ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΗΣ Ή ΠΡΟΦΗΤΗΣ;
Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος με τις αμφιλεγόμενες απόψεις του ότι ο Κορωνοϊός είναι σχεδόν ακίνδυνος και τα lockdown περιττά, βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης με την εφημερίδα Washington Post αυτή τη φορά να αποδομεί τους ισχυρισμούς του.
Ο μειλίχιος μεσήλικας κύριος με το καλοραμμένο, συνήθως λευκό κοστούμι και το μακρύ καλοχτενισμένο καρέ μαλλί που προσπαθεί ματαίως να ισοσκελίσει την απώλεια μιας άλλοτε πλούσιας φράντζας, δεν μιλάει με υπεκφυγές.
Ακόμη κι όταν αντιμετωπίζει μέσω skype τηλεοπτικούς συνομιλητές οι οποίοι δείχνουν ότι πολύ ευχαρίστως θα έφταναν ακόμη και στη χειροδικία αν τους δινόταν η ευκαιρία να βρεθούν δια ζώσης απέναντι του, o Δρ. Τζον Ιωαννίδης δεν χάνει στο ελάχιστο την ψυχραιμία του.
Υπεραμύνεται των απόψεων του με σταθερή φωνή η οποία κάθε άλλο παρά αβεβαιότητα προδίδει, ενώ δεν διστάζει να κατακεραυνώνει τους επικριτές του κατηγορώντας του ότι “τρομοκρατούν” την κοινή γνώμη εφαρμόζοντας βιαστικές, πρόχειρες ακόμη και κομπογιαννίτικες μεθόδους επιστημονικής ανάλυσης, όταν την ίδια στιγμή και με τον πλέον λαϊκίστικο και αντιεπιστημονικό τρόπο υποστηρίζει ότι η πανδημία του Κορωνοϊού δεν είναι παρά μιας μικρής επικινδυνότητας ασθένεια, μια από τις πάμπολλες ιώσεις που εμφανίζονται κατά διαστήματα στον πλανήτη.
Ο δρ. Τζον (Γιάννης) Ιωαννίδης δεν είναι παρά ταύτα, ένας τυχαίος επιστήμονας. Ούτε η πορεία του είναι τέτοια που να παραπέμπει σε κάποιο κομπογιαννίτη του ιατρικού χώρου ο οποίος ψάχνει ευκαιρία να κάνει όνομα μέσα από λαϊκίστικες εκπομπές της τηλεόρασης.
Αριστούχος στην Ελλάδα, καθηγητής στην Αμερική
Μεγαλωμένος στην Αθήνα, με τους δύο γονείς του επίσης γιατρούς, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, αριστούχος της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακά στα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και Tufts και στη συνέχεια καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, το βιογραφικό του κάθε άλλο παρά αδιάφορα θα μπορούσε να περάσει στην επιστημονική κοινότητα.
Τις επιστημονικές τις επιδόσεις έρχονται να συμπληρώσουν η μεγάλη του αγάπη για την λογοτεχνία αλλά και το πάθος του για την κλασσική μουσική. Ακόμη και σήμερα πέρα από την ιατρική, διδάσκει στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και νεοελληνική ποίηση, ενώ έχει επαλειμμένα επιχειρήσει να γράψει λιμπρέτα για όπερα.
Αυτή τη φορά τα έργα και οι ήμερες του Δρ. Ιωαννίδη γίνονται για ακόμη μια φορά τίτλος σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας και επιρροής δημοσιογραφικό μέσο καθώς η εφημερίδα Washington Post “αφιερώνει”ένα εκτενές κείμενο οκτώ σελίδων στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα οι αμφιλεγόμενες απόψεις του αρχίζουν να αποκτούν δημοσιότητα από τον περασμένο Μάρτιο όταν σε ένα ντοκιμαντέρ για την πανδημία του Κορωνοϊού ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος είναι ήδη πολύ γνωστός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τις άκρως αποκαλυπτικές έρευνες του στον πρόχειρο και ενίοτε αντιδεοντολογικό τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πολλές φόρες η ιατρική ερευνά, υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο ακίνδυνος απ’ ότι εκτιμάται.
Σε μια εποχή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ βρισκόταν σε ανοιχτό πόλεμο με τον Δρα Αντονι Φάουτσι,(με τον οποίο στο παρελθόν ο Έλληνας γιατρός έχει συνεργαστεί στενά στο πεδίο της αντιμετώπισης της μάστιγας του AIDS) ο Ιωαννίδης αμφισβητούσε ανοιχτά τη χρησιμότητα των lockdowns. Υποστήριζε μάλιστα ότι με βάση τις δικές του εκτιμήσεις οι νεκροί στις ΗΠΑ δεν θα ξεπερνούσαν τις 10.000.
Ο …γκουρού των αρνητών της πανδημίας
Οι θέσεις του ακόμη κι όταν διαψεύδονταν από όλα τα αξιόπιστα στατιστικά μοντέλα έδιναν επιχειρήματα στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο, να βγει στα μέσα ενημέρωσης και να απαιτήσει να παραμείνει η οικονομία ανοιχτή πάρα τις προοιωνιζόμενες από τότε, εκατόμβες των νεκρών.
Ήταν αυτές οι ίδιες θέσεις που ακόμη κι αν ο Ιωαννίδης δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Αμερικανό πρόεδρο έδωσαν πάτημα στον Ντόναλντ Τράμπ προκειμένου να αμφισβητήσει την τεράστια σοβαρότητα της πανδημίας.
Επικαλούμενη την ιστοσελίδα BuzzFeed News, η Washington Post αναφέρεται στην αποκάλυψη ότι η στατιστική έρευνα που εκπόνησε ο Ιωαννίδης χρηματοδοτήθηκε από τον Ντέιβιντ Νήλμαν ιδιοκτήτη της μεγάλης αμερικάνικης αεροπορικής εταιρείας JetBlue και φανατικό υποστηρικτή της ανοιχτής οικονομίας και φυσικά του προέδρου Τράμπ.
Η καλοκαιρινή ύφεση της πανδημίας, έκανε τον Ιωαννίδη να αναθαρρήσει μοιράζοντας σύμφωνα με την εφημερίδα τον χρόνο του μεταξύ του Αστέρα της Βουλιαγμένης στην Αθήνα και της αίθουσας συναυλιών της Συμφωνικής του Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα.
“Αισθάνομαι ότι υπερασπίζομαι τον κόσμο μου όταν βρίσκομαι εδώ [στο Βερολίνο]” διαμήνυσε μάλιστα με e-mail στην Washington Post.
Καθώς η πανδημία επανέκαμψε με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα το φθινόπωρο, ο Ιωαννίδης αναδιπλώθηκε, όπως φάνηκε τουλάχιστον από την άρνηση του να προσυπογράψει το μανιφέστο ορισμένων συνάδελφων του μεταξύ των οποίων και πρώην συνεργατών του που υποστήριξαν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ανοσία της αγέλης για τους νέους με παράλληλα μέτρα προστασίας για τους γηραιότερους.
Όπως όμως αναφέρει και η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, ο Ιωαννίδης “είχε κάνει ήδη το όνομα του να ακουστεί. Είχε ήδη εμφανιστεί 18 φορές στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, επανειλημμένα αμφισβητώντας την ένταση της πανδημίας. Αν και γνώριζε ότι οι απόψεις του θα γίνουν προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης υποστήριξε ότι το να μην δημοσιοποιήσει τις θέσεις του θα ήταν εξίσου επικίνδυνο.”
Στις αρχές του Φθινοπώρου πάντως ο Δρ. Τζον Ιωαννίδης έκλεισε το μακρύ ευρωπαϊκό του καλοκαίρι και επέστρεψε στις ΗΠΑ. Σε μια χώρα όπου ενώ πριν από περίπου εννέα μήνες ο ίδιος προέβλεπε ότι οι νεκροί θα ήταν το πολύ 10.000, σήμερα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στην πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη έχουν αγγίξει τις 310.000…
Πηγή: iefimerida.gr