Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 17:16
ΒόλοςΤοπικά

Κύμα παραιτήσεων γιατρών από το Νοσοκομείο Βόλου – Έντονος προβληματισμός από τις αποχωρήσεις και από Κέντρα Υγείας






Σε αποψίλωση οδηγείται το ιατρικό δυναμικό του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς εδώ και λίγες εβδομάδες υπέβαλαν την παραίτησή τους τέσσερις μόνιμοι γιατροί του «Αχιλλοπούλειου», ενώ υπήρξαν άλλες τρεις παραιτήσεις στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

Τέτοιο κύμα παραιτήσεων μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, είχαν να δουν αρκετά χρόνια γιατροί που τονίζουν ότι ο κύριος λόγος είναι το μισθολογικό, δηλαδή οι πολύ χαμηλότερες αποδοχές που λαμβάνουν σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Εξάλλου ένας νοσοκομειακός γιατρός που παραιτείται η επόμενη κίνηση συνήθως είναι να ανοίξει ένα ιατρείο στον ιδιωτικό τομέα ή να εργαστεί σε κάποια ιδιωτική κλινική. Βέβαια για κάποιους άλλους υπάρχει και η επιλογή της εργασίας στο εξωτερικό.

Στο Τμήμα επειγόντων περιστατικών παραιτήθηκαν τρεις γιατροί, μεταξύ αυτών και ο διευθυντής κ. Ηλίας Καραμέτος ο οποίος βρισκόταν σε αυτή τη θέση τα τελευταία χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα παραιτήθηκαν ένας γενικός γιατρός, μία καρδιολόγος και ένας ορθοπεδικός, όλοι τους με εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση που συνέδραμαν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Επίσης παραιτήθηκε και ένας χειρουργός από τη χειρουργική κλινική. Παραιτήσεις, όμως έχουμε και στα Κέντρα Υγείας της ηπειρωτικής Μαγνησίας.
Ειδικότερα πληροφορίες αναφέρουν πως παραιτήθηκαν δύο γιατροί από το κέντρο Υγείας Ζαγοράς και ένας γιατρός από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.
Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών και κέντρων υγείας κ. Παύλος Μαλινδρέτος τόνισε πως «το τελευταίο διάστημα έχουμε τέσσερις παραιτήσεις μονίμων γιατρών από το Νοσοκομείο Βόλου και τριών από Κέντρα Υγείας της ηπειρωτικής Μαγνησίας. Στο Νοσοκομείο Βόλου παραιτήθηκαν τρεις μόνιμοι γιατροί από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με αποτέλεσμα πλέον το ΤΕΠ να διαθέτει έναν γιατρό, ενώ αναμένεται η κάλυψη ακόμη μιας θέσης. Δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουμε δύο μόνιμους γιατρούς, όταν το συγκεκριμένο τμήμα θα έπρεπε να έχει δέκα που ήταν αρχικά και οι οργανικές του θέσεις.

Επίσης παραιτήθηκε και ένας μόνιμος γιατρός από τη χειρουργική κλινική που από τέσσερις έχει τρεις. Άρα η συγκεκριμένη κλινική έχασε το 25% του μονίμου ιατρικού δυναμικού της».

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στις παραιτήσεις των γιατρών, ο ίδιος απάντησε πως ο βασικός λόγος είναι οι χαμηλές οικονομικές απολαβές. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για την μισθολογική ενίσχυση των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια με πολλές εφημερίες, με αυξημένες ευθύνες για οτιδήποτε συμβεί, αλλά δυστυχώς με χαμηλές απολαβές. Το ιατρικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο, πιεσμένο και απογοητευμένο μισθολογικά. Οι νοσοκομειακοί γιατροί γνωρίζουν ότι στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να έχουν διπλάσιες και τριπλάσιες αποδοχές και με πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Μέσα σε λίγο καιρό αποχωρούν έμπειροι και πολύ καλοί στη δουλειά τους συνάδελφοι που αφοσιώθηκαν για αρκετά χρόνια στο Νοσοκομείο Βόλου. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε μόνιμους γιατρούς, καθώς το «Αχιλλοπούλειο» δεν διαθέτει πάνω από 100 μόνιμους γιατρούς».

Επίσης αναφέρθηκε και στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας που εργάζονται επίσης με χαμηλές απολαβές και πολλές εφημερίες, με αποτέλεσμα να επιλέγουν να ιδιωτεύσουν.