Την ίδια ώρα που η Κουμουνδούρου αναζητά ενιαίο βηματισμό για να αντιπολιτευθεί δομικά και πειστικά την κυβέρνηση, ένα βαθύτερο χάσμα μεταξύ στελεχών και τάσεων φέρνει νέες συγκρούσεις και καβγάδες μέσα στο κόμμα
«Τέλειωσε η εμπλοκή, γύρισαν στους στρατώνες τους», λέει παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τη νωπή και σφοδρή σύγκρουση Παύλου Πολάκη – «Αυγής». Με μια ανάγνωση όμως, η κόντρα αυτή απλώς επιβεβαίωσε ένα βαθύτερο χάσμα και επίσης πως η ολοκλήρωση των μετασυνεδριακών διαδικασιών δεν φρενάρει τις αντιθέσεις στην Κουμουνδούρου. Τι συνέβη όμως για να συνοψίσουμε; Ο Παύλος Πολάκης στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του κόμματος απασφάλισε κατά της «Αυγής» επειδή είχε προηγηθεί πρωτοσέλιδο όπου σε περίοπτη θέση προέβαλλε στήλη για ζώα του δημοσιογράφου Πέτρου Κατσάκου. Το άρθρο δε που άναψε φωτιές είχε ως θέμα τα χταπόδια, τη μαζική καλλιέργεια και το γεγονός πως δεν προστατεύονται από νόμο.
Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας θεώρησε πως η εφημερίδα υπολείπεται σε αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ασχολείται με ήσσονος σημασίας θέματα. Από το βήμα της ΚΕ το είπε και μάλιστα χειροκροτήθηκε. Κάτι που πυροδότησε την αντίδραση του διευθυντή της εφημερίδας και μέλους της ΚΕ Αγγελου Τσέκερη, ενυπόγραφη απάντηση σε επόμενο φύλλο (πως η καταγγελία του Πολάκη δεν ίσχυε αφού η εφημερίδα εκείνη την ημέρα είχε ως πρώτο θέμα την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ και παραδίπλα τη στήλη για τα ζώα) και έναν καβγά που μεταφέρθηκε και στα κοινωνικά δίκτυα. Εδώ προσθέστε την παρέμβαση υπέρ Π. Πολάκη, του τέως συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, που μάλιστα ζήτησε μέσω του Facebook να πάει η «Αυγή» στο πειθαρχικό του κόμματος. «Η επιτροπή δεοντολογίας να λειτουργήσει άμεσα χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα της «Αυγής» ύβρις προς το κομματικό στέλεχος – τoν Παύλο Πολάκη αλλά και το ίδιο το κόμμα», έγραψε μάλιστα.
Τα νέα δεδομένα
Στιγμιαίο πολεμικό επεισόδιο στο φόντο των αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ ή βαθύτερη κρίση που θα έχει και συνέχεια; Ας δούμε το ευρύτερο κάδρο των διεργασιών στην Κουμουνδούρου και πιθανώς απαντιέται η όλη σφοδρή εμπλοκή. Πρώτον, η νέα ΚΕ, η νέα Πολιτική Γραμματεία, το νέο Εκτελεστικό Γραφείο και η νέα γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου που έχει αναλάβει εδώ και μία εβδομάδα – με αναπληρωτή τον Γιώργο Βασιλειάδη – είναι ψηφίδες που συμπληρώνουν την εικόνα του νέου παζλ του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριό του και την εκλογή προέδρου από τη βάση και την εκλογή ΚΕ από τα μέλη.
Οι όλες αλλαγές δεν ήταν αναίμακτες, ούτε συντελέσθηκαν σε ευρύτερο καθεστώς συναίνεσης – παρά το γεγονός πως εξελίχθηκαν όπως ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας και παρά την ενίσχυση του κόμματος με 110 χιλιάδες νέα μέλη. Το κεντρικό νέο δεδομένο από τις αλλαγές αυτές είναι το «χτύπημα» των τάσεων και το «ξεβόλεμα» των παγιωμένων διαφορών, σύμφωνα με μια πιο κοντινή στον Τσίπρα άποψη. Με επίσημο τρόπο εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το είπε σε συνέντευξή του πως οι τάσεις δεν έχουν λόγο ύπαρξης, ενώ εδώ έχει σημασία πως τα πυρά του κατευθύνθηκαν και στη συμμαχία των προεδρικών και με βλέμμα στη δική του εξελισσόμενη στρατηγική για κόμμα μελών χωρίς φράξιες και για γενιά 40άρηδων που θα το πλαισιώνει πλέον στο πολιτικό σκηνικό. Εξάλλου κοινή διαπίστωση είναι πως αν ο Τσίπρας συγκρούστηκε με την Ομπρέλα στο οργανωτικό, άδειασε αμέσως μετά και το πιο προεδρικό ρεύμα στις προτάσεις του για γραμματέα αλλά και για τη νέα ΠΓ.
Αρα υπό μία έννοια, οι νέοι καβγάδες είναι συμπτώματα του προηγούμενου κόμματος και των ομάδων που χάνουν έδαφος. Στο πιο κακό σενάριο για τον Τσίπρα, είναι εκφράσεις ενός «πολέμου» που καλά κρατεί, την ίδια ώρα που η Κουμουνδούρου αναζητά ενιαίο βηματισμό για να αντιπολιτευθεί δομικά και πειστικά την κυβέρνηση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ