Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 00:41
ΜαγνησίαΤοπικά

Κτηνοτρόφοι: «Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον μας» – Η αισχροκέρδεια σε βιομηχανίες και μάρκετ






Φόβοι ότι θα συρρικνωθεί περισσότερο το εισόδημά τους, εκφράζουν αιγοπροβατοτρόφοι- Το ασανσέρ των τιμών από το κοπάδι στο ράφι

Ενώ οι καταναλωτικές οργανώσεις θεωρούν ότι το μποϊκοτάζ που προτρέπουν τους καταναλωτές σε γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα αποτελεί μοχλό πίεσης κατά της αισχροκέρδειας, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση και διαμαρτύρονται ότι αποτελεί μία κίνηση τιμωρίας σε βάρος τους, ενώ οι ίδιοι δεν ευθύνονται για αυτό.

Με την ακρίβεια ειδικά στα γαλακτοκομικά να καλπάζει, οδηγώντας σε φαινόμενα π.χ. φέτας που στοιχίζει ως 15,5 ευρώ το κιλό, οι οργανώνεις προσδοκούν ότι ενδεχομένως να αποτελέσει ένα μέσο πίεσης για να παρθούν πρωτοβουλίες και να πραγματοποιηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι.

«Εμείς όμως είμαστε στον αέρα. Στο έλεος των εμπόρων. Το εισόδημά μας θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, σε μια περίοδο που μας έχει πιέσει δραματικά το αυξημένο κόστος παραγωγής μετά τις απανωτές αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο», επισημαίνει η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Μαγνησίας.

«Εμείς δουλεύουμε χωρίς αργίες ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά. Το μποϊκοτάζ εμάς θα βλάψει και όχι τις αλυσίδες γαλακτοκομικών που έχουν εναλλακτικές για να επιβιώσουν», συνεχίζει η κ. Διβάνη, καλώντας τις καταναλωτικές οργανώσεις να συνειδητοποιήσουν πως η απόφασή τους ουσιαστικά στρέφεται ενάντια στην κτηνοτροφία.

«Οι κτηνοτρόφοι δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για την ακρίβεια, αλλά αναγκάζονται να πουλήσουν το γάλα τους σε τιμή κόστους για να αισχροκερδήσουν οι γαλακτοβιομηχανίες, οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ», σύμφωνα με την πρόεδρο των κτηνοτρόφων.

Πρωτοφανές ασανσέρ των τιμών

Πάντως, αναφορικά με το πως γίνεται οι παραγωγοί να πουλάνε φτηνότερα τα προϊόντα τους σε σύγκριση με το φθινόπωρο, ενώ αντίθετα οι τιμές λιανικής να αυξάνονται, η κ. Διβάνη λέει ότι «ενώ το δίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος οι τιμές πώλησης του παραγωγού στο αγελαδινό γάλα μειώθηκαν 7-8 λεπτά το λίτρο, όμως οι τιμές στο ράφι ανέβηκαν 35 λεπτά το λίτρο», επιμένοντας ότι το μεγαλύτερο «καπέλο» στις τιμές μπαίνει από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ.

«Λένε ότι αγοράζουν το γάλα από τις βιομηχανίες από 1,17 ώς 1,20 ευρώ το λίτρο, όμως αυτή είναι η τιμή τιμολόγησης. Μαζί με την έκπτωση επί του τζίρου, που επιβάλλουν ως «πιστωτικό τιμολόγιο» στους προμηθευτές, για την προώθηση στο ράφι, η πραγματική τιμή χονδρικής είναι ώς και 1 ευρώ. Πώς γίνεται λοιπόν να βλέπουμε τιμές στο ράφι από 1,60 ευρώ; Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για αισχροκέρδεια καθώς υπάρχει κέρδος άνω του 50%», υπολογίζει η ίδια.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ