Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 10:12
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαγιορκίνης  Κανένας εφησυχασμός – Μπορεί να φτάσουμε στα 500 κρούσματα – -Τι θα γίνει με τα σχολεία






Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού καθώς η εικόνα της επιδημίας μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει δραματικά, έστειλε ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι η επιδημία αλλάζει εβδομάδα με την εβδομάδα και υπενθύμισε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου καθώς από 10 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα φτάσαμε πολύ σύντομα στα 200.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με το αρνητικό ρεκόρ των 293ων κρουσμάτων χθες  Τετάρτη, ο καθηγητής τόνισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η σημερινή και η αυριανή ημέρα για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημία του κορωνοϊού ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και σίγουρα όλο τον χειμώνα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους, καθώς σε εκεί η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Για τα σχολεία, εξήγησε ότι η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμά τους. «Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες», τόνισε και δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που θα καθορίσει τις αποφάσεις εξηγώντας ότι η επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τι «δείχνει» το αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων

Για το νέο αρνητικό ρεκόρ των 293ων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα την Τετάρτη, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής ιατρικούς του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Εξήγησε ότι τα κρούσματα ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα παρά τις διακυμάνσεις, φαίνεται να βρίσκονται περίπου στον ίδιο αριθμό.

«Η πρώτη εκτίμηση από το 293, δεν είναι ότι να ανησυχούμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα. Είναι ότι απλώς δεν μειώθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες και η μείωση που είδαμε ήταν περισσότερο τυχαία, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα παραμένουν υψηλά ωστόσο όσο φτάνουμε στο 15νθήμερο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενδέχεται να έχουμε ουσιαστικά την κορύφωση και «αυτό είναι ας το πούμε καλό».

Για το άνοιγμα το σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που έχουν μια ελεγχόμενη συμπεριφορά.

Στο ερώτημα γιατί δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στα διαλείμματα όπως σε άλλες χώρες ανέφερε ότι τα μέτρα που αποφασίσει η κάθε χώρα έχουν να κάνουν με τους χώρους που υπάρχουν το μέγεθος τον τάξεων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.

«Θα μπορούσαμε θεωρητικά να κάτσουμε όλοι σπίτι. Να βάλουμε όλοι μάσκες και να μην μεταδίδουμε καθόλου, αυτό όμως δεν είναι ρεαλιστικό. Ούτε είναι ρεαλιστικό τα παιδιά να φοράνε συνέχεια μάσκα», τόνισε ο καθηγητής.

Πηγή: skai.gr