Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 00:09
ΘεσσαλίαΛάρισα

Λάρισα: Μαμούθ, ιπποπόταμοι και ρινόκεροι ζούσαν στον Πηνειό






Την πρόθεση για αναβάθμιση της έκθεσης απολιθωμάτων μεγαλόσωμων θηλαστικών που φιλοξενείται στο φουαγιέ της βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής και ίδρυση Μουσείου Απολιθωμάτων στη Λάρισα, εξέφρασε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, χθες στην εκδήλωση του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, για την κοπή της πίτας στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ».

Στο πλαίσιο της, η πρόεδρος του Ομίλου Βάσω Νούλα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα “Ελευθερία“, παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2023 και τόνισε ιδιαίτερα «την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του πρώτου προέδρου του Ομίλου, του αείμνηστου δικηγόρου Γιώργου Ντρογκούλη, την επιτυχημένη διοργάνωση του 11ου Συνεδρίου Λαρισα, όπως αναφέρει το onlarisa.gr.

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου, Κώστας Θεοδωρόπουλος, εγκαινιάζοντας τον κύκλο των μηνιαίων διαλέξεων, έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα: «Ο πανάρχαιος απολιθωμένος κόσμος του Πηνειού ποταμού». Πυρήνας της παρουσίασης ήταν η συλλογή των απολιθωμάτων μεγαλόσωμων θηλαστικών του Κ. Θεοδωρόπουλου, που δωρίθηκε το 2009 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκτίθεται στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης της Σχολής, επισκέψιμη στο κοινό, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κ. Γουργουλιάνη και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής, Θεοφ. Καραχάλιου.

Ο αντιδήμαρχος κ. Φ. Τζατζάκης, μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου Λαρισαίων Αθ. Μαμάκου και εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου στο έργο του Ομίλου και τη διάθεση αμοιβαίας συνεργασίας για θέματα του τοπικού πολιτισμού. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Θ. Τζαφάλιας, ο αρχιτέκτονας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και υπεύθυνος του προγράμματος αναστήλωσης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας κ. Δ. Καραγκούνης και πλήθος μελών και φίλων του Ο.Φ.Θ.Ι.

Ζούσαν κάποτε ελέφαντες, ιπποπόταμοι και ρινόκεροι στον Πηνειό

Όπως καταγράφεται σε μια σημαντική μελέτη του γεωλόγου-παλαιοντολόγου δρ Αθ. Αθανασίου, στο παρελθόν με τίτλο «Ο παλαιολιθικός κόσμος του Πηνειού» αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα στην κοιλάδα του ποταμού Πηνειού, έχουν αποκαλυφθεί κατά τα τελευταία 50 χρόνια πολυάριθμα σκελετικά στοιχεία θηλαστικών ηλικίας της τάξεως των 30.000 -45.000 ετών.

Στη μελέτη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα απολιθωμένα θηλαστικά που έχουν προσδιοριστεί μέχρι σήμερα στην κοιλάδα του Πηνειού είναι:

  • ελέφαντας (Elephas antiquus)
  • ταύρος (Bos primigenius)
  • βούβαλος (Bubalus cf. arnee)
  • αίγαγρος (Capra ibex)
  • αντιλόπη σάιγκα (Saiga tatarica)
  • ρινόκερος (Stephanorhinus hemitoechus)
  • ίπποι (Equus ferus και Equus hydruntinus)
  • ιπποπόταμος (Hippopotamus sp.)
  • μεγαλόκερος (Megaloceros sp.)
  • ελάφι (Cervus sp.)
  • πλατόνι (Dama sp.)
  • ζαρκάδι (Capreolus capreolus)

Σύμφωνα με την έρευνα, η καλύτερα ερευνημένη και η πιο πλούσια σε απολιθώματα περιοχή της κοιλάδας του Πηνειού είναι το τμήμα δυτικά της Λάρισας, μέχρι τα Στενά του Καλαμακίου (Αμυγδαλιά), όπου συστηματικές έρευνες έχουν αποκαλύψει πολυάριθμα σκελετικά λείψανα ζώων του Ανωτέρου Πλειστοκαίνου, καθώς και ανθρωπογενή κατάλοιπα της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής.