Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 15:56
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Lockdown: Δέκα ακόμη ημέρες μέχρι την… ελευθερία: Τι αλλάζει στη ζωή μας μέχρι τις 15 Μαϊου






Ξεκινά σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων με άνοιγμα φροντιστηρίων και παραλιών, καθώς η Επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε εκτάκτως χτες και έδωσε το πράσινο φως για άρση μίας σειράς μέτρων.

Μετά από 6 μήνες καραντίνας και περιορισμών, η Ελλάδα αρχίζει σιγά σιγά να επανεκκινεί την αγορά και τις δραστηριότητες.

Η εστίαση άνοιξε την Δευτέρα 3 Μαΐου, ενώ σειρά παίρνουν τα σχολεία, τα φροντιστήρια, οι οργανωμένες παραλίες και ο τουρισμός.

Το ίδιο δεν ισχύει για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών καθώς οι ειδικοί έκριναν ότι τα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να δείξουν πειθαρχία στα μέτρα (μάσκες κ.α.) και να κάνουν και self test.

Επίσης η Επιτροπή δεν συζήτησε καν για το άνοιγμα γυμναστηρίων, καθώς θεώρησε πως εκτός από τολμηρό βήμα, πρέπει να δει και το επιδημιολογικό αποτύπωμα των υπόλοιπο δραστηριοτήτων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί οικονομική στήριξη του κλάδου.

Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δήλωσε τις ημερομηνίες ανοίγματος των δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

Από 8 Μαΐου, το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. μειώνεται σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Κατά την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν, επίσης, τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων «δεύτερης ευκαιρίας».

Πως θα ανοίξει το εκπαιδευτικό σύστημα

Θα επαναλειτουργήσουν τα φροντιστήρια για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες και για όσους δίνουν εξετάσεις σε ξένες γλώσσες στις 10 Μαΐου για να προετοιμαστούν.

Ακόμη, κατά την ίδια ημερομηνία ανοίγουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες, δηλαδή νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Εντούτοις, υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Υγείας καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Παραλίες και  τουρισμός

Ανάσα θα πάρουν οι πολίτες στις 8 Μαΐου, καθώς ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες.

Επίσης, η 15η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, καθώς ανοίγει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις εκτός νομού απελευθερώνονται.

Νέες ελευθερίες μετά το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου

Συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου, οπότε και ανοίγει επίσημα ο τουρισμός, αναμένεται να ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, το θέμα της κατάργησης των SMS μετά τις 15 του μήνα, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Είχαμε πολύ κόσμο έξω και επαφές τις ημέρες του Πάσχα. Θα συνυπολογιστούν πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε άλλο. Να είμαστε προσεκτικοί και να πάμε σταδιακά…» σημείωσε η κ. Πελώνη (Alpha 98,9).

Τι θα γίνει με τα SMS

Για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033. αλλά και την πορεία των εμβολιασμών μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή Live News.

«Είναι και η ανοσία κομμάτι της κοινωνίας. Ο καθένας λέει ότι θέλει και κρίνεται. Η πανδημία είναι πραγματικότητα, σκοτώνει ανθρώπους ή τους αφήνει με πολύ βαριές περιπέτειες και δεν αντιμετωπίζεται με κανένα άλλο τρόπο παρά μόνο με τις υποδείξεις της επιστήμης και των ειδικών» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είμαστε στην 15η από τις 16 θέσεις στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς των υγιειονομικών. Πρέπει οι ίδιοι οι γιατροί μας να αναλάβουν μια πρωτοβουλία να ανέβει το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών. Όταν κάποιος αποφασίσει να μην εμβολιαστεί είναι ατομικό του δικαίωμα, το οποίο κρίνεται, με τον υγιειονομικό όμως υπάρχει μια βασική διαφορά, όταν γίνει εκείνος ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να κολλήσει κάποιον που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο. Θέτει τη ζωή των ασθενών του νοσοκομείου σε κίνδυνο επειδή εσύ δεν εμβολιάστηκες» τόνισε ο υπουργός για τους εμβολιασμούς των γιατρών.

Όσον αφορά στις μικρότερες ηλικίες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η νέα γενιά έχει βάλει τα γυαλιά στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση μετά και την εισήγηση των ειδικών. «Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τα μέτρα θα χαλαρώνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι πιο σαφές. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή. Η προσωπική μου θέση είναι ότι αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό και η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζει έτσι είναι λογικό να καταργηθούν τα sms».

Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν θέσει στην Επιτροπή θέματα όπως και την κατάργηση του click inside και η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση των ειδικών.

«Eίμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό θα τελειώσουμε με την πανδημία. Αντί να εμπιστευτούμε τον κάθε κομπογιαννίτη, να εμπιστευτούμε την επιστήμη. Τους ανθρώπους που μελέτησαν και σπούδασαν και έβγαλαν αποτέλεσμα. Το εμβόλιο είναι αποτέλεσμα της επιστήμης» κατέληξε ο υπουργός.