Εκδόθηκε προ ολίγου η ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, και τους θανάτους, στην Ελλάδα.
Το υπ. Υγείας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρουν τα εξής:
«Ανακοινώνονται 3 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2876, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 613 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1458 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
20 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 7 (35.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
99 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 171 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 152998 κλινικά δείγματα.»
Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» κρουσμάτων – θανάτων του ΕΟΔΥ
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν γίνει γνωστοί δυο νέοι θάνατοι και πως χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το προηγούμενο 24ωρο, με τα 19 εξ αυτών να αφορούν γνωστές συρροές κρουσμάτων. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν και τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ.
Από την έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει, δηλαδή, βαριά επίπτωση που έχει ο νέος κορωνοϊός στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καθώς τα 3 στα 4 θανατηφόρα κρούσματα αφορούν άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας η οποία αποτελεί το 21,5% του συνόλου των κρουσμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 2.853 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19 που έχουν καταγραφεί στη χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο, μόλις τα 572 αφορούν σε άτομα από 65 ετών και πάνω. Ωστόσο, από αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν καταγραφεί και οι μεγαλύτερες απώλειες καθώς από τους 168 θανάτους οι , τα 126 αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα που προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι άνδρες καθώς 86 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό έναντι 40 γυναικών.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία με τα κρούσματα και τους θανάτους ανά ηλικιακή ομάδα από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα:
Πηγή: ΕΟΔΥ
Κορωνοϊός: Γιατί είναι απίθανο να ξαναμπεί σε lockdown η Ελλάδα
Για την καμπύλη του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να γίνονται τελικά τεστ σε κάποιες ομάδες τουριστών μίλησε στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό.
Σε ερώτηση για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού ο κ. Γώγος σχολίασε: «Υπάρχουν πιθανότητες να συνεχιστεί η καλή πορεία, αλλά είνα μικρές. Αυτοί οι ιοί επαναλαμβάνουν 2, 3 ή 4 κύματα μέχρι να αρχίσει να ελαττώνεται η επίπτωση στην κοινότητα. Δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν αναπτύσσεται πολύ καλή ανοσία. Και ο ιός, όπως βλέπετε, εξακολουθεί να κυκλοφορεί».
Για την Ελλάδα, τόνισε, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού «αναμένεται στα τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη. Ομως είναι δύσκολο να μπει ξανά σε lockdown η χώρα. Εχουμε ακόμη καλά χαρακτηριστικά. Μην ξεχνάτε ότι ένας από τους βασικούς λόγους του lockdown ήταν ότι δεν ήμασταν έτοιμοι υγειονομικά. Πλέον είμαστε σε καλύτερη θέση, ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί, η διασπορά θα είναι μικρότερη. Θεωρώ απίθανο να μπούμε σε lockdown. Για να ληφθούν αυστηρά μέτρα, ναι, υπάρχει πιθανότητα. Μη ξεχνάτε όμως ότι ελπίζουμε και στο εμβόλιο» ανέφερε καταλήγοντας.
Πηγή: iefimerida.gr