Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 14:35
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύθηκε η κρίση με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ – Το Κάιρο «έσβησε» το επίμαχο οικόπεδο

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την επίσκεψη-αστραπή του Νίκου Δένδια στο Κάιρο και την συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι – Τι δείχνει ο χάρτης – Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι
«Ο καλός ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται» λέει ο λαός και η παροιμία αυτή επιβεβαιώθηκε στην παρ’ ολίγον κρίση που πήγε να δημιουργηθεί με την Αίγυπτο όταν το Κάιρο δημοσίευσε περιοχές προς αδειοδότηση για πιθανή αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκου στην Ανατολική Μεσόγειο που έμοιαζε να υιοθετούν τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών.





Το πρόβλημα πήγε να δημιουργηθεί όταν η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου δημοσίευσε χάρτες με περιοχές για έρευνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή εφαπτόμενη στη ζώνη όπου η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

xartis
Οι χειρισμοί Μητσοτάκη-Δένδια που έλυσαν το πρόβλημα

Το ζήτημα που πήγε να δημιουργηθεί από την προβληματική απόφαση του αιγυπτιακού υπουργείου Ενέργειας κινδύνευσε να δημιουργήσει σκιές στην σχέση αγαστής συνεργασίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο, όπως αποτυπώνεται από την πολύ καλή επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και κυρίως από την σχέση άριστης συνεργασίας που έχει εγκαθιδρύσει ο Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Το λάθος με το θαλάσσιο τεμάχιο που έμοιαζε να αδιαφορεί για τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και την ευθυγράμμιση με την τουρκική επιχειρηματολογία είναι πια προφανές ότι προκλήθηκε από έναν… φαραωνικό γραφειοκρατικό μηχανισμό με άγνωστες απολήξεις, διότι ακόμη και σήμερα ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι εμπνευστές του αρχικού προβληματικού «οικοπέδου» στον αιγυπτιακό κρατικό μηχανισμό δεν… εμπνέονται από τις τουρκικές απόψεις.

Η ελληνική πλευρά, ακολουθώντας την τακτική των τελευταίων μηνών για χαμηλούς τόνους και προσπάθεια να μην γιγαντωθούν τα όποια προβλήματα μέσα από ανούσιες ρητορικές εξάρσεις, επέλεξε την οδό της συνεννόησης. Το τελευταίο 15ήμερο ο Νίκος Δένδιας είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Σάμεχ Σούκρι και ο Κυράκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.

Το ερώτημα των υπηρεσιακών στελεχών αν το λάθος έπρεπε να αποδοθεί σε «μπαμπεσιά» της αιγυπτιακής κρατικής μηχανής, «μιας γραφειοκρατίας 3.000 ετών», κατά την έκφραση έμπειρου διπλωμάτη, ή σε αλλαγή στάσης του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, λύθηκε επισήμως ελάχιστες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ολιγόωρης επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Κάιρο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δημοσίευσε χάρτη με νέες περιοχές προς έρευνες υδρογονανθράκων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Από τον νέο χάρτη που δημοσιοποιεί το protothema.gr έχει εξαιρεθεί η προβληματική περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, περιοχή που ξεκινούσε δίπλα στις συντεταγμένες οι οποίες ορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει επισήμως από το 2020.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αιγυπτιακή κυβέρνηση συμφώνησε στην επαναχάραξη του επίμαχου τεμαχίου 18 ώστε να σταματά στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικά, όπως προέβλεπε η πρώτη -προβληματική- αποτύπωση. Οπως φαίνεται και στον χάρτη η νέα δημοσίευση ορίζεται απολύτως από την οριοθετική γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ της 6ης Αυγούστου του 2020 και δίνει καθηλωτική απάντηση  στους ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για προπαγανδιστική εκμετάλλευση της αρχικής αιγυπτιακής αβλεψίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να προαναγγείλλει υποτιθέμενες διπαργαματεύσεις με την Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, την ώρα που το Κάιρο προειδοποιούσε την Άγκυρα -στο πλαίσιο συνεδρίασης του Αραβικού Συνδέσμου- ότι όπως το πάει η Τουρκία με την εμπλοκή της σε Λιβύη και Συρία κινδυνεύει με καταστροφή.

Από την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να διορθωθεί το λάθος, θεωρούσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για να διορθωθεί η αιγυπτιακή αβλεψία ήταν το ενδεχόμενο να εκτεθεί το Κάιρο ότι αλλάζει τις απόψεις του έπειτα από παρέμβαση της Αθήνας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε στέλνοντας το μήνυμα των πολύ στενών δεσμών μεταξύ της ελληνικής και της αιγυπτιακής πλευράς, επαληθεύοντας και την άποψη όσων υποστηρίζουν από τον Αύγουστο ότι η συνομολόγηση συμφωνίας για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν υπονομεύει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.