Γεια σας!…..
Είμαι ο Αρχιτέκτονας Τάσος Γ. Καπουρνιώτης, από Βόλο.
Σαν Αρχιτέκτονας αλλά και σαν άτομο, έγινα γνωστός από τα έργα μου, από την συμμετοχή μου στα κοινά, αλλά και από ορισμένα επίκαιρα άρθρα που δημοσίευσα και δημοσιεύω στα τοπικά ΜΜΕ, όπως επίσης πρόσφατα από την συμμετοχή μου σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις Εκλογές της Αυτοδιοίκησης στον Δήμο Βόλου.
Πάντα στα ενδιαφέροντά μου ήταν και είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με την ομαλή λειτουργία των χώρων διαβίωσης, αυτό που ονομάζεται περιβάλλον.
Μετά την γνωστή θεομηνία που έπληξε την Μαγνησία και τον Βόλο με επίκεντρο τις περιοχές κοντά στα ποτάμια (χείμαρροι) που διασχίζουν την πόλη και σύμφωνα με το πιο πάνω σκεπτικό (προηγούμενης παραγράφου),θα ήθελα να κάνω μια πρόταση υλοποίησης μιας ιδέας σχετικής με την αντιμετώπιση μελλοντικών παρόμοιων φαινομένων και ταυτόχρονα δυνατότητα περισυλλογής και αποταμίευσης νερού.
Προκειμένου η πρόταση αυτή μαζί με πολλές άλλες να ακολουθήσει μια ιεραρχική διαδικασία (περίπτωση που θα συνέβαινε αν ήμουν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου) συμμετείχα (όπως προανέφερα) στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές (Δημοτικές) επιχειρώντας την εκλογή μου, πράγμα που δεν έγινε.
Γιαυτό η κίνηση που θα κάνω είναι να απευθυνθώ στον κάθε αρμόδιο φορέα ξεχωριστά σαν απλός πολίτης.
Η πρόταση…….
Αφορά την κατάλληλη περισυλλογή των ομβρίων υδάτων με την κατασκευή φραγμάτων και δημιουργία μικρών στεγανών λιμνών κατά μήκος της κοίτης αυτών των χειμάρρων, από όπου ξεκινούν με ταυτόχρονη διαχείριση/οργάνωση της περισυλλογής των υδάτων από τις πηγές αλλά και τους διάφορους παραποτάμους (ρέματα) που τους τροφοδοτούν.
Ήδη η φύση με την βοήθεια της πρωτοφανούς βροχόπτωσης και στην συνέχεια της μεγάλης και ορμητικής υδάτινης ποσότητας, που στη πορεία της παρέσερνε οποιαδήποτε εμπόδια έβρισκε (τα περισσότερα ανθρώπινες άστοχες προσθήκες διαμόρφωσης) δημιούργησε την πραγματική της μορφή, όσον αφορά τις κοίτες των χειμάρρων.
Έχοντας ταξιδέψει στο εξωτερικό αλλά και σερφάροντας στο διαδίκτυο έχω δει περιπτώσεις ποταμιών, το νερό των οποίων συλλέγεται στην πορεία του προς τις εκβολές με την κατασκευή φραγμάτων, σε μικρές λεκάνες -λίμνες αποταμίευσης.
Οι λίμνες αυτές μετά από σχετική στεγανοποίηση του πυθμένα τους αλλά και την σχετική απαραίτητη φροντίδα διαρκούς οξυγόνωσης, αποτελούν ιδανικές λύσεις αποταμίευσης νερού όταν οι προβλέψεις μελλοντικής λειψυδρίας αναφέρονται όλο πιο συχνά.
Επιπλέον ταυτόχρονα η παρουσία τους θα δώσει αφορμή δημιουργίας φανταστικών βιοτόπων.
Σύμφωνα με τους φυσικούς κανόνες ροής τα φράγματα αυτά δημιουργώντας τις προαναφερθείσες λεκάνες-λίμνες θα περιορίσουν την ορμή του νερού και ταυτόχρονα θα το αποταμιεύουν.
Επίσης στις λεκάνες αυτές μπορούν να αποταμιεύονται και τα νερά που προορίζονται για άρδευση και μετά χάνονται.
Τέλος στα πλεονεκτήματα θα προσθέσω και την αναβάθμιση και αλλαγή της αισθητικής της περιοχής.
Από εσάς τι θέλω;
Την συμμετοχή σας σχετικά με την εύρεση των κατάλληλων συνθηκών υλοποίησης της πρότασης, άλλωστε όλες οι ιδέες για να πραγματοποιηθούν θέλουν την βοήθεια των ειδικών!….. οι οποίοι θα αποφανθούν αν μπορούν και πως θα γίνουν…
Συνήθως ότι ρηξικέλευθο φαντάζει απραγματοποίητο στον νου αυτών που η ρουτίνα του συνηθισμένου τους έχει δημιουργήσει την άνετη σκλαβιά της παρωπίδας, η εξέλιξη υποστηριζόμενη από τα νέα τεχνολογικά δεδομένα αποζητά το καινούργιο……..
Τελειώνοντας θα αναφέρω πως στην ζωή μου έχω ένα motoπου ακολουθώ, το πιο κάτω:
«Η πράξη έχει αποδείξει ότι το να συμμετέχεις, να προσπαθείς, να συζητάς και να προβάλεις προτάσεις -ιδέες, σου δίνει κάποιο αβαντάζ απέναντι στην αδιαφορία, την απραξία, πάντα δε οδηγεί σε κάποιο όφελος και κάτι θετικό!….»
Επιπλέον πίσω από κάθε ξεχωριστό κρύβεται ένα όνειρο, φτιαγμένο από σκέψη -φαντασία –επιθυμία.
Όταν αυτό υπάρχει κάθε προσπάθεια όσο σκληρή και αν είναι…… φαντάζει εύκολη…..
Εκείνο που είναι σίγουρο είναι το ότι Άγγελοι δεν υπάρχουν.. τίποτα δεν έρχεται μόνο!…..
Συγνώμη για την πιθανή παραφιλολογία… παρασύρθηκα.
Περιμένω την ανταπόκρισή σας.
Να είστε και να περνάτε Καλά!…..