Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 19:51
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Γαλλία και ΕΕ δεν θα δείξουν καμία αδυναμία απέναντι στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

«Είμαστε σε επαγρύπνηση και αλληλεγγύη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό – Μητσοτάκης: Έχουμε δώσει δείγματα γραφής για το πώς θα πετύχουμε την ανάπτυξη, θέλουμε συμμέτοχες τις γαλλικές επιχειρήσεις – Τι συζητούν οι δύο ηγέτες





Σαφές μήνυμα υπέρ της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας αλλά και κατά της τουρκικής προκλητικότας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο Εμμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε και αυτός με τη σειρά του την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη απευθύνοντας κάλεσμα στις γαλλικες επιχειρήσεις να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο πρεδρικό Μέγαρο με τη σύζυγό του Μαρέβα όπου τους υποδέχτηκε ο κ. Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ. Θα ακολουθήσει η συνάντηση πρώτα των αντιπροσωπειών και στη συνέχεια των δύο ηγετών.

 

Μακρόν: Προτεραιότητα η ανάπτυξη

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική τη σχέση των δύο πλευρών» υπενθυμίζοντας τη στήριξη της Γααλίας όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε δύσκολη κρίση.

Παράλληλα επισήμανε το μεγάλο θάρρος που επέδειξε ο ελληνικός λαός και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ και να βγει με αξιοπρέπεια από την κρίση.

«Θα συζητήσουμε την προγραμματική ατζέντα μόλις αναλάβει η νέα ευρωπαική επιτροπή. Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Ξέρω ότι πρέπει από κοινού να δείξουμε τη βούληση για περισσότερη αλληλεγγύη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης» συνέχισε ο κ. Μακρόν.

Κάνοντας ειδική αναφορά για το μεταναστευτικό ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε «τι βάρος έχει αναλάβει η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης αυτής» επισημαίνοτας την απουσία αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μακρόν φρόντισε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Γαλλία και η ΕΕ βρίσκονται σε «επαγρύπνηση και αλληλεγγύη όσον αφορά τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Γαλλία και η ΕΕ δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό».

Χαρακτήρισε, επίσης, «προτεραιότητα της επόμενης ευρωπαικής επιτροπής την κλιματική αλλαγή» σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα γνώρισε πολλές πυρκαγιές το καλοκαίρι» και κάνοντας ειδική ανφορά «στη φωτιά που έπληξε την Εύβοια».

mit3
mit1

Μητσοτάκης: Θέλουμε συμμέτοχες τις γαλλικές επιχειρήσεις

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έρχομαι σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μου. Ύστερα από μια δεκαετή κρίση η Ελλάδα δημιουργεί την αυτοδύναμη θέση της σε μια ευρώπη που ήταν και παραμένει ο φυσικός της χώρος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε την μακρόχρονη γνωριμία του με τον πρόεδρο Μακρόν «από τότε που ήταν υπ. Οικονομικών και εγώ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολοίτευσης και γι αυτό εχω προσδοκίες από τη συνεργασία μας».

«Θα συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον ενιαίο προυπολογισμό που στηρίζουμε και για τα εργαλεία που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη για τους λαούς της ευρώπης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες, που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της, που δεν εναποθέτει το βάρος του μεταναστευτικού στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα αλλά επιμερίζεται το βάρος» συμπλήρωσε.

mit2
mit4

«Μια Ευρώπη που συενργάζεται και στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην στήριξη της Ευρώπης στις μεγάλες φωτιές στην Εύβοια υπογραμμίζοντας ότι «αυτό πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά όποτε υπάρχει έμπρακτη ανάγκη».

Χαρακτήρισε, δε, πρόκληση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπουν σε «πρώτη αδιαπραγμάτευτη» προτεραιότητα τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής ώστε «να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια “πράσινη” ήπειρο».

Όσον αφορά, δε, τα θέματα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκηε τόνισε ότι «μια νέα κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τα πρώτα δέιγματα γραφής για το πώς θα πετύχει το μεγάλο αναπτυξιακό της όραμα» απευθύνοντας πρόσκληση στις γαλλικές επιχειρήσεις.

«Θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να είναι συμμέτοχες. Απευθύνω πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρείες να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές νέες ευκαιρίες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το ισχυρότερο που μας ενώνει είναι τα ισχυρά θεμέλια της φιλίας Ελλάδας -Γαλλίας για μια ισχυρότερη συνεργασία στο παρόν και το μέλλον» έκλεισε την τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός.