Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 20:03
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Τρομάζει η έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων – Ζοφερές οι προβλέψεις των ειδικών

Ðáñáäüèçêáí óôï Ãåíéêü Íïóïêïìåßï ÍïóçìÜôùí Èþñáêïò Áèçíþí «Ç Óùôçñßá», 19 êáéíïýñéïé áíáðíåõóôÞñåò õøçëÞò ôå÷íïëïãßáò, ðïõ èá åîïðëßóïõí Üìåóá áíôßóôïé÷åò íÝåò êëßíåò óôéò ÌïíÜäåò ÅíôáôéêÞò Èåñáðåßáò ôïõ íïóïêïìåßïõ, êáé ðéï óõãêåêñéìÝíá óôç ÌÅÈ ôïõ ÊÝíôñïõ ÁíáðíåõóôéêÞò ÁíåðÜñêåéáò êáé óôç ÌÅÈ ôçò ÐáíåðéóôçìéáêÞò ÐíåõìïíïëïãéêÞò ÊëéíéêÞò. Ïé áíáðíåõóôÞñåò ðïõ ðáñáäüèçêáí åßíáé ôï ðñþôï ìÝñïò ôçò äùñåÜò ôçò åôáéñåßáò «ÐáðáóôñÜôïò». Ôéò åðüìåíåò çìÝñåò èá ðáñáäïèïýí óôï Õðïõñãåßï Õãåßáò Üëëïé 31, áíåâÜæïíôáò ôï óõíïëéêü áñéèìü ôçò äùñåÜò ôçò «ÐáðáóôñÜôïò», óå 50 êáéíïýñéïõò áíáðíåõóôÞñåò õøçëÞò ôå÷íïëïãßáò ãéá ÌïíÜäåò ÅíôáôéêÞò Èåñáðåßáò. Ï Õðïõñãüò Õãåßáò Âáóßëçò Êéêßëéáò åõ÷áñéóôåß ôçí åôáéñåßá «ÐáðáóôñÜôïò» ãéá ôç óçìáíôéêÞ óõìâïëÞ ôçò óôçí åíßó÷õóç ôïõ Åèíéêïý ÓõóôÞìáôïò Õãåßáò, ãéá ôçí áíôéìåôþðéóç ôçò ìåãÜëçò êñßóçò Äçìüóéáò Õãåßáò ðïõ âéþíïõìå óôç ÷þñá. (EUROKINISSI/ÃÑ. ÔÕÐÏÕ ÕÐ. ÕÃÅÉÁÓ)





Όλο και πιο σκληρό πρόσωπο, δείχνει μέρα με τη μέρα ο κορωνοϊός, με τους δείκτες της πανδημίας να επιδεινώνονται και τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα πρόθυρα εμφράγματος.

Ασθενείς διασωληνώνονται σε απλά δωμάτια με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται και οι μη covid κλινικές, ενώ η κλιμάκωση των νεκρών το τελευταίο τετραήμερο σοκάρει με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 302:

13/11   – 70 νεκροί

14/11    – 80 νεκροί

15/11    – 72 νεκροί

16/11   – 80 νεκροί

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 455 (83,18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 92 (16,82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.409 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 442 (ημερήσια μεταβολή +21,1%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 415 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Ζοφερές προβλέψεις

Την ίδια ώρα τα προγνωστικά των επιστημόνων κάνουν λόγο για αριθμούς σοκ που θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες σε κρούσματα και νεκρούς.

«Μέχρι και 92 νεκροί την ημέρα έως 17 Δεκεμβρίου», προειδοποίησε ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως σημείωσε (AΝΤ1),  «βρισκόμαστε σε φάση μείωσης της αυξητικής ταχύτητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων κοροναϊού».

Ο καθηγητής προέβλεψε μία πρόσκαιρη επιβράδυνση του κύματος για λίγες ημέρες και μια εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, τονίζοντας πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως. Το γεγονός αυτό βέβαια μεταφράζεται και σε αύξηση νεκρών και διασωληνώσεων κατά περίπου 90 και 700 αντίστοιχα.

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των μέτρων προκειμένου να φθάσουμε στο τέλος, είπε πως για να γίνει γρήγορα, χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα. «Αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή», προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε  νεκρούς»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε σε δραματικό τόνο για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης, στη λήξη μιας ακόμη ιδιαίτερα βαριάς εφημερίας, έδωσε μια ζοφερή εικόνα.

«Οι εφημερίες των νοσοκομείων δυστυχώς θυμίζουν ταινίες τρόμου. Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους νεκρούς μας. Αυτό μου είπαν κι εδώ στο Ιπποκράτειο», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας πως υπάρχουν ράντζα και λίστες αναμονής, όχι μόνο για μια κλίνη ΜΕΘ, αλλά ακόμα και για μάσκες υψηλής ροής οξυγόνου σε ορισμένα νοσοκομεία όπως αυτό της Έδεσσας.

«Πεθαίνουν οι ασθενείς, έχει παραδοθεί το προσωπικό πια, μπορούσαν πολλοί ασθενείς από αυτούς να σωθούν. Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια. Καλούμε τον κόσμο να προστατεύσει τον εαυτό του. Πραγματικά είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω», σημείωσε.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος πρόσθεσε ακόμα: «Το σύστημα δυστυχώς έχει ηττηθεί και σε λίγες μέρες δεν θα μπορεί να παρέχει καμία ασφάλεια στους νοσηλευόμενους. Το προσωπικό είναι τσακισμένο. Προσπαθεί να καλύψει τις τρύπες που άνοιξαν οι 7.000 συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή και οι 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Φοράνε τη στολή υψηλής προστασίας και δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε για κατούρημα 8 ώρες. Είναι φοβερό δηλαδή αυτό που συμβαίνει».

Στην 16η θέση στην ΕΕ στους θανάτους

Με βαση την 75η έκθεση προόδου, του Παρατηρητηρίου  η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων τεστ, του δείκτη θετικότητας και του δείκτη Rt. Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (10/11/2021), η Ελλάδα με 1.590 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 16η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.817. Ο ρυθμός διπλασιασμού[1] των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 162 ημέρες (από 169 ημέρες) και των θανάτων σε 222 (από 217 ημέρες), σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (9/11/2021), 24 Περιφερειακές Ενότητες (Άγιο Όρος, Αρκαδία, Αχαΐα, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Λέσβος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Χαλκιδική) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου (επίπεδο 5) και 10 ΠΕ (Αιτωλοακαρνανία, Δυτική Αττική, Γρεβενά, Ζάκυνθος, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Νήσοι, Ροδόπη και Φλώρινα) κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου (επίπεδο 4).

Από της 27 Δεκεμβρίου 2020, που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, ο αθροιστικός αριθμός εμβολιασμών στις 10 Νοεμβρίου ανερχόταν σε 13.044.813, έναντι 12.787.753 στις 3 Νοεμβρίου. Συνολικά έως τις 10 Νοεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί 6.754.478 εμβολιασμοί τουλάχιστον μίας δόσης, 6.439.470 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί (δηλ εμβολιασμοί δύο δόσεων ή μονοδοσικοί εμβολιασμοί) και 526.874 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης. Το παρακάτω γράφημα συνοψίζει της συνολικούς εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους στην ΕΕ των 27 κρατών μελών με το ποσοστό της Ελλάδας να ανέρχεται σε 125,78% στις 10 Νοεμβρίου.

 

 

Πηγή: in.gr