Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία του Λονδίνου, που έχουν αρχίσει πλέον να εξαντλούν τις αντοχές τους στη διαχείριση της πανδημίας. Σε περίπτωση μη επάρκειας κλινών, οι γιατροί πλέον με επείγουσα οδηγία καλούνται να επιλέξουν ποιοι ασθενείς με κορωνοϊό θα εισαχθούν στις ΜΕΘ, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, όπως στους νέους, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους, που συγκεντρώνουν μικρότερες πιθανότητες.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι το εθνικό σύστημα υγείας φτάνει σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 30% των πολιτών με συμπτώματα Covid μένει στην πραγματικότητα στο σπίτι, καθώς υποστηρίζουν ότι η δουλειά, οι υποχρεώσεις και η ανάγκη για αγορά τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης τους αναγκάζει να βγουν έξω από το σπίτι.
Μάλιστα, καθηγητής που εργάζεται στο Royal London Hospital, που έχει επωμιστεί και τον μεγαλύτερο όγκο στη βρετανική πρωτεύουσα, κατήγειλε ότι οι Βρετανοί δεν ακολουθούν τους κανόνες όπως και στο πρώτο κύμα, προκαλώντας αβάστακτη πίεση στις ήδη επιβαρυμένες υπηρεσίες υγείας.
Η εφαρμογή της οδηγίας σε υπερφορτωμένα νοσοκομεία σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται κάτω από 65 ετών και δεν αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα έχουν προτεραιότητα έναντι των ηλικιωμένων ασθενών και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Την ίδια ώρα, οι προγνώσεις είναι μάλλον δυσοίωνες, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξει επιβάρυνση.
Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε νέο ρεκόρ 68.053, ενώ το 81% των κρουσμάτων στο Λονδίνο οφείλονται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.