Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα, με τον επικίνδυνο και αόρατο «εχθρό» όπως τον είχε περιγράψει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, να αφήνει συνεχώς πίσω του ασθενείς αλλά πλέον ολοένα και περισσότερα θύματα.
Ο χθεσινός απολογισμός των 204 νέων κρουσμάτων φαίνεται σίγουρα ηπιότερος σε σχέση με εκείνον της προχθεσινής ημέρας που καταγράφηκαν 262 κρούσματα, ωστόσο η χθεσινή ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα αρνητικό ρεκόρ, τουλάχιστον για το διάστημα από την άρση των μέτρων κι έπειτα, από τον περασμένο Μάιο, με την απώλεια 5 ανθρώπων. Μάλιστα, τα δύο εκ των θυμάτων ήταν ηλικιωμένες που διέμεναν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο… έλεος της επιδημίας τις τελευταίες ημέρες.
Από τα 204 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, τα 23 είναι εισαγόμενα. Από τα 181 εγχώρια κρούσματα τα περισσότερα εντοπίστηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο φαίνεται πως η χθεσινή διασπορά είναι επίσης από τις μεγαλύτερες στη χώρα τουλάχιστον για τον Αύγουστο, καθώς τα κρούσματα εκτείνονται σε 34 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς που μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκαν κατά 51, σπάζοντας το φράγμα των 200 ασθενών. Έτσι, μέσα σε ένα 24ωρο οι 170 ασθενείς που νοσηλεύονταν προχθές, ανήλθαν σε 221! Από αυτούς οι 78 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Μάλιστα, οι 82 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Στο λεκανοπέδιο άλλωστε καταγράφηκαν χθες 64 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων για τον Αύγουστο να ανέρχεται στα 514.
Άλλα 37 θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα προστέθηκαν χθες στον επίσης μακρύ κατάλογο των σχετικών περιστατικών στη Θεσσαλονίκη. Ο απολογισμός για τον μήνα που διανύουμε είναι 464 κρούσματα, με την πόλη να σηκώνει και μεγάλο βάρος νοσηλείας στα νοσοκομεία αναφοράς. Τουλάχιστον 68 άτομα με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονταν χθες στα νοσοκομεία. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό αν εκτιμηθεί ότι άλλοι 15 ασθενείς νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και τουλάχιστον 20 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Σε μόλις 3 νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται περισσότεροι από 100 ασθενείς, αποτελώντας την πιο ηχηρή απόδειξη για την μεγάλη κυκλοφορία ου ιού αλλά και τη μεγάλη επίπτωση που έχει στον πληθυσμό. Πρόκειται για νοσηλείες που αποτυπώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο την μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους επιχειρηματίες και των μέτρων απόστασης και υγιεινής από τους πολίτες, σε μια σειρά από γεγονότα υπερμετάδοσης που εκτυλίχθηκαν σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Γάμοι, βαπτίσεις, συναυλίες προκάλεσαν εκατοντάδες κρούσματα, ενώ συρροές κρουσμάτων εντοπίστηκαν σε δύο εργοστάσια στην Καβάλα και τη Χαλκιδική. Το ντόμινο των μεταδόσεων που πλέον χρειάζεται χρόνο για να μειώσει ταχύτητα, έφτασε και μέχρι τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» με μοιραίο αποτέλεσμα, κοστίζοντας τη ζωή δυο γυναικών και έχοντας μολύνει δεκάδες άλλους.