Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025 11:21
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια Covid-19 προστατεύουν τους ασθενείς με καρκίνο – Τι έδειξαν νέες μελέτες






Τα αποτελέσματα μελετών, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) στο Λουγκάνο της Ελβετίας, επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στους ασθενείς με καρκίνο, γι’ αυτό πρέπει να προωθηθεί σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Επίσης, μια τρίτη ενισχυτική δόση πιθανότατα μπορεί να βελτιώσει την ανοσιακή ανταπόκριση σε όσους καρκινοπαθείς δεν έχουν επαρκή προστασία μετά τη δεύτερη δόση.

Πρόκειται για την εδώ και καιρό αναμενόμενη επιστημονική επιβεβαίωση ότι οι ασθενείς με καρκίνο όχι μόνο δεν πρέπει να φοβούνται τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αλλά έχουν κάθε λόγο να τα κάνουν. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν πλέον ότι οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο έχουν κανονική ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια κατά της Covid-19 και δεν εμφανίζουν περισσότερες παρενέργειες από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Επιπλέον, εκτιμάται ότι μια έξτρα δόση θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το επίπεδο προστασίας σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα.

Καθώς οι καρκινοπαθείς είχαν εξαιρεθεί από τις αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων, είχαν εκφραστεί κάποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους σε αυτούς τους ευάλωτους ασθενείς που συχνά έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως σύμφωνα με την ESMO, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος ανησυχίας. Στο φετινό συνέδριό της η σχέση της Covid-19 με την ογκολογία αποτέλεσε το επίκεντρο, με περισσότερες από 90 μελέτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γιώργο Πενθερουδάκη.

Ενδεικτική είναι ολλανδική μελέτη σε 791 ογκολογικούς ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τον κορωνοϊό άσχετα με το είδος της αντικαρκινικής θεραπείας τους (χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή συνδυασμός τους). Τέσσερις εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με Moderna, το 84% των ασθενών σε χημειοθεραπεία είχαν αναπτύξει επαρκή επίπεδα αντισωμάτων, όπως επίσης το 89% των ασθενών σε συνδυασμένη χημειο-ανοσοθεραπεία και το 93% των ασθενών σε ανοσοθεραπεία. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι με μία δόση εμβολίου μόνο το ένα τρίτο των ασθενών σε χημειοθεραπεία είχαν πετύχει επαρκή ανοσιακή απόκριση κατά του κορωνοϊού, γι’ αυτό οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη χορήγησης και των δύο δόσεων.

Μια δεύτερη ισραηλινή μελέτη σε 232 ασθενείς με καρκίνο και 261 χωρίς καρκίνο (ομάδα ελέγχου), που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, έδειξε ότι μετά τον πλήρη εμβολιασμό το 86% των καρκινοπαθών ανέπτυξε επαρκή αντισώματα (έναντι μόνο 29% μετά την πρώτη δόση).

Μια τρίτη βρετανική έρευνα με την ονομασία CAPTURE σε 585 ασθενείς με καρκίνο που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca, βρήκε ότι οι περισσότεροι από τους πάσχοντες ειδικά από καρκίνους του αίματος (το 69%) δεν είχαν αναπτύξει καθόλου εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της κυρίαρχης πλέον παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού. Γι’ αυτό, εκ μέρους της ESMO, ο ογκολόγος δρ Κουίς Καστελάνο-Μπλάνκο επεσήμανε ότι «τα ευρήματα παρέχουν πρόσθετες ενδείξεις πως πρέπει να χορηγούνται και οι δύο δόσεις, πιθανώς και μία τρίτη ενισχυτική, έτσι ώστε να βελτιωθεί η προστασία των ασθενών με καρκίνο, καθώς φαίνεται πως το ανοσοποιητικό σύστημά τους θα ανταποκριθεί στην έξτρα δόση».

Πρόσθεσε ότι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέες μελέτες δεν βρήκαν περισσότερες παρενέργειες των εμβολίων στους ασθενείς με καρκίνο, υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλής και αποτελεσματικός σε αυτούς, όσο και στον γενικό πληθυσμό. Οι όποιες παρενέργειες των εμβολίων στους ασθενείς με καρκίνο είναι ήπιες και ίδιες με το γενικό πληθυσμό: συχνότερες είναι ένας μικρός πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, μια κόπωση, ο πυρετός, οι κρυάδες, ο πονοκέφαλος και οι μυϊκοί πόνοι – όλα συνήθως σε μικρό έως μέτριο βαθμό.