Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024 06:20
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός : Τρόμος από την «έκρηξη» κρουσμάτων – Φόβοι για 600 διασωληνωμένους μέχρι τέλος Μαρτίου






Έντονη ανησυχία  προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τη στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και ασθενείς σε απλές κλίνες, γεμίζουν τα κρεβάτια.

Τα περιοριστικά μέτρα για τη συρρίκνωση της μετάδοσης του κορωνοϊού και το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελούν τα δύο αναχώματα που έχει υψώσει η κυβέρνηση στοχεύοντας στον έλεγχο της πολύ δύσκολης κατάστασης.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για την έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώθηκαν, καθώς χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.215 νέα κρούσματα κοροναϊού.

Αριθμός που παρέπεμψε στις δραματικές ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε είχαν σημειωθεί ανάλογα υψηλοί αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων: στις 12 Νοεμβρίου 2020 είχαν καταγραφεί 3.316 κρούσματα και μια εβδομάδα αργότερα στις 19 Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 3.227 νέες διαγνώσεις

Οι διασωληνωμένοι τείνουν να διπλασιαστούν

Tα νοσοκομεία δίνουν τεράστια μάχη για να ανταπεξέλθουν. Ο αριθμός των διασωληνωμένων σημείωσε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ με 484 ασθενείς στις ΜΕΘ πανελλαδικά, την ώρα που στην Αττική η κατάσταση έχει πιάσει «κόκκινο» εδώ και μέρες στα νοσοκομεία.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο είναι 390, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15.73%, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να υπολογίζεται σε 382 ασθενείς ανά ημέρα.

Άλλωστε την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και για την πίεση στο σύστημα υγείας εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως ανέφερε, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά.

«Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και τόνισε ότι «βλέπουμε μια κάμψη από την αρχή της άλλης εβδομάδας. Αλλά έχουμε σημαντική συνεισφορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Θέλουμε να δούμε την εξέλιξη της πορείας».

«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς. Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων. Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%. Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ. Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid test, το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Στην εκπομπή μίλησε η νοσηλεύτρια Άννα Ψαρρού, για τις συνθήκες στο Αττικό.

«Σε λίγο το νοσοκομείο βγαίνει από μια δύσκολη εφημερία. Μπήκαμε σε αυτή με ελάχιστα κρεβάτια, τα ράντζα κάνουν πάρτι στους διαδρόμους, η διασπορά και σε ασθενείς και σε προσωπικό αυξάνεται μέρα με τη μέρα», είπε η κ. Ψαρρού.

«Η εφημερία συνεχίζεται, ακόμα υπάρχουν ύποπτα περιστατικά και περιστατικά σε αναμονή στα επείγοντα. Έχουμε ήδη 6 κλινικές κορωνοϊού, και ίσως σήμερα δημιουργηθεί και έβδομη. Αύριο το πρωί δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν ή να χειρουργηθούν ακόμα και τα επείγοντα περιστατικά», πρόσθεσε η ίδια αποκαλύπτοντας τις τεράστιες δυσκολίες της κατάστασης.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι οι αριθμοί αυτοί των κρουσμάτων είχαν προβλεφθεί εδώ και καιρό από τα προγνωστικά μοντέλα.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι 1 ή 2 ήμερες», επισήμανε ο κ. Τζανάκης για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τόνισε ότι πιο ανησυχητικό είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν περίπου 400 κρούσματα.

«Αυτός ο ιός μας επιφυλάσσει πάρα πολλά πράγματα», υπογράμμισε ο καθηγητής, λέγοντας ότι πλέον έχουν μπει στο παιχνίδι και οι μεταλλάξεις που αναδιαμορφώνουν τα δεδομένα. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που δίνουν τα μοντέλα σχετικά με του διασωληνωμένους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν φτάσει τους 600.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτυπώνονται αλλά και εκείνα που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά μοντέλα, κρατούν πολύ επιφυλακτικούς αρκετούς ειδικούς της Επιτροπής όπως και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την ανησυχία της για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την κατάσταση στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι η μεταδοτικότητα έχει αυξηθεί κατά 40% με 60% λόγω των μεταλλάξεων του κοροναϊού.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρεβατιών στα νοσοκομεία, καθώς η κάλυψη χθες ήταν στο 91%.

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά υπογράμμισε ακόμα ότι λόγω των εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικίες μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και όπως είπε οι ηλικίες των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι από 30 έως 60 ετών. Ωστόσο, εξέφρασε και τον προβληματισμό της για τις ποσότητες των εμβολίων, για τι αν θα έχουμε τις δόσεις ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την μετάδοση των μεταλλάξεων, όπως είπε.