Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 19:56
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Λινού για κορωνοϊό: Οχι ρεβεγιόν φέτος, θα έχουμε έξαρση και άσχημες συνέπειες






Έκκληση στους Έλληνες να μη γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τον παραδοσιακό τρόπο του ρεβεγιόν, λόγω τη έξαρσης του κορωνοϊού και του κινδύνου να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα μας, απευθύνει η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Ακόμα και αν ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία τα Χριστούγεννα δεν θα πρέπει να τα γιορτάσουμε με τον κοσμικό τρόπο του παλιού γλεντιού. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους είτε είναι τρόποι αλληλεγγύης είτε αλληλοϋποστήριξης είτε τρόποι εσωτερικής χαράς πάντως όχι γλέντι. Γιατί ακόμη και αν τερματιστεί το καθολικό lockdown ο κίνδυνος θα ελλοχεύει και θα ξανασυνεισφέρουμε στην έξαρση της νόσου», δηλώνει η κυρία Λινού στο iefimerida.gr και συμπληρώνει: «Αν επιτρέψουμε ρεβεγιόν δημόσια ή διοργανώσουμε ρεβεγιόν στα σπίτια μας θα έχουμε άσχημες συνέπειες. Ξανά έξαρση. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Χρειάζεται υπομονή».

Δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων

Αναφερόμενη στην πορεία του κρουσμάτων, η κυρία Λινού ξεκαθαρίζει ότι τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι επαρκή για να δείξουν στην παρούσα φάση αν έχουμε ή όχι επιπέδωση της καμπύλης.

«Δεν υπάρχει μελέτη τυχαίου δείγματος του πληθυσμού και δεν υπάρχουν τα δεδομένα που θα πουν αυτά τα περίπου 2.000 κρούσματα τι χαρακτηριστικά έχουν. Αυτό είναι βασική αρχή στην επιδημιολογία να γίνεται αναγωγή αφενός στον δείκτη θετικότητας στα κρούσμστα και αφετέρου στα χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Γιατί αν ο πληθυσμός αυτός από τον οποίο προέκυψαν τα κρούσματα είναι πληθυσμός που δεν έχει κινητικότητα ο δείκτης είναι μικρός, αν όμως είναι πληθυσμός που έχει κινητικότητα ή είχε ιστορικό επαφής με άλλο κρούσμα ο δείκτης μπορεί να είναι μεγάλος», τονίζει.

Πρέπει να πειστούν από τώρα όσοι δεν πιστεύουν στο εμβόλιο για τη χρησιμότητά του

Παράλληλα, η διακεκριμένη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας δεν παραλείπει να μιλήσει και για τα εμβόλια στέλνοντας μήνυμα στην επίσημη πολιτεία και στους συναδέλφους της επιστήμονες να μελετήσουν ποιοι αποτελούν αυτό το 35% των ανθρώπων που σύμφωνα με τις έρευνες είναι εναντίον του εμβολίου.

«Είναι άνθρωποι που είχαν κάποιες παρενέργειες από προηγούμενο εμβόλιο; Που ακολουθούσαν ούτως ή άλλως το εντιεμβολιαστικό κίνημα και ποιο είναι το μήνυμα που θα τους επηρεάσει να αλλάξουν γνώμη; Αυτές οι μελέτες πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα για να καταφέρουμε να τους αλλάξουμε γνώμη. Απαιτείται μια στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης, η οποία δε θα προσπαθήσει να πείσει εμένα που θα το κάνω ούτως ή άλλως το εμβόλιο αλλά αυτόν που το αμφισβητεί. Αυτά τα βήματα θα πρέπει να γίνουν τώρα για να μην βρεθούμε να έχουμε τα εμβόλια να περιμένουν τους ανθρώπους αλλά να έχουμε τους ανθρώπους να περιμένουν τα εμβόλια», τονίζει η κυρία Λινού.

Τα σούπερ μάρκετ είναι πιθανές εστίες υπερμετάδοσης

Η ίδια αναφέρεται στη λειτουργία των καταστημάτων και προτρέπει τους πολίτες να προτιμούν, όπου αυτό είναι εφικτό, την κατ’ οίκον διανομή και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα σούπερ μάρκετ.

«Για τα καταστήματα είμαι πάρα πολύ σκεπτική γιατί υπήρξε μελέτη –δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάλογη- που μέτρησε την πηγή διασποράς στην Αγγλία, από τις 9/11 μέχρι τις 15/11, ενόσω λειτουργούσε το lockdown, με κλειστά τα καταστήματα εστίασης και φάνηκε ότι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης ήταν τα σούπερ μάρκετ 18% των κρουσμάτων και αμέσως μετά τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γυμνάσια και λύκεια. Αυτό μας κάνει όλους πολύ σκεπτικούς για βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Από την άλλη δεν υπήρξε μεγάλη έξαρση σε μικροαγορές δηλαδή σε μικρά καταστήματα. Άρα, η εστίαση και τα σούπερ μάρκετς είναι εστίες πιθανής υπερμετάδοσης. Αυτό με κάνει ανήσυχη και θεωρώ αναγκαία την κατ’ οίκον διανομή των τροφίμων», αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε σούπερ μάρκετ της Βοστώνης το 20% των εργαζόμενων βγήκαν θετικοί. «Προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν το έφεραν από το πουθενά. Τους μεταδόθηκε το νόσημα από τους πελάτες και συνέχισαν να τους μεταδίδουν στους πελάτες», σχολιάζει.

Η κυρία Λινού καταλήγει ότι το κακό στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε παρόμοια στοιχεία που θα μας βοηθούσαν να χαράξουμε μια πολιτική σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων. Χαρακτηριστικά λέει: «Μπορεί το μανάβικο της γειτονιάς να μεταδίδει πολύ λιγότερο γιατί μπορεί να είναι ανοικτό, να αερίζεται, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στα μεγάλα σούπερ μάρκετ που, σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι χώροι κλειστοί, χωρίς φυσικό αερισμό. Και ξέρουμε ότι η μετάδοση γίνεται στους εσωτερικούς χώρους».

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr