Με το ζήτημα της παράνομης κατάληψης παραλιών να παίρνει διαστάσεις και τη φωνή του «Κινήματος της Πετσέτας» να δυναμώνει και να ταξιδεύει σε αρκετά νησιά, θέμα που ανέδειξε το in, η κυβέρνηση παρεμβαίνει και δηλώνει την αποφασιστικότητά της για αντιμετώπιση των παραβατικότητας.
Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες, με το θέμα των παράνομων «καταλήψεων» παραλιών από επιχειρηματίες, να παίρνει διαστάσεις και το «Κίνημα της Πετσέτας» να κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
Με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «δεν θα χαριστεί σε κανέναν για τις παραλίες» παρουσίασε το σχέδιο για την αντιμετώπιση των παρανομιών που περιλαμβάνει εντατικοποίηση ελέγχων και επιβολή κυρώσεων.
Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Σημειώνεται μάλιστα πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.
Χατζηδάκης: «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν»
«Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δηλώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα το οποίο ωστόσο επέτρεψε, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να γίνει καθεστώς στα τουριστικά νησιά.
«Έδωσα εντολή στη νέα στη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Πιέζει και ζητά άμεσα λύσεις το «Κίνημα της Πετσέτας»
Της κυβερνητικής παρέμβασης που ακολούθησε της εισαγγελικής είχαν προηγηθεί σοβαρές καταγγελίες πολιτών και δυναμικές κινητοποιήσεις υπό την ομπρέλα του αποκαλούμενου «Κινήματος της Πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο, δίνοντας τη σκυτάλη και σε άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του «αποκλεισμού» των παραλιών από επιχειρηματίες, «εξορίζοντας» κατοίκους και επισκέπτες που δεν θέλουν ή δεν έχουν να καταβάλουν το αντίτιμο που έχουν ορίσει για την ξαπλώστρα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Οι καταγγελίες που βγαίνουν στο φως είναι εξοργιστικές. Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες καταγγέλλει «σωματοφύλακες στις παραλίες», έλλειψη ελέγχου και πανάκριβες ξαπλώστρες που κοστολογούνται μέχρι και 120 ευρώ.
Από τα πρώτα θύματα τέτοιων πρακτικών και αυθαιρεσιών ήταν η Μύκονος, με το in να αναδεικνύει το θέμα και να στηρίζει τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία, οδηγώντας στην «απελευθέρωση» της παραλίας του Πάνορμου από φράχτες, μπράβους και περιορισμούς.
Στον αγώνα για εξασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες μπαίνουν τώρα και άλλα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, όπως η Πάρος και η Νάξος.