Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 11:37
ΜαγνησίαΤοπικά

Κώστας Σκρέκας: Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τη Μαγνησία






Ιδρύθηκαν 97 νέες επιχειρήσεις στον Βόλο τις πρώτες ημέρες του 2024

Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τη Μαγνησία που θα συμβάλει ώστε να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περιοχή ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Θέλοντας να μεταφέρει ένα κλίμα αισιοδοξίας στους εκπροσώπους της παραγωγικής βάσης του νομού ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό πως από μέσα στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2024 ιδρύθηκαν στον Βόλο 97 νέες επιχειρήσεις, στους τομείς της εστίασης και της μεταποίησης.

‘Όπως τόνισε ο υπουργός αυτό δείχνει ότι υπάρχει θετικό κλίμα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, τόνισε επίσης ότι το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να είναι μια χώρα που θα δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το εισόδημα των νοικοκυριών.

«Προχωράμε με αναπτυξιακά εργαλεία τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις από τις θεομηνίες, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης», είπε ο υπουργός και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί διπλασιασμός των κονδυλίων για τον αναπτυξιακό νόμο, για τον πρώτο κύκλο της μεταποίησης, έτσι ώστε στη Θεσσαλία και στη Μαγνησία να ενταχθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν αιτηθεί κρατικής επιχορήγησης. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο σύνολό τους οι επενδύσεις και να υπάρξει αναπτυξιακός οργασμός στην περιοχή», συνέχισε ο υπουργός.

Για την ακρίβεια υποστήριξε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Μάρτιο θα αποδώσουν και θα τιθασευτεί το «τέρας της ακρίβειας».

Γ. Καββαθάς: Θέλουμε δείγματα γραφής ότι δεν είμαστε Μπανανία…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς σε ένα άτυπο ντιμπέιτ με τον Υπουργό από τον ίδιο χώρο ανέφερε πως «στη ζωή δεν είναι όλα επικοινωνία, η επικοινωνία κάποια στιγμή τελειώνει». Ο κ. Καβαβθάς αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών, η οποία καταδεικνύει ότι διευρύνεται το φάσμα της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία.

«Το εισόδημα των νοικοκυριών επαρκεί για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα και μέσα σε ένα χρόνο φτωχοποιήθηκε ένα ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού της τάξης του 10%. «Επί 2 χρόνια η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα έτσι ώστε τα προϊόντα να πωλούνται στην ελληνική αγορά στο επίπεδο των τιμών που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

 

Αρ. Μπασδάνης: Αμεσα μέτρα ανακούφισης

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης με τη σειρά του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εχουμε την υποχρέωση όχι απλά να ξανασταθούμε στα πόδια μας, αλλά να δώσουμε την υπόσχεση ότι το μέλλον μας ανήκει και η επιχειρηματικότητα θα βρει ξανά γόνιμο έδαφος στην περιοχή μας.

Αποτελεί ακόμη αδήριτη ανάγκη η ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται, μετά τον αντίκτυπο της παρατεταμένης κρίσης ενέργειας και των φυσικών καταστροφών που μάτωσαν την περιοχή μας, να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις της κρίσης ενέργειας και πληθωρισμού.

Όλα αυτά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που καλείται ο μικρός και πολύ μικρός επαγγελματίας να αντιμετωπίσει, αλλά και η Πολιτεία να συνδράμει με κάθε μέτρο που θα είναι στην κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, πρωτίστως για τις μικρές και πολύ μικρές ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Αυτή την δύσκολη ώρα, η ραχοκοκαλιά βρίσκεται στην εντατική και η λύση είναι μία.

Άμεσα μέτρα ανακούφισης, αλλά και προγράμματα για την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε να ξαναβγεί μπροστά και να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής.

Για να γίνει όμως αυτό πράξη, θα πρέπει να ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η θέσπιση ενός απλοποιημένου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη εφαρμόζεται εγείρει πολλές διορθωτικές και διαθρωτικές κινήσεις, καθώς περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα που καθιστούν το σύνολο των επαγγελματιών «εν δυνάμει φοροφυγάδες» γεγονός τόσο ανακριβές, όσο και άδικο για την επιχειρηματική κοινότητα».