Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 09:30
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λήξη συναγερμού για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα






Λήξη συναγερμού σήμανε για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής, ο οποίος νοσηλεύεται σε αρκετά καλή κατάσταση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη, νοσεί με ανεμοβλογιά.

Σημειώνεται πως ο ίδιος έφτασε στη χώρα μας με την υποψία για τη νόσο, απευθύνθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και ενημέρωσε για την υποψία του το προσωπικό που τον υποδέχθηκε. Έτσι, εξ΄ αρχής μπήκε στην απομόνωση και εξετάστηκε από δερματολόγο και παθολόγο του νοσοκομείου.

Τελικώς, τα δείγματα που έφτασαν στο εργαστήριο και εξετάστηκαν για την ταυτοποίηση του ιού, έδειξαν ότι νοσεί με ανεμοβλογιά.

Θέμα χρόνου το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, όπως προειδοποίησε χθες ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, «η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και γεωγραφικά πιο εκτεταμένης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων που έχει αναφερθεί ποτέ εκτός των ενδημικών περιοχών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής», τονίζοντας πως ο κίνδυνος εξάπλωσης μέσα στο καλοκαίρι παραμένει υψηλός.

Όπως τόνισε, η καμπύλη κρουσμάτων ήταν απότομη τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ενώ περιέγραψε όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων μέχρι αυτή τη στιγμή. «Ακόμη κι αν καθημερινά παρουσιάζονται νέοι ασθενείς, οι έρευνες σε προηγούμενα περιστατικά δείχνουν ότι η επιδημία στην περιοχή μας (σ.σ. Ευρώπη) ήταν σίγουρα σε εξέλιξη ήδη από τα μέσα Απριλίου» ανέφερε.

Σημειώνεται πως, προ ημερών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επεσήμανε πως θεωρεί «απίθανο να μην εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα». Γι’ αυτό δίνει έμφαση στους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των επαφών, ο γρήγορος εντοπισμός νέων κρουσμάτων και η απομόνωση, είναι οι παράγοντας που θα σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης.

«Είναι απίθανο να μην έχουμε κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, εκτός και αν μπορέσουμε τις επόμενες ημέρες να εξαλείψουμε τη νόσο, αλλά πλέον είναι σε 19 χώρες. Πώς θα μπορέσουν αυτές οι χώρες να βρουν τις επαφές των 200 κρουσμάτων που έχουν;» αναρωτήθηκε.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα, τόνισε ότι ακόμα δεν «γνωρίζουμε την μεταδοτικότατα αυτής της μορφής που κυκλοφορεί σήμερα στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι κάθε 2 με 3 μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα οπότε πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα».

Σύμφωνα με την ίδια «υπάρχουν περισσότερα κρούσματα», καθώς «η ευλογιά των πιθήκων, όπως και η ανθρώπινη ευλογιά, κάνει περίπου δύο εβδομάδες για να έχει ορατά συμπτώματα. Άρα όποιοι έχουν κολλήσει σήμερα θα δούμε τα περιστατικά αυτά τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Τρόποι μετάδοσης

Κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω αναπνευστικής οδού (βήχας, φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο), μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα, μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα).

«Πρόβλημα θα υπάρχει αν βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που βήχει έντονα, καθώς τα σταγονίδια μπορεί να έρθουν στο πρόσωπό μας. Αν καθίσουμε κάπου ή ακουμπήσουμε που πριν καθόταν κάποιος με σπυριά ανοιχτά στο σώμα του, τα οποία είναι ιδιαίτερα μολυσματικά» αναφέρει η κ. Λινού. Δεν χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα, δεν φοράμε τα ρούχα άλλου, δεν ξαπλώνουμε σε ένα κρεβάτι που δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι άλλαξαν τα σεντόνια και δεν καθόμαστε σε χώρους με γυμνά πόδια και χέρια.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά (π.χ. πόμολα) και στις τουαλέτες.

Στην Ελλάδα, αναφέρει η κ. Λινού δεν έχουμε κρούσματα, επομένως, θεωρούμε ότι καμία επιφάνεια δεν είναι μολυσμένη. Αν όμως εντοπιστεί κρούσμα τότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο βασικός κανόνας είναι φοράμε μάσκα όταν είμαστε πολύ κοντά με κάποιους, να πλένουμε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό. «Οι μάσκες και τα αντισηπτικά βοηθάνε, αλλά αν έχουμε ακάλυπτα μέρη του σώματος, λόγω καλοκαιριού πρέπει να προσέχουμε ο ιός μεταδίδεται και από το δέρμα», υπογραμμίζει η καθηγήτρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα

«Μετάδοση δεν γίνεται κατά τη διάρκεια της επώασης, αλλά όταν βγουν τα πρώτα σπυράκια που καμιά φορά τα πρώτα εμφανίζονται μέσα στο στόμα και το πρόσωπο. Τότε έχουμε μετάδοση», σημειώνει η κ. Λινού.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, τα σημάδια από το πρόσωπο δεν φεύγουν ποτέ. Οποιοδήποτε εξάνθημα πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή. Επίσης στα συμπτώματα καταγράφεται ο πολύ υψηλός πυρετός και διογκωμένοι λεμφαδένες και αυτό διαφοροποιεί την ευλογιά των πιθήκων από την ανεμοβλογιά. Η κ. Λινού υπογραμμίζει ότι δεν είναι απλή αρρώστια, έχει θνητότητα 1 με 10%, ανάλογα με τις συνθήκες.