Ορατά αρχίσαν να γίνονται τα σημάδια από την οικονομική δυσχέρεια, που προκαλεί το ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς ρεύματος στους Ιερούς Ναούς του Βόλου και της Μαγνησίας. Πλέον υπάρχουν εκκλησίες, που τελούν λειτουργίες με σβηστά φώτα, ακόμη και Μυστήρια, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος. Οι υπέρογκοι λογαριασμοί θέτουν θέματα… προσεκτικής διαχείρισης των οικονομικών τους.
Το ανθρωπιστικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης με τα Σπίτια Γαλήνης και το «Δος Ημίν Σήμερον» είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί κανονικά με τη βοήθεια του Θεού, παρά το αδιέξοδο της ρήτρας αναπροσαρμογής, που εγκλωβίζει. Εξάλλου δεν έχει σταματήσει ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Εντούτοις, οι Ιεροί Ναοί δυσκολεύονται να φέρουν βόλτα τα οικονομικά τους θέματα και το προσωπικό αγωνιά με την κατάσταση, που έχει προκύψει. Δεν έχουν άλλα έσοδα, πέρα από τη βοήθεια των πιστών, για να αντεπεξέρχονται.
Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ναούς φέρνει προβλήματα στη λειτουργία τους, σύμφωνα τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου π. Επιφάνιο Οικονόμου. «Θερμή έκκληση και παράκληση, πιστεύω όλων μας, είναι η κυβέρνηση να δει με άλλο βλέμμα το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και γενικότερα των δομών κοινωνικής προσφοράς, όπως των Γηροκομείων, του Ορφανοτροφείου, των Ιδρυμάτων του νομού.
Πρέπει να υπάρχει άλλη πολιτική με γενναιόδωρη μείωση των εισφορών μας για την ενέργεια, προκειμένου να κρατήσουμε τα ιδρύματά μας ζωντανά, όχι να μας μεταχειρίζονται σαν επιχειρήσεις. Εμείς δεν έχουμε κερδοφορία. Δεν έχουμε επιχορήγηση από κανέναν», σημειώνει.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου ο λογαριασμός φυσικού αερίου έφθασε στις 2.500 ευρώ και του ηλεκτρικού ρεύματος στα 1.000 ευρώ. Ιδια κατάσταση με υπέρογκες οφειλές παρατηρείται σε όλους τους Ναούς.
«Το έργο της Εκκλησίας έχει γενικότερο κοινωνικό αντίκρισμα. Συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης, της ισορροπίας. Δεν ζητάμε επιχορηγήσεις για την προσφορά, αλλά να μην μας εξοντώνουν με τους υπέρογκους λογαριασμούς στην ενέργεια. Κάτι να κάνει η κυβέρνηση για να μεταχειριστεί διαφορετικά το έργο αυτό για να συνεχίσει να προσφέρει με τη σειρά του τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως μέχρι σήμερα», σημειώνει.
Υπάρχουν Ιεροί Ναοί, που φτάνουν σε ρυθμίσεις, γιατί δεν βγαίνουν διαφορετικά, δεν ανάβουν φώτα για να κάνουν οικονομία, δεν θα χρησιμοποιούν το καλοκαίρι κλιματιστικά, σύμφωνα με τον ίδιο.
Επισημαίνεται ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου μέσω του «Δος Ημίν Σήμερον» διανέμει καθημερινά 100 μερίδες φαγητού σε άπορους πολίτες.
«Με νύχια και με δόντια τα βγάζουμε πέρα, μεγάλη οικονομία και προσοχή στη διαχείριση των χρημάτων, που μας εμπιστεύεται ο κόσμος. Μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε με τη βοήθεια του Θεού. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί πάλι. Αντέξαμε στην οικονομική και την υγειονομική κρίση. Από το κράτος ζητάμε διευκόλυνση ή κατανόηση», προσθέτει.
Διπλάσιοι και τριπλάσιοι είναι οι λογαριασμοί ρεύματος σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς και στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Ο προϊστάμενος του Ναού π. Αμφιλόχιος Μήλτος λέει: «Σκεφτήκαμε να κάνουμε ρύθμιση, αλλά τελικά οδηγηθήκαμε σε εσωτερικές λύσεις για να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Το ψυγείο από το Σπίτι Γαλήνης, το οποίο διανέμει κάθε μέρα 130 μερίδες φαγητού σε άπορους, και η κουζίνα είναι ενεργοβόρα.
Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Οι Ναοί τις ημέρες των εορτών του Πάσχα είχαν αυξημένα έσοδα από το παγκάρι, τα οποία, όμως, καλύπτουν όλα τα έξοδα της χρονιάς. Στη Μαγνησία είναι ελάχιστοι οι Ιεροί Ναοί, κυρίως στα χωριά, που έχουν ακίνητη περιουσία, για να εξασφαλίζουν εισοδήματα, ενώ πληρώνουμε και τη μισθοδοσία των νεωκόρων και των ιεροψαλτών», σημειώνει.
Επισημαίνεται ότι το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας είναι το τελευταίο, που κλείνει για καλοκαίρι. Παραμένει πάντοτε ανοιχτό μέχρι το τέλος Ιουλίου και ανοίγει εκ νέου αρχές Σεπτεμβρίου.
«Πληρώναμε λογαριασμούς της τάξεως των 400 ευρώ και τώρα έχουμε απαιτητά ποσά ύψους 1.200 και 1.600 ευρώ», επισημαίνει από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αναλήψεως Του Χριστού π. Δαμασκηνός Κιαμέτης. «Οδηγούνται σε κλείσιμο οι Ναοί. Ηδη λειτουργούμε με κλειστά φώτα και σε Μυστήρια και σε όλα. Εγώ την περασμένη Κυριακή έκανα έκκληση στη δισκοφορία να συγκεντρωθεί το ποσό για να πληρωθεί το ρεύμα για πρώτη φορά στα 20 χρόνια, που είμαι προϊστάμενος στον Ιερό Ναό», σημειώνει.
Τα μέτρα, που αποφασίστηκαν πρόσφατα, όπως επισημάνθηκε, δεν αφορούν στις εκκλησίες, που εξαιρούνται ως νομικά πρόσωπα. «Μας οδηγούν σε διακανονισμούς των λογαριασμών από ανάγκη, αλλά δεν μπορεί να γίνεται κάθε μήνα. Πρέπει το κόστος κατανάλωσης να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, είναι ακραία. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και είμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο σχετικά με τη λειτουργία μας», σημειώνει ίδιος. Το Σπίτι Γαλήνης του Ιερού Ναού διανέμει καθημερινά 100 μερίδες φαγητού.
«Ολοι οι Ναοί μας έχουν τεράστιο πρόβλημα και τα Σπίτια Γαλήνης, καθώς επιβαρύνθηκαν με έναν προϋπολογισμό, που δεν είχε προβλεφθεί σε κάτι που δεν το περίμενε κανείς», επιβεβαιώνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος. «Μακάρι να αναληφθεί πρόνοια, να ξεπεραστούν τα προβλήματα», εύχεται ο Σεβασμιώτατος.
Ενέργειες από την Ιερά Σύνοδο
Οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος προβληματίζουν και την Εκκλησία της Ελλάδος και η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ως γνωστόν, λόγω κορονοϊού οι εκκλησίες άδειασαν και τα έσοδα έφτασαν στο ελάχιστο. Ετσι, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ανησυχούν την Ιεραρχία. Σε επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος στον πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Γερμανό, τον περασμένο Φεβρουάριο, απάντησε θετικά σε εισήγησή του για ενέργειες εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να ζητηθεί από μεν τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας η παροχή έκπτωσης στα τιμολόγια τους στους Ι. Ναούς, τις Ι. Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, από δε τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες η απαλλαγή των εκκλησιαστικών δομών από τα δημοτικά Τέλη, προς υποβοήθηση και απρόσκοπτη συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως η Ιερά Σύνοδος θα αποστείλει έγγραφα: α) προς τις επιχειρήσεις παραγωγής μορφών ενέργειας για την παροχή έκπτωσης δεδομένων των μειωμένων εσόδων των ναών λόγω κορονοϊού και β) προς τις κρατικές υπηρεσίες για την εξέταση δυνατότητας απαλλαγής των εκκλησιαστικών δομών από τα δημοτικά τέλη ένεκα της ανατίμησης των καυσίμων.
Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ