Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025 10:37
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown : Νέο πακέτο μέτρων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις – Νέες απώλειες εσόδων στον προϋπολογισμό

ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÁÐÏ ÔÁ ÊËÅÉÓÔÁ ÌÁÃÁÆÉÁ ÓÔÏ ÌÏÍÁÓÔÇÑÁÊÉ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI





Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών από τη στιγμή που έγινε γνωστό το lockdown.

Το «κύμα» του κοροναϊού αποδείχθηκε ισχυρότερο με αποτέλεσμα η χώρα να κατεβάζει «ρολά» το Νοέμβριος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Προϋπολογισμός, που κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου, θα σκιάζεται από αβεβαιότητα για το εύρος της φετινής ύφεσης -σίγουρα διψήφια- και το αρνητικό ντόμινο για το 2021.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά των μέτρων θα είναι η επέκταση, η διεύρυνση, ο εμπλουτισμός και η ενίσχυση των παρεμβάσεων για την:

  • Στήριξη των εργαζομένων, με εμπλουτισμό αυτών.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
  • Επέκταση και διεύρυνση της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Υποχρεωτική μείωση των ενοικίων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν επιπλέον πρωτοβουλίες και για τους ιδιοκτήτες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το lockdown φέρνει απώλειες εσόδων

Ειδικά όσον αφορά στα έσοδα, το lockdown εκτιμάται ότι θα φέρει αναστολές των δόσεων ρυθμίσεων και του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν και έχουν ένα κόστος περί το 1 δισ. ευρώ.

Μόνο από τις αναστολές ΦΠΑ των «κλειστών» επιχειρήσεων, το κόστος εκτιμάται στα 233 εκατ. ευρώ, αλλά η… τρικυμία στην υπόλοιπη αγορά υπολογίζεται ότι θα ανεβάσει τις συνολικές απώλειες του ΦΠΑ Νοεμβρίου στα 500 εκατ. ευρώ.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσο θα διαρκέσει το lockdown, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα, όταν αυτή θα λήξει.

Και αυτό διότι η χριστουγεννιάτικη αγορά, από πλευράς κατανάλωσης αποτελεί ένα μεγάλος μέρος της συνολικής πίτας.

Η διάσωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου αποτελεί πλέον έναν από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς, με την τροπή που παίρνουν πλέον τα πράγματα με την πανδημία, το ζητούμενο σε οικονομικό επίπεδο είναι να συγκρατηθεί η ύφεση όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον στόχο που έχει τεθεί για φέτος, δηλαδή στο -8% έως -9%.

Όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, ποντάρουν πολλά σε αυτή την αγορά.

Βασική προτεραιότητα βέβαια είναι να αντέξουν τα συστήματα υγείας, αλλά αμέσως μετά αυτό που επιδιώκεται είναι να μπορέσουν οι πολίτες να είναι έξω τις ημέρες των εορτών, έτσι ώστε να καταναλώσουν και να στηριχθεί η αγορά έστω και περιορισμένα.

Το νέο πακέτο στήριξης

Μετά και τις έκτακτες αυτές συνθήκες η κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να προχωρήσει σε νέο πακέτο, το οποίο και θα είναι μεγαλύτερο, από αυτό των 2,3 δισ. που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά τη λίστα των μέτρων.

Θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα, αλλά δεν αποκλείεται να μπουν και κάποιες πινελιές έτσι ώστε να καλυφθούν κάποια κενά που ενδεχομένως παρατηρηθούν:

  • Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορούν, επίσης, να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.
  • Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
  • Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
  • Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
  • Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.