Λιβύη: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΥΠ για το τροχαίο της ελληνικής αποστολής – Ο ρόλος του «πειραγμένου» ντεπόζιτου
Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το φονικό τροχαίο της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, με αποτέλεσμα 5 Έλληνες να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 13 να τραυματιστούν.
Στις έρευνες – για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη – εμπλέκεται πλέον και η ΕΥΠ, η οποία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με το Mega η ΕΥΠ φέρεται να ερεύνησε και το σενάριο αποστολής αυτοκτονίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, ενώ εξετάζει αν το όχημα που έπεσε πάνω στο λεωφορείο είχε «πειραγμένο» ντεπόζιτο, το οποίο χωρούσε 200 λίτρα καυσίμων, όπως λέγεται.
Σημειώνεται πως από τη σφοδρή σύγκρουση σκοτώθηκε ο 28χρονος Γ.Β. με καταγωγή από την Καρδίτσα, ο οποίος ήταν στο τμήμα αλεξιπτωτιστών, η 40χρονη Ε.Α., νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είχε καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης και ζούσε στην Αθήνα, η 46χρονη Γ.Μ., αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, και τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας, Κανάκη Μανδαλιού, Άντζελα και Φίλιπ, που μετείχαν στην αποστολή στη Λιβύη ως διερμηνείς.
Ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει πως η εικόνα που λαμβάνει η ΕΥΠ είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του τζιπ.
Στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο, πως η έρευνα είναι πάντως σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πως απλά αυτή είναι εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις «πηγές» τους στη χώρα αυτή.
Ωστόσο, γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο το τζιπ είχε δεχτεί μία τροποποίηση τέτοια που το ντεπόζιτό του να μοιάζει με βυτίο. Έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων από τις συνθήκες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα ή με κάτι πιο σύνθετο; Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συλλεχθούν ασφαλή δεδομένα.
Στο έργο των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μαρτυρίες διασωθέντων οι οποίοι είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη.