Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 01:14
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση σήμερα με τον Όλαφ Σολτς – Στο «ραντάρ» της ΝΔ οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ






Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εσωκομματική δίνη και το ΠΑΣΟΚ δίνει “μάχη” για τη δεύτερη θέση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στρέφει την προσοχή της στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Με ορόσημο τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει υλοποιήσει κεντρικές προγραμματικές δεσμεύσεις και να διατηρήσει την υπεροχή που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και τη διείσδυση της στους κεντρώους ψηφοφόρους.

Με το βλέμμα και στις “αναδιατάξεις” στον ΣΥΡΙΖΑ…
Οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στο… “ραντάρ” της, όμως στη Ν.Δ. επιλέγουν να μην τοποθετούνται για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και να μην προβαίνουν σε δημόσιες εκτιμήσεις για το μέλλον του κόμματος με τον Στέφανο Κασσελάκη στο “τιμόνι” αλλά και τις μελλοντικές κινήσεις όσων αποχωρούν από την Κουμουνδούρου…

Το “στοίχημα” της ανάπτυξης
“Η πορεία μας δεν καθορίζεται από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ” δηλώνει στέλεχος της κυβέρνησης, τονίζοντας πως το βάρος θα ριχτεί στην θέματα της καθημερινότητας – με σημείο αιχμής την ακρίβεια – και στην ανάπτυξη της οικονομίας, που θα βοηθήσει, όπως επισημαίνει, να αναπτυχθούν περισσότερες δράσεις για τη στήριξη της κοινωνίας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Βερολίνο…
Η οικονομία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Μια επίσκεψη η οποία πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κι ενώ, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, “έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 (λόγος χρέους/ΑΕΠ) και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου – επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης”.

Η οικονομία στο επίκεντρο των συζητήσεων
“Η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση”. Αυτό είναι το μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει σήμερα ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση που θα έχει με τον Γερμανό Καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς.

Το τετ α τετ των δύο ανδρών πραγματοποιείται δε, σε μία στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών).

Η ατζέντα
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί και η ενέργεια – διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να καταστεί κόμβος μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου – Βορρά και να αποτελέσει γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία, ενώ διεκδικεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Το Μεταναστευτικό θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, ενώ θα μιλήσει για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης.

Μια συζήτηση που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρη λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του κινδύνου η Ευρώπη να βρεθεί αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτα “καραβάνια” μεταναστών.

Επιπλέον θα συζητηθούν περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση, εκτός από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί και η στροφή Ερντογάν κατά της Δύσης.

Το δείπνο του Σαρλ Μισέλ
Το βράδυ της Δευτέρας , ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε. για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2024).

Η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (Διεύρυνση της Ε.Ε.) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.