Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 03:03
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Lockdown: Ποιες δραστηριότητες επανεκκινούν σήμερα – Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self test

SELF TEST (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)





Επαναλειτουργούν από σήμερα οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Ακόμη, από σήμερα επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα -προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή).

Τέλος, από σήμερα ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self test

Aπό σήμερα, απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.

Εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν όσοι εργάζονται, στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται σε self test.

Πώς θα λειτουργούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

Σε αντίθεση με τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί στους παιδικούς σταθμούς υποχρεούνται δύο φορές την εβδομάδα να κάνουν self test και να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους, όπως υπογράμμισε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Αυστηροποιούμε το πρωτόκολλο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που οι εκπαιδευτικοί είχαν ξεκινήσει με προαιρετικές μάσκες», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου μιλώντας στο OPEN.

«Τα παιδιά, επειδή το συζητήσαμε έντονα με τους λοιμωξιολόγους έχουν πολύ ευαίσθητη ηλικία για να κάνουν σελφ τεστ. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά εγγράφονται στους παιδικούς σταθμούς από την ηλικία των τριών μηνών. Ωστόσο, εφιστούμε την προσοχή στους γονείς, έτσι ώστε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν και να τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής κατά της πανδημίας για να γίνονται το καλό παράδειγμα για όλους και περισσότερο για τα παιδιά τους», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου παράλληλα εξήγησε τι είναι ο ψηφιακός έλεγχος των βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επαναλειτουργήσουν από αύριο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Όπως είπε, για πρώτη φορά εισάγεται πρόγραμμα στους σταθμούς, η λειτουργία των οποίων στο άμεσο μέλλον, θα μπορεί να ελεγχθεί ψηφιακά με την εισαγωγή μιας νέας εφαρμογής στα κινητά των γονέων.

«Για πρώτη φορά το κράτος θα είναι υπεύθυνο για το τι διδάσκεται στους σταθμούς καθώς μέχρι σήμερα, η Πολιτεία ήταν υπεύθυνη για την προστασία των παιδιών, το κτηριολογικό και το κομμάτι της στελέχωσης. Ωστόσο, οφείλουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες ισότητας της ευκαιρίας. Έτσι, για πρώτη φορά θα μπουν προγράμματα που θα διδάσκονται επί δίωρο στους παιδικούς σταθμούς. Έχουμε ήδη συστήσει επιτροπή ειδικών από όλο τον κόσμο και ελέγχουμε για το ποια βιβλία, ποια παραμύθια, εικόνες και παιχνίδια είναι αυτά που αυξάνουν τις δεξιότητες των παιδιών», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου.

«Επίσης για πρώτη φορά εισάγεται η πρώιμη διάγνωση για να διαπιστωθεί αν τα παιδιά έχουν κάποιες διαταραχές, είτε αυτές προκύπτουν από το φάσμα του αυτισμού, είτε από άλλες νευρολογικές παθήσεις, δυσλεξία, ή κινητικές αναπηρίες. Τα παιδιά θα περνάνε από κάποια ειδικά τεστ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ξεκινάει τον Ιανουάριο σε δύο γεωγραφικές περιφέρειες και από 2022 – 2023 θα το έχουμε σε όλη τη χώρα».

«Παράλληλα, εισάγουμε ρυθμιστικό πλαίσιο στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μεγάλο κομμάτι του οποίου βασίζεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης, καθώς γνωρίζαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά δεν πήγαιναν πέντε ημέρες την εβδομάδα στους παιδικούς σταθμούς, παρόλο που υπάρχει οικονομική αποζημίωση από την Πολιτεία για τους ιδιοκτήτες. Τώρα με μια εφαρμογή στο κινητό θα μπορούν οι γονείς να κάνουν ένα ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο, έτσι ώστε αυτά τα 110 εκατ. που δίνει η Πολιτεία να πηγαίνουν εκεί που πρέπει» κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, με κενή θέση ανά δύο άτομα, 75% πληρότητα, χωρίς διάλειμμα στην προβολή και με ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Στις 24 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και στις 28 Μαΐου οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Από τις 31 Μαΐου θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων και από τις 7 Ιουνίου οι οίκοι ανοχής, ενώ από τον Ιούνιο θα μπορούν να πραγματοποιούνται γάμοι και βαπτίσεις σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο

  • Εστίαση / Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας
  • Λούνα παρκ – εμποροπανηγύρεις κλπ / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου
  • Παιδότοποι / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο