Δύο διαφορετικές «σχολές» για την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και την άρση του lockdown από τις 5 Απρίλη μέχρι το Πάσχα «συγκρούονται» στο ευρύτερο κάδρο των αρμόδιων, κυβερνητικών και ειδικών, για την αναχαίτιση του τρίτου και πιο «σκληρού» κύματος της πανδημίας.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου και θα εξεταστεί η πρόταση για το άνοιγμα αρχικά του λιανεμπορίου και της εκπαίδευσης καθώς και της άρσης των περιορισμών για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Στο επόμενο πακέτο εισηγήσεων τοποθετείται το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, που με την τωρινή ανάγνωση των δεδομένων υπολογίζεται ότι μπορεί να «κλειδώσει» για το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη.
Η επιδημιολογική εικόνα με τα πολλά κρούσματα και τις ισχυρές πιέσεις στο ΕΣΥ διατηρεί τον «συναγερμό» στις αρμόδιες υπηρεσίες και προβληματίζει την Επιτροπή των Ειδικών η οποία την Τετάρτη θα καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση. Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την Πέμπτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, Γυμνασίων και Λυκείων και τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ώστε να υπάρξει ένα διάστημα τουλάχιστον τριών ημερών για την προετοιμασία της νέας «πρεμιέρας» στην εκπαίδευση και το λιανεμπόριο.
«Με τους εμβολιασμούς, τα self tests και με σύμμαχο τον καιρό μπορούμε να μιλάμε για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα προστασίας ανέφερε χθες το βράδυ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος δίνοντας το «στίγμα» των προθέσεων της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση εντός του Απρίλη. Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι τα μέτρα έχουν αποφέρει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι υπάρχει πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα: “διότι λήγει η χειμερινή περίοδος που λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά, μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό κι έχουμε και δυο ακόμα συμμάχους: τον εμβολιασμό του πληθυσμού που θέτει μια ασπίδα προστασίας, το λεγόμενο τείχος ανοσίας στους ηλικιωμένους και ευάλωτους και ταυτόχρονα θα έχουμε και πολύ περισσότερα μαζικά οικιακά τεστ».
Είναι πασιφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου «ακούει» τα μηνύματα των πολιτών που εκφράζονται μέσω των δημοσκοπήσεων, όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά στην «κόπωση» λόγω των πολύμηνων μέτρων με το αίτημα για την επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Σκέρτσου στην ΕΡΤ: «Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από αυτό που γίνεται σήμερα, άρα η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει και να πάμε σε μια οργανωμένη πλέον και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων με τη βοήθεια και του καλού καιρού σε εξωτερικούς χώρους».
Ένα βασικό «εργαλείο» για το ασφαλές άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων την προσεχή εβδομάδα, εκτός απροόπτου, είναι η διάθεση 10 εκατομμυρίων self test στα φαρμακεία από τις αρχές του Απρίλη.
Η χρήση τους -δωρεάν τέσσερα τον μήνα για κάθε πολίτη που θα προσκομίζει το ΑΜΚΑ του στα φαρμακεία- θα αξιοποιηθεί και για το άνοιγμα των σχολείων καθώς θα συμβάλει στην αυτοδιάγνωση μαθητών και καθηγητών. Σημαντική θεωρείται η συμβολή τους και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και αργότερα της εστίασης. Θα αφορά όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και στον χώρο του τουρισμού για τον κόσμο του οποίου -γύρω στις 300.000- εξετάζεται το ενδεχόμενο έναρξης του εμβολιασμού μετά τις ευπαθείς ομάδες αλλά εντός του Μάη.
Έτσι, ένα βήμα πιο κοντά για την επαναλειτουργία της στις 5 του Απρίλη βρίσκεται η αγορά μετά και το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα self tests.
Ο νέος πενταψήφιος
Ο συνδυασμός των self tests με τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων εκ μέρους των καταστημάτων αλλά και του 3ωρου χρονικού ορίου που θα δίνεται στον καταναλωτή μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στο νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, θεωρούν ότι διαμορφώνουν τις βάσεις για την πλήρη και ασφαλή επαναφορά της αγοράς χωρίς click away και click inside.
Οι ίδιες αρμόδιες πηγές μάλιστα εξηγούσαν ότι η εργαλειοποίηση των self tests σε συνδυασμό με την ταχεία διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού μπορεί να είναι το στοιχείο εκείνο που θα αλλάξει τις βάσεις «του παιχνιδιού» (σσ game changer) δίδοντας κρίσιμα περιθώρια για τη επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας.
Μάλιστα προδικάζουν πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να μπει και η εστίαση πλέον στις συζητήσεις για επανέναρξη εργασιών. Κάτι, ωστόσο, που θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα αλλά αφού προηγηθούν το λιανεμπόριο και τα σχολεία.
Στόχος όπως επισημαίνουν είναι μέχρι το Πάσχα να έχει επιτραπεί και η επαναλειτουργία της εστίασης αποκλειστικά όμως σε εξωτερικούς χώρους.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων-Λυκείων, τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.
Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει διότι έχουν λειτουργήσει πολύ λιγότερο στη δια ζώσης εκπαίδευση ενώ ετοιμάζονται και για εξετάσεις. «Η 5η Απριλίου ειναι μία ημερομηνία που και εμείς θα θέλαμε να λειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα» σημείωσε η υφυπουργός. Σύμφωνα με την κ. Μακρή, το υπουργείο έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο στην επιστημονική επιτροπή για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η απόφαση των ειδικών αναμένεται τη Τετάρτη όταν και θα συνεδριάσουν. Όσον αφορά τις μικρότερες τάξεις αλλά και τα πανεπιστήμια, εξήγησε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ή εισήγηση. Τόνισε δε, ότι θα κριθούν όλα αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η κ. Μακρή σημείωσε ακόμη ότι το self test ειναι ένα όπλο, που θα συμβάλει μαζί με τους εμβολιασμούς στο άνοιγμα.