Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025 01:37
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mέρα με τη μέρα ανεβαίνει η «θερμοκρασία» με την Τουρκία






Στην κυβέρνηση εστιάζουν στην περίοδο μετά το Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, φοβούμενοι πως η Άγκυρα θα προκαλέσει και πάλι – «Λάδι στη φωτιά» οι δηλώσεις Καμμένου ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να ξεχνά ότι ηττήθηκε το 1821»

Το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπυκνώνεται στην «πάση θυσία αυτοσυγκράτηση» σε ότι έχει να κάνει με τον ιδιαίτερα δύστροπο γείτονά μας. Που και που, όμως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανταπαντάει στις τουρκικές προκλήσεις, ανεβάζοντας τους τόνους. Αυτό ακριβώς έκανε και στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Αρμενία. Εκεί βρέθηκε στη διεθνή έκθεση όπλων και αμυντικής τεχνολογίας και δεν παρέλειψε να στείλει ένα ιδιαίτερα αιχμηρό μήνυμα προς την Τουρκία, υπενθυμίζοντάς της την ήττα του 1821 από την Ελλάδα. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε την ειρήνη, αλλά πρέπει να της θυμίσουμε ότι σε πολλές στιγμές της ιστορίας της – και ιδίως τις στιγμές της ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας – ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η παρέμβαση αυτή ήρθε αφότου επιβεβαιώθηκε πως η κυβέρνηση, το υπουργείο Άμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις θέτουν σε «πορτοκαλί» συναγερμό το Αιγαίο, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου. Μία τέτοια εξέλιξη μεταφράζεται στο ότι η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερη ετοιμότητα, υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου. Τί ακριβώς μπορεί να είναι αυτό, τη στιγμή που η Άγκυρα εμμένει σε ζητήματα όπως οι «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο, έχοντας δεσμεύσει μεγάλες περιοχές και διεξάγοντας ασκήσεις ακόμη και με πραγματικά πυρά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Συγχρόνως, όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία ρήξη τύπου «Ιμια 2». Οι πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Άμυνας πάντως μιλούν για κλιμάκωση της έντασης την περίοδο γύρω από το Πάσχα, αλλά και μετά από αυτό καθώς μπαίνουμε και επισήμως στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Από την άλλη, συνδέουν την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και από την Άγκυρα κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες με τυχόν κινήσεις αντιπερισπασμού, για τις οποίες απαιτείται η ύψιστη ετοιμότητα. Με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά αναγνωρίζει αυτό που είναι εδώ και καιρό αντιληπτό: η Τουρκία άλλαξε πίστα και η Ελλάδα οφείλει να ελπίζει ναι μεν για το καλύτερο, αλλά να προετοιμάζεται για το χειρότερο.

Απαισιοδοξία έχει σκεπάσει και την υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που μοιάζουν να αποτελούν μία παράπλευρη απώλεια της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Απ’ ότι όλα δείχνουν οι δύο νεαροί θα περάσουν τη δική τους εβδομάδα των παθών. Απορρίφθηκε για ακόμα μία φορά η ένσταση που κατατέθηκε κατά της απόφασης για διατήρηση της προφυλάκισης τους στις Φυλακές Αδριανούπολης. Έτσι, παραμένουν υπό κράτηση μέχρι νεωτέρας. Η εξέλιξη αυτή, αλλά και τα δεκάδες δημοσιεύματα που κατέκλυσαν τον Τουρκικό Τύπο, αναφέροντας ότι πλέον οι τουρκικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους επαρκή «ύποπτα στοιχεία», προοιωνίζουν μία μακράς διάρκεια ταλαιπωρία για αυτούς, τις οικογένειές τους, αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία που συντάσσεται στο πλευρό τους.

Από την άλλη, η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών έχει αναχθεί σε μείζον ελληνοτουρκικό πρόβλημα από τον Ταγίπ Ενρντογάν, το οποίο προκαλεί μόνιμο πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά τώρα που παρέρχεται το 18μηνο και πλησιάζει η αναγκαστική αποφυλάκισή τους. Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε σενάριο και κάθε εναλλακτική που θα διασφαλίσει την ασφάλειά τους, αλλά και την εθνική αξιοπρέπειά μας. Μία αδικαιολόγητη ενέργεια σε ελληνικό έδαφος θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στο κύρος της χώρας, αλλά και περεταίρω ρήγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από μία κλωστή, άλλωστε κρέμονται αυτές εδώ και καιρό…

protothema.gr