Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 04:58
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κουφοντίνας: Ποια λύση συζητείται – Τι ζήτησαν οι δικηγόροι του πριν από λίγο






Νέα επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα αναφέρουν νέες πληροφορίες, που κυκλοφορούν από το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο απεργός πείνας κινδυνεύει πλέον να πέσει σε κώμα. Κοντά του στο νοσοκομείο Λαμίας βρίσκεται η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ
και ο γιατρός Θοδωρής Σδούκος, που τον παρακολουθεί αυτό το διάστημα. Καλά πληροφορημένες πηγές περιγράφουν την κατάσταση της υγείας του καταδικασμένου για δολοφονίες και τρομοκρατική δράση ως «πολύ άσχημη».

Ενδεχομένως και σήμερα να υπάρξουν εξελίξεις όμως στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης, καθώς η πλευρά Κουφοντίνα, μέσω των δικηγόρων Ιωάννας Κούρτοβικ και Θέμη Σοφού προσέφυγαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας ζητώντας να του δοθεί αναβολή έκτισης της ποινής του, προκειμένου να σωθεί η ζωή του και μην υποστεί ανήκεστο βλάβη η υγεία του. Το αίτημα αυτό εδράζεται στις προβλέψεις του άρθρου 556 (παράγραφος 1, εδάφιο Δ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικηγόροι του απεργού πείνας επικαλούνται και το άρθρο 557, (παράγραφοι 2,7,8) του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κάτι που «φωτογραφίζει» και μία «συμβιβαστική» τρόπον τινά λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει στην υπόθεση. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι για να αποτραπεί η ανήκεστη βλάβη, ή ο κίνδυνος για τη ζωή του, μπορεί ο κρατούμενος να νοσηλευτεί σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εισαγγελική απόφαση για μεταγωγή του στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και άρα να διευθετηθεί έτσι η όλη κατάσταση.

Τι προβλέπει το άρθρο 556 παράγραφος 1 του ΠΚΔ

1.Η εκτέλεση της στερητικής της ελευθερίας ποινής μπορεί να αναβληθεί: α) αν η γυναίκα που καταδικάστηκε έχει συμπληρώσει πάνω από τρεις μήνες εγκυμοσύνης ή γέννησε πρόσφατα, ωσότου περάσουν έξι το πολύ μήνες από τον τοκετό, β) στην περίπτωση του άρθρου 430 παρ. 2, γ) αν η υπό εκτέλεση στερητική της ελευθερίας ποινή δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, για αποδεδειγμένες οικογενειακές ή επαγγελματικές ανάγκες και έως έξι το πολύ μήνες, μία μόνο φορά, δ) αν εκείνος που καταδικάστηκε πάσχει από σοβαρή ασθένεια και η άμεση εκτέλεση της ποινής εμφανίζεται ως υπέρμετρα σκληρή μεταχείριση και ε) αν η ποινή έχει μετατραπεί σε χρηματική και δεν καθίσταται δυνατή από τον συλληφθέντα η καταβολή του ποσού της μετατροπής της, λόγω μη λειτουργίας της αρμόδιας προς είσπραξη δημόσιας υπηρεσίας. Η περ. ε΄ ισχύει και στην περίπτωση του άρθρου 80 παρ. 6 ΠΚ. Η αναβολή για το αναγκαίο προς καταβολή του ποσού της χρηματικής ποινής χρονικό διάστημα διατάσσεται, έστω και προφορικά, από τον εισαγγελέα πρωτοδικών του τόπου σύλληψης.

Τι προβλέπει το άρθρο 557 παράγραφος 2,7,8 του ΠΚΔ

2. Αν εκείνος που εκτίει την ποινή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο σύμφωνα με τις διατάξεις για τη νοσηλεία των κρατουμένων και αν εξαιτίας βαριάς νόσου βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, ώστε η συνέχιση της νοσηλείας του σε οποιοδήποτε τέτοιο νοσοκομείο να μην μπορεί να αποτρέψει ανήκεστη βλάβη της υγείας του ή κίνδυνο της ζωής του, μπορεί, αν η αποτροπή είναι δυνατή με νοσηλεία του σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα που κατονομάζεται ειδικά, να ζητήσει να εισαχθεί σε αυτό για να συνεχίσει με δικές του δαπάνες τη νοσηλεία του. Η κατ’ οίκον νοσηλεία αποκλείεται.

7. Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις, αν η διακοπή που έχει διαταχθεί κατά τις παρ. 2-4 δεν μπορεί να αποτρέψει ανήκεστη βλάβη της υγείας ή κίνδυνο της ζωής και αν η αποτροπή αυτή μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί με την κατ’ οίκον νοσηλεία, το δικαστήριο έπειτα από αίτηση του καταδίκου μπορεί για τον σκοπό αυτό να διατάξει να διακοπεί η εκτέλεση της ποινής. Κατά τα άλλα εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 αυτού του άρθρου.

8. Ο εισαγγελέας διατάσσει την εκτέλεση της ποινής που διακόπηκε, μόλις λήξει ο χρόνος της διακοπής ή της παράτασης.