Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025 04:47
Θεσσαλία

Κυριάκος Μητσοτάκης σε αγρότες Θεσσαλίας: Δρομολογήθηκε η δέσμευση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με θεσμικούς εκπροσώπους αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας σε διευρυμένη σύνθεση στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)





Με τους αγρότες της Θεσσαλίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής (15/03/2024).

«Όπως βλέπετε, οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας, είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους εκπρόσωπος των αγροτών.

«Όπως είστε συγκεντρωμένες και συγκεντρωμένοι σήμερα σε αυτό το τραπέζι, δεν θα επαναλάβω εισαγωγικά αυτά τα οποία είπαμε και την προηγούμενη φορά, να σταθώ μόνο σε δύο σημεία τα οποία νομίζω ότι έχουν ένα ενδιαφέρον και χάριν της επικαιρότητας: δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι μία σημαντική παρέμβαση η οποία, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας», υπογράμμισε.

«Tο δεύτερο το οποίο θέλω να τονίσω και νομίζω ότι είναι και επίκαιρο: λαμβάνοντας υπόψιν το πού βρισκόμαστε στον ευρύτερο εκλογικό κύκλο, σε τρεις μήνες από τώρα, κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, θα έχουμε ευρωεκλογές και ένα από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές θα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Όπως είπε, «η άποψη η δική μας είναι πολύ σαφής και διατυπωμένη και σε επίπεδο υπουργού: χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και άμεσες παρεμβάσεις. Ήδη, το υπουργείο έχει καταθέσει μία σειρά από σκέψεις στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία της ΚΑΠ».

Σημείωσε ωστόσο, πως «ενδεχομένως θα χρειαστεί και μια πιο ουσιαστική μεσομακροπρόθεσμη συζήτηση, η οποία πιθανώς να φτάσει και στο δικό μας το επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα».

Παράλληλα, επανέλαβε πως η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη γενικότερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σταματώ εδώ, και πάλι καλώς ήρθατε και είμαστε στη διάθεσή σας να ακούσουμε τις σκέψεις σας», είπε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Στη σύσκεψη μετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κουρδής.