Η 40χρονη που είναι τραπεζικό στέλεχος δεν επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και πήγε διαδοχικά σε δύο νοσοκομεία έως ότου διαπιστωθεί ότι έχει προσβληθεί από τη νόσο – Γίνεται απολύμανση στο κτίριο όπου εργαζόταν στην Τράπεζα Πειραιώς – Τα βήματα που πρέπει να ακολουθεί όποιος έχει υπόνοιες ότι μπορεί να έχει προσβληθεί
Το πρώτο της λάθος είναι ότι αποφάσισε να μεταβεί σε νοσοκομείο, αντί της ισχύουσας οδηγίας του ΕΟΔΥ που προβλέπει επικοινωνία με τον Οργανισμό (στο τηλέφωνο 210-5212054). Ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες σε όσους θεωρούν ότι είναι πιθανό να έχουν νοσήσει προκειμένου να μεταβούν σε νοσοκομείο αναφοράς της νόσου.
Το δεύτερο λάθος της 40χρονης είναι ότι μετέβη στα εξωτερικά ιατρεία δημοσίου νοσοκομείου -του «Σωτηρία»- όπου πήρε αριθμό προτεραιότητας 160. Είναι άγνωστο αν εκεί ανέφερε το ταξιδιωτικό της ιστορικό, ότι δηλαδή είχε επιστρέψει από την Ιταλία και μάλιστα από περιοχή όπου ενδημεί ο ιός. Το τρίτο της λάθος είναι ότι αφού περίμενε για πολλή ώρα και κουρασμένη από την αναμονή έφυγε από το «Σωτηρία» και μετέβη στο Μετροπόλιταν, σε δεύτερο δηλαδή νοσοκομείο. Ωστόσο εκεί, η αντιμετώπιση ήταν εντελώς διαφορετική.
Το Metropolitan έχει κλείσει όλες τις πόρτες εισόδου εκτός από μία για την είσοδο των ασθενών. Οποιοσδήποτε θέλει να μπει στο νοσοκομείο, πριν την είσοδό του, πλένει τα χέρια του στον εξωτερικό χώρο, φορά γάντια και μάσκα. Το Metropolitan έχει δημιουργήσει στον χώρο του πάρκινγκ, εκτός νοσοκομείου, έναν ειδικό θάλαμο προκειμένου τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού να μην εισέρχονται στο νοσοκομείο και να εξετάζονται εκεί. Η 40χρονη που είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα παρουσιάστηκε σήμερα (είχε έρθει στην Ελλάδα από το Μιλάνο το περασμένο Σάββατο) φορώντας γάντια και προστατευτική μάσκα και μεταφέρθηκε αμέσως στον ειδικό θάλαμο εκτός νοσοκομείου. Της πήραν δείγμα, διεγνώσθη με τον κορωνοϊό και παρέμεινε απομονωμένη στον ειδικό εκτός νοσοκομείου θάλαμο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Αττικόν».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (που ανανεώνει διαρκώς τις οδηγίες, ανάλογα με τα νέα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα) τονίζει στις βασικές του συμβουλές ότι όποιος έχει ταξιδιωτικό ιστορικό ή άλλο λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να επικοινωνήσει με τον οργανισμό για να λάβει περαιτέρω οδηγίες, αφού εκτιμηθούν αρχικά οι πληροφορίες που θα δώσει.
Η 40χρονη γυναίκα από το Μαρούσι είχε ταξιδεύσει στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα. Είναι στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και σύζυγος οικονομικού στελέχους ναυτιλιακής εταιρείας, στην οποία επίσης έγινε απολύμανση. Στην Ιταλία είχε ταξιδεύσει με την κόρη της, στη θέση business. Πλέον γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και εξετάζονται όχι μόνο τα άτομα του άμεσου συγγενικού και φιλικού της περιβάλλοντος, αλλά οι συνταξιδιώτες της στην πτήση από την Ιταλία στην Αθήνα. Μετά τη διαπίστωση ότι έχει προσβληθεί από τη νόσο, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε έκτακτα μέτρα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα η τράπεζα ανακοίνωσε:
«H Tράπεζα Πειραιώς ενημερώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ότι ένας εργαζόμενός της στο κτήριο Αμερικής 4 διαγνώσθηκε με τον ιό COVID-19.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο που είχε ήδη καταρτισθεί από την Τράπεζα για το θέμα σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ.
Εφαρμόζοντας το σχετικό πρωτόκολλο, συγκλήθηκε σύσκεψη με κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. και υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα για καθαρά προληπτικούς λόγους:
-απολύμανση στο κτήριο Αμερικής 4 την Παρασκευή 28/02/2020
-εκκένωση του ορόφου του κτηρίου, στο οποίο εμφανίσθηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.
-εργασία από το σπίτι για το διάστημα των 14 ημερών για τους εργαζομένους στον όροφο όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα
-εφαρμογή των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ.
Η Τράπεζα Πειραιώς δρα με σταθερό γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων της, ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της».