και να τον εντοπίσει στα σύνορα.
Το γεγονός δηλαδή πως τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύτηκαν πριν οι τουρίστες φτάσουν στον προορισμό τους είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.
Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει σε αυξημένο «συναγερμό», ενώ οι έλεγχοι και τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας εντείνονται και αυστηροποιούνται.
Βέβαια παρά το γεγονός πως τα δύο σημαντικά προβλήματα των ειδικών είναι ο Προμαχώνας και τα πανηγύρια, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα.
Συγκεκριμένα ενεργή παραμένει και η εστία της πανδημίας στην ελληνική επικράτεια, καθώς η Ξάνθη εξακολουθεί να δίνει θετικά κρούσματα.