Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 09:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Le Monde: Ο Σόιμπλε νίκησε το ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους






Η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα απασχόλησε μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση, υπογραμμίζει δημοσίευμα της Le Monde.

Υπενθυμίζει ότι εδώ και μήνες το ΔΝΤ έθετε ως προϋπόθεση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι τεχνικοί του όμως εκτιμούν ότι «σε αυτό το στάδιο, το χρέος δεν είναι βιώσιμο και κατά συνέπεια θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν μια σημαντική μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα, κατά τις προσεχείς δεκαετίες».

Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, αρνούνται πεισματικά μια τέτοια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το παράδοξο όμως είναι ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποσχέθηκε στη γερμανική Βουλή ότι η χώρα δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ στην Αθήνα, εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας…

Για τους Γερμανούς, το ΔΝΤ είναι η εγγύηση σοβαρότητας και αυστηρότητας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία αποδίδουν έναν υπερβολικά πολιτικό χαρακτήρα, έως χαλαρό, έναντι της Αθήνας. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές συνοψίσθηκαν τελικά σε ένα «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο.

Ξημερώματα Τετάρτης άρχισε να διαφαίνεται ότι μάλλον οι Γερμανοί και η γραμμή Σόιμπλε είχαν επικρατήσει. Το Eurogroup στο τελικό ανακοινωθέν αποδέχεται να ενεργοποιήσει «έναν μηχανισμό» με πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την ικανοποίηση του στόχου ακαθάριστης χρηματοδότησης μεταξύ 15% και 20%, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε περαιτέρω λεπτομέρειες, σημειώνει η Le Monde.

Το ΔΝΤ δεσμεύεται, από την πλευρά του, «να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία πριν από το τέλος του 2016» (…), πριν να έχει τα αριθμητικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτό ενώ, εδώ και μερικές μέρες, υποτίθεται ότι θα ενεργούσε αντίστροφα: δηλαδή ότι θα περίμενε να πεισθεί πρώτα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατόπιν θα προχωρούσε στη δέσμευση του Διοικητικού του Συμβουλίου (…)», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «το ΔΝΤ υποχώρησε, έκανε τις ελάχιστες κατά το δυνατόν δηλώσεις, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από τα Κοινοβούλιά τους την εκταμίευση μιας δόσης προς την Αθήνα».

«Τι σκέπτονται οι Έλληνες;» αναρωτιέται η συντάκτρια. «Ο πολύ αποτελεσματικός και πολύ δημοφιλής (στις Βρυξέλλες) υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια ιστορική συμφωνία που θα σηματοδοτήσει μια στροφή για τη χώρα». Για δε τον Έλληνα πρωθυπουργό, η απόκτηση μιας νέας δόσης βοήθειας και έστω και μερικών παραχωρήσεων ήταν απαραίτητες, για να δικαιολογήσει την ευπείθειά του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαίτησαν οι πιστωτές.

Την Τετάρτη όμως στις Βρυξέλλες, οι Έλληνες έμοιαζαν μάλλον ως θεατές της μοίρας τους, υπομένοντας ένα είδος ομηρίας από το Βερολίνο και το ΔΝΤ. «Παρά ταύτα, δεν είναι σίγουρο ότι τελειώσαμε με τη ελληνική κρίση», υποστηρίζει η δημοσιογράφος.

«Εάν λάβουμε υπόψη μας τον χάρτη πορείας που καθόρισε την Τετάρτη το Eurogroup, οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξαναφουντώσουν στο τέλος του έτους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: iefimerida.gr