Κορωνοϊός: Το τραγικό δίλημμα των Ιταλών γιατρών –Ποιον να σώσουν και ποιον όχι
Ποιος προηγείται στην θεραπεία του κορωνοϊού; Ο νέος ή ο ηλικιωμένος; Αυτό το ηθικό δίλημμα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γιατροί στην Ιταλία.
Στην Λομβαρδία, την πλούσια περιοχή στο επίκεντρο της έκρηξης του κορωνοϊού στην Ιταλία, η έλλειψη κλινών και οι ιατρικές προμήθειες, αναγκάζουν τους γιατρούς να κάνουν όλο και πιο δύσκολες επιλογές.
Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται – ξεπέρασαν τα 7.900 χθες, με ποσοστό άνω του 70% στην Λομβαρδία – τα νοσοκομεία προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών που διατίθενται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάποια έχουν κλείσει ολόκληρους θαλάμους προκειμένου να τους χρησιμοποιούν σε σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού. Άλλα έχουν μετατρέψει τα χειρουργεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι γιατροί εργάζονται σε εξαντλητικές βάρδιες για να καλύψουν τα ωράρια των συναδέρφων τους που νοσούν.
Χωρίς σαφή ένδειξη για το πότε θα φτάσει στο αποκορύφωμα, οι αναισθησιολόγοι και οι γιατροί καλούνται να πάρουν όλο και πιο δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση σε κρεβάτι και αναπνευστήρα όταν δεν υπάρχουν αρκετά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
«Είναι γεγονός πως θα πρέπει να επιλέξουμε ποιον θα θεραπεύσουμε και αυτή η επιλογή πέφτει σε εμάς που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα» δήλωσε στο Politico ένας γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Μιλάνου.
Τα νοσοκομεία στην βόρεια Ιταλία είναι κορεσμένα από ασθενείς με κορωνοϊό
Η Λομβαρδία έχει περίπου 900 διαθέσιμα κρεβάτια για ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία, αλλά σε ορισμένες επαρχίες, ιδιαίτερα στο Μπέργκαμο, το Λόντι και την Πάβια, τα νοσοκομεία είναι «σχεδόν κορεσμένα», ανέφερε ο γιατρός.
«Σώστε τους νεότερους και όχι τους ηλικιωμένους»
Προς το παρόν οι εντολές είναι οι εξής: Εξοικονομήστε προμήθειες για εκείνους τους ασθενείς που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Αυτό σημαίνει προτεραιότητα στους νεότερους, αλλιώς υγιείς ασθενείς σε σχέση με τους ηλικιωμένους, που μπορεί να έχουν προϋπάρχονται θέματα υγείας.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις» δήλωσε ο Λουίτζι Ριτσιόνι, αναισθησιολόγος και επικεφαλής της επιτροπής Δεοντολογίας του Siiarti, της Ιταλικής Εταιρείας Αναισθησίας, Αναλγησίας, Αναζωογόνησης και Εντατικής Φροντίδας, ο οποίος συνυπέγραψε τις νέες ακτευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο προτεραιότητας της θεραπείας των κρουσμάτων κορωνοϊού στα ιταλικά νοσοκομεία. «Γνωρίζουμε ότι το σώμα ενός εξαιρετικά εύθραυστου ασθενούς δεν είναι σε θέση να δεχτεί ορισμένες θεραπείες σε σύγκριση με εκείνο ενός υγιούς ατόμου». Με τις συστάσεις αυτές, ο Ριτσιόνι δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει πως οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό δεν είναι μόνοι τους «μπροστά σε μια τόσο δύσκολη ηθική επιλογή».
Την ίδια ώρα, η πίεση στους γιατρούς είναι εξαιρετικά υψηλή, με πολλούς να αισθάνονται ολοένα και περισσότερο άγχος, δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα, σύμβουλος κοινωνικής πρόνοιας της Λομβαρδίας, που ανέφερε πως είδε ορισμένους ασκούμενος να κλαίνε. Φοβούνται, είπε, πως δεν μπορούν να δώσουν σε όλους την φροντίδα που χρειάζονται καθώς η ζήτηση ξεπερνά τους πόρους.
Για «σκηνικό πολέμου» κάνει λόγο Ιταλός γιατρός
Σε μια συνέντευξη που έγινε viral μετά την δημοσίευσή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Κριστιάν Σαλαρόλι, ένας αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο στο Μπέργκαμο, αναφέρθηκε σε σκηνές πολέμου, όπου οι ηλικιωμένοι ασθενείς πρέπει να παραγκωνιστούν. «Η επιλογή γίνεται μέσα σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για μαζικές εκδηλώσεις, και όπου εισέρχονται μόνο ασθενείς με κορωνοϊό. Εάν ένα άτομο είναι ηλικίας μεταξύ 80 και 95 ετών και έχει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει» ανέφερε. Η αρχή του «αυτός που έρχεται πρώτος, αυτός εξυπηρετείται πρώτος» δεν υπάρχει πλέον, δήλωσε ο Μάριο Ρίτσι, αναισθησιολόγος που εργάζεται σε νοσοκομείο στην Κρεμόνα.
Η κυβερνητική απόφαση την Κυριακή να τοποθετήσει ορισμένες περιοχές στην βόρεια Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της Λομβαρδίας σε καραντίνα, ήταν μια ευπρόσδεκτη κίνηση για τους επαγγελματίες του κλάδου υγείας που προσπαθούν να συμβαδίσουν με τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων. Την Δευτέρα το βράδυ, ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε την επέκταση της καραντίνας στην υπόλοιπη χώρα.
Τι θα γίνει μόλις αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα στην νότια Ιταλία;
Αλλά σε μια χώρα, όπου η πολιτική για την υγεία βρίσκεται στα χέρια των περιφερειακών αρχών, ορισμένοι λένε ότι η Ρώμη θα έπρεπε να είχε ενεργήσει ταχύτερα και πιο αποφασιστικά για να βεβαιωθεί πως όλες οι περιοχές θα συμβάδιζαν. «Χρειαζόταν σαφέστερα μηνύματα και λιγότερο διφορούμενο κείμενο» ανέφερε ο Γκαλέρο σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La7, αναφερόμενος στο διάταγμα που υπογράφηκε από την κυβέρνηση την Κυριακή. Μια διαρροή του σχεδίου που δημοσιεύτηκε στις μεγάλες εφημερίδες το Σάββατο, προκάλεσε πανικό στην περιοχή, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν άρων – άρων για τον νότο της χώρας προκειμένου να ξεφύγουν από τα μέτρα καραντίνας για τον κορωνοϊό.
Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας αναμένουν τώρα την άφιξη του ιού στην νότια Ιταλία, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταγράψει λιγότερες από 300 περιπτώσεις κορωνοϊού, δήλωσε ο Τζιουζέπε Σόφι, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Policlinico του Μιλάνου.
Οι βόρειες και κεντρικές περιοχές της Ιταλίας δεν είναι μόνο οι πλουσιότερες της χώρας – παράγουν το 40% του ΑΕΠ – έχουν επίσης τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. «Στον νότο, κινδυνεύουμε με μία καταστροφή» δήλωσε ο Σόφι.
Πηγή: iefimerida.gr