Στην αποκάλυψη ότι γονείς θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη επικοινώνησαν μαζί τους και συνομίλησαν προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος επανέλαβε ότι «είμαι διατεθειμένος να απαντήσω στα πάντα» καθώς και ότι «αν ο εισαγγελέας πει ότι υπάρχουν κατηγορίες συγκεκριμένες, θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από κάποια ασυλία».
Αρχικά ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι ο λόγος που δεν είχε παραχωρήσει κάποια συνέντευξη μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ήταν γιατί «υποχρέωση ενός πολιτικού όταν έχουν συμβεί τέτοια τραγικά γεγονότα είναι να μιλήσει στα θεσμικά όργανα της πολιτείας».
Παράλληλα τόνισε ότι «σκύβω με απόλυτο σεβασμό πάνω στα θύματα και πόσο μάλλον στους συγγενείς τους» προσθέτοντας ότι «η ΝΔ είναι μια παράταξη που ποτέ δεν υπερέβη τα εσκαμμένα. Απόλυτος σεβασμός σημαίνει συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου».
Ερχόμενος στη δημόσια συζήτηση για την τραγωδία στα Τέμπη ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «έχουν ακουστεί πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» εξηγώντας ότι «θα μπορούσα να πετάξω την μπάλα στην εξέδρα μετά την παραίτησή μου αλλά δεν θα το κάνω γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας και η πολιτική εκμετάλλευση πρέπει να σταματήσει»
Ειδικά, δε, για το δημοσίευμα περί παραποιημένου ηχητικού είπε ότι «σε μια σοβαρή κοινωνία μπορεί να λέω ό,τι θέλω για να στηρίξω την κυβέρνηση και εσείς να έχετε το ρεπορτάζ σας. Όσο εγώ ήμουν υπουργός δεν είχαν υποπέσει στην αντίληψή μου ότι γίνονταν τέτοια πράγματα στους οργανισμούς αυτούς. Μια είναι η αρμόδια να ρίξει φως: Η Δικαιοσύνη. Το βράδυ εκείνο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος πήρε ή δεν πήρε τα ηχητικά. Αυτή τη στιγμή όπως έει πει ο υπ. Δικαιοσύνης όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης».
Παραδέχθηκε, παράλληλα, ότι «έχω πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό παραιτήθηκα και δεν το έκανα για να αποσείσω την ευθύνη από πάνω μου. Αυτό που είδαμε τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία εύχομαι να μην το δεί κανείς. Δεν ξέραμε αν έχουν γίνει λάθη ή όχι, επικρατούσε χάος. Είπα στον πρωθυπουργό ότι χρειάζεται διαχείριση και για λόγους αρχής δεν μπορεί να είναι επικεφαλής της έρευνας ο υπουργός που ήταν επικεφαλής του οργανισμού που ενεπλάκη».
Όσον αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του είπε ότι «κατηγορούμαι για δύο πράγματα αντιφατικά. Η 717 είναι σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης. Ότι θα υπάρχουν ψηφιακές επικοινωνίες και ένα σύστημα αυτόματης πέδησης. Η οδηγία είναι ότι όλοι οι σιδηρόδρομοι πρέπει να τα έχουν μέχρι το 2030. Την τρέξαμε τη σύμβαση αλλά δυστυχώς την ολοκληρώσαμε μετά το δυστύχημα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα. Δεν έπρεπε να γίνει το δυστύχημα με δύο γραμμές».
«Η ευρωπαία εισαγγελέας μας είπε ότι έπρεπε να την καταγγείλετε αφού ήταν προβληματική. Εγώ έπρεπε είτε να την τρέξω μετά την έγκριση το Ελεγκτικό Συνέδριο ή να την καταγγείλω και να ξεκινήσει από την αρχή. Οι προειδοποιήσεις ήταν για ένα πολύ προβληματικό δίκτυο, είχαν δίκιο και σίγουρα υπήρχαν ζητήματα ασφαλείας, ας μου φέρετε ένα χαρτί, όμως, ότι εμείς προειδοποιούμε ότι θα γίνει ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα. Δεν υπάρχει έγγραφο που να προειδοποιεί ότι αν δεν κλείσει ο σιδηρόδρομος πάμε στα βράχια» συμπλήρωσε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «αν κάποιος έπρεπε να μας πει ότι είναι επικίνδυνος ο σιδηρόδρομος είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή».
Ερωτηθείς για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ περί προανακριτικής επιτροπής ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι «εγώ δεν κρύβομαι και το είπα στη Βουλή, δεν κρύφτηκα πίσω από κάποια ασυλία, όσοι το λένε αυτό είναι ανίδεοι, είτε ήμουν είτε δεν ήμουν βουλευτής θα πήγαινα με τη διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος. Αν υπάρξει κατηγορητήριο, θα πρέπει να το δούμε και εγώ είμαι πάντα στη διάθεση όλων των αρχών να δώσω εξηγήσεις. Με κατηγορούν χωρίς κατηγορίες. Εγώ είμαι διατεθειμένος να απαντήσω στα πάντα. Είμαι ένας πολιτικός και άνθρωπος που δεν ξεπερνώ τα όρια και δεν θα απαντήσω σε επιθέσεις κάτω από τη μέση».
Στο πλαίσιο αυτό συνέχισε λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση λέει κάντε μια προανακριτική έτσι και δεσμευτείτε ότι θα την ψηφίσετε. Υπάρχει κάποια κατηγορία; Μα φέραμε, λέει, προανακριτική για την 717, σε αυτή όμως δεν υπήρχε πουθενά αναφορά στα Τέμπη ήταν μια οικονομική έρευνα. Αν ο εισαγγελέας πει ότι υάρχουν κατηγορίες συγκεκριμένες θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από κάποια ασυλία».
«Να παραιτηθώ από ό,τι θέλετε αλλά δυστυχώς υπάρχουν όπως και σε άλλες ευρωπαικές χωρες συγκεκριμένες διαδικασίες, που δεν είναι προνόμιο. Αυτή πρέπει να ακολουθηθεί. Παρακαλώ αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία συγκεκριμένα ότι εγώ έχω ποινικές ευθύνες υπάρχει διαδικασία αλλά δεν μπορώ αυτή τη γελοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα συντάξουμε καν πρόταση επειδή εσείς δεν την ψηφίζετε» συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε και γιατί κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής λίγους μήνες μετά την τραγωδία και απάντησε ότι «δεν ήταν εύκολη απόφαση, ούτε καπρίτσιο δικό μου ότι επειδή λέγομαι Καραμανλής κάποιος μου χρωστάει. Στην πολιτική μπήκα στα 40, επομένως δεν είναι αυτοσκοπός για μένα. Παραιτήθηκα, έδωσα τις εξηγήσεις μου, έκανα έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα και αποφάσισα να πάω στους συμπολίτες μου για να απόφασίσουν εκείνοι. Το ακούω το “μήπως δεν έπρεπε” αλλά οι πολίτες αποφασίζουν. Δεν δέχομαι να λοιδορούνται οι ψηφοφόροι. Αυτός που σε ψηφίζει αποφασίζει όχι μόνο εσένα αλλά και το κόμμα. Ο χειρισμός της υπόθεσης αυτής με την άμεση παραίτηση και το να μιλήσει ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι ο κόσμος τον στήριξε και τον πίστεψε για την διαλεύκανση».
Στο ερώτημα, τέλος, αν θα συναντηθεί με συγγενείς των θυμάτων απάντησε ότι «η εξεταστική επιτροπή ήταν μια διαδικασία 9,5 ωρών χωρίς να κουνήσω το δάχτυλο και με ρώτησαν γιατί δεν έχω συναντηθεί με τους γονείς και εγώ χωρίς να φιλτράρω απάντησα ότι εγώ αν ήμουν στη θέση τους δεν θα ήθελα να συναντηθώ με κάποιον που είχε την εποπτεία του συστήματος. Σας αποκαλύπτω ότι με πήραν γονείς και όχι από αυτούς που για τους δίκους τους λόγους θέλουν να έχουν βήμα, τους μίλησα, δεν τους έχω δει. Θέλω να μιλήσω και με ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε με ψυχραιμία να ανταλλάξουμε συναισθήματα και επιχειρήματα, η οργή και ο θυμός που είναι δικαιολογημένος όταν έχεις χάσει δικούς σου ανθρώπους. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί μαζί μου».
Δείτε όλη τη συνέντευξη του Κώστα Αχ. Καραμανλή