Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκινήσει άμεσα η κοινοβουλευτική συζήτηση, παρότι ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στην Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει
“Με το παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη” σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνδέοντας ξεκάθαρα τις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την εκμετάλλευσή της από ρυπαρά δίκτυα, όπως εδώ και καιρό καταγγέλλουν κυβερνητικά στελέχη
Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας το κοινοβουλευτικό “εργαλείο” της πρότασης δυσπιστίας εκτιμούσαν ότι “θα επιβεβαιώσει την αμηχανία του μπροστά στους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται” και όπως σχολίαζαν θα αποτελέσει μία απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής αυτών των συσχετισμών.
Η “απελπισία” μάλιστα δείχνει ακόμη μεγαλύτερη, όταν η κίνηση αυτή κριθεί και ως προς το χρόνο που θα επιδιωχθεί, λίγο πριν τις επερχόμενες εκλογές , προσφέροντας “απλόχερα” τη δεδομένη στιγμή τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα και στους ψηφοφόρους του και πολώνοντας έτη περαιτέρω το πολιτικό σκηνικό.
Στο πλαίσιο αυτό, καλοδεχούμενη κρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου μια τέτοια κίνηση από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς εκτός των άλλων θα αποτελέσει μία ευκαιρία σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή επί τρεις ημέρες να γίνει μία αναλυτική σύγκριση της διακυβέρνησης ΝΔ με εκείνη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2019.
“Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! ” τόνισε εμφατικά ο κυβενρητικός εκπρόσωπος μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε “Πως ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πως είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το «Μάξιμο Σαράφη» που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν” κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκινήσει άμεσα η κοινοβουλευτική συζήτηση, παρότι ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στην Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει. Ωστόσο, η απουσία του δεν θα επηρεάσει την έναρξη της διαδικασίας καθώς επ’ αυτού δεν απαιτείται η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Από το στόχαστρο της κυβέρνησης δεν λείπει ούτε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση εδώ και καιρό με την Κουμουνδούρου και λειτουργεί ως “παρακολούθημα” του Αλέξη Τσίπρα.
Την άποψη αυτή της κυβέρνησης ενίσχυσε, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χθεσινή πρωτοβουλία του κ. Ράμμου να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, στους πολιτικούς αρχηγούς και στον υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών η οποία αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των αποστάσεων που κρατούσε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, κάνοντας πλέον λόγο για “περίεργη προνομιακή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ”.
Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γίνεται λόγος για παράβαση νόμων απο πλευράς του προέδρου της ΑΔΑΕ για δημιουργία εντυπώσεων και φωτογραφίζοντας “ενάρετη συνεργασία” με τον ΣΥΡΙΖΑ.
“Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία”.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις προσπάθειες του προέδρου της ΑΔΑΕ να παρασταθεί αυτοκλήτως” στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την οποία “αγκάλιασε ο ΣΥΡΙΖΑ” όπως σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι ταυτοχρονα “μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία” την ώρα που δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.
“Δεν είναι φυσιολογικό, εάν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει -εάν θεωρούσε ότι υπάρχει- ζήτημα συνταγματικής παραβίασης, να συμπεριλάβει ανάμεσα στους συνομιλητές του τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καταστήσει κοινωνό;” δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Κινήσεις που το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει ότι ίσως αποσκοπούν στο γεγονός ο κ. Ράμμος να ‘καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο”.
Όλα αυτά δε, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έλαβαν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση και μετά και την αλληλουχία των κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα με την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΑΕ και το φάκελο που παρέλαβε, την επίσκεψη το απόγευμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και την προσπάθεια του να εμπλέξει την Πρόεδρο σε ένα “σχέδιο εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων”.