Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι παιδίατροι για τους εμβολιασμούς – Γιατί πρέπει να γίνει άμεσα η αναπλήρωση των εμβολίων
Η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την αξία της πρόληψης και των εμβολιασμών.
Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί εδώ και μήνες τις προσπάθειες των ειδικών να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, μια υγειονομική κρίση που θα λήξει οριστικά όταν βρεθεί το εμβόλιο ενάντια στον ιό. Περισσότερες από 100 ερευνητικές ομάδες εργάζονται εντατικά σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό εμβόλιο, ως τα τέλη του χρόνου.
Δραματική μείωση εμβολιασμών μέσα στην πανδημία
Ωστόσο, η μάχη αυτή με το χρόνο δεν θα πρέπει να αποσπά την προσοχή μας από άλλες ασθένειες και την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού για δεκάδες άλλα σοβαρά και θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα. Ασθένειες για τις οποίες η επιστήμη έχει αναπτύξει αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια που προστατεύουν κατά κύριο λόγο τα μικρά παιδιά, αλλά και τους ενήλικες.
Παρά τις συστάσεις των ειδικών για την σημασία συνέχισης των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένα από διάφορες χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση των εμβολιασμών που προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των δύο ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά μείωσης και στη χώρα μας.
Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό εμβολιαστικό κενό, που μεταφράζεται σε κενά προστασίας έναντι σημαντικών νοσημάτων, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχουν σημειώσει επιδημικές εξάρσεις (ιλαρά, μηνιγγίτιδα κλπ.). Να σημειωθεί εδώ ότι στη χώρα μας εξακολουθούν να καταγράφονται κρούσματα μηνιγγίτιδας Β, μιας εξαιρετικά επικίνδυνης και ραγδαία εξελισσόμενης νόσου, παρότι προλαμβάνεται με εμβολιασμό.
Να καλυφθεί το εμβολιαστικό κενό
Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προχωρήσει σε επικαιροποίηση των οδηγιών της και συστήνει να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα εμβόλια που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.
Μάλιστα, ο κίνδυνος που προκύπτει από το εμβολιαστικό κενό οδήγησε και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων να αποστείλει επιστολή στον Υφυπουργό Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, με την οποία ζητά την άμεση εκκίνηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τους εμβολιασμούς από το Υπουργείο, καθώς και την άρση κάθε είδους εμποδίου στην πρόσβαση των ασθενών στους εμβολιασμούς.
Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό και η σχετική αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσής του προς το κοινό, είχε καλέσει τους γονείς να μηναμελούν τα εμβόλια, ειδικά στα παιδιά ως δύο ετών. «Η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς ίσως αυξηθούν οι πανδημίες παγκοσμίως και το σύστημα υγείας να πιεστεί με μια νόσο για την οποία υπάρχει ήδη εμβόλιο», είχε σημειώσει.
Γιατί είναι καλή περίοδος για να κάνει κάποιος τα εμβόλια που έχει παραλείψει
Οι ειδικοί αναφέρουν πως η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για τη διενέργεια εμβολιασμών, ώστε να αναπληρωθεί το κενό αυτό κι αυτό γιατί τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων είναι εξαιρετικά χαμηλά, ενώ τα παιδιά προσχολικής αγωγής θα πρέπει ούτως ή άλλως να επισκεφθούν τον παιδίατρό τους για Ατομικό Δελτίο Μαθητή. Αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν το διάστημα αυτό τον παιδίατρο, για βεβαιώσεις που χρειάζονται για κατασκηνώσεις και άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες.
Επίσης, καθώς τα σχολεία κλείνουν σε λίγες μέρες, ο παιδιατρικός πληθυσμός έχει περισσότερο χρόνο προκειμένου να επισκεφθεί τον γιατρό.
Σε ό, τι αφορά την εύλογη ανησυχία των γονέων για ενδεχόμενη έκθεση των παιδιών στον νέο κορωνοϊό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων τονίζει πως σε όλα τα ιατρεία και κέντρα εμβολιασμού τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και οι εμβολιασμοί είναι απολύτως ασφαλείς.
Πηγή: iefimerida.gr