Τρίτη, Ιανουάριος 14, 2025 14:16
Κόσμος

Μαρία Ζαχάροβα: Η Μόσχα θα μπορούσε να επιτεθεί σε κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία






H κυβέρνηση της Μόσχας προειδοποιεί ότι μπορεί να στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις στη Βρετανία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ καθώς επίσης θα μπορούσε να χτυπήσει τους Βρετανούς διπλωμάτες που έχουν επιστρέψει στο Κίεβο με «επιθέσεις αντιποίνων» μετά την «προκλητική» υποστήριξη του Βρετανού υπουργού των Ενόπλων Δυνάμεων για τον βομβαρδισμό της Ρωσίας από την Ουκρανία.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν επιδρομές εναντίον κρατών- μελών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». «Καταλαβαίνουμε σωστά ότι, για χάρη της διατάραξης της επιμελητείας των στρατιωτικών προμηθειών, η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου; Σε τελική ανάλυση, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος. Από όσο καταλαβαίνω, η Βρετανία είναι μια από αυτές τις χώρες», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία εμφανίζεται φανερά ενοχλημένη για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχει η Δύση στις ουκρανικές δυνάμεις για να πολεμήσουν τον εχθρό.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχονται ένα 24ωρο μετά τη συνέντευξή του Βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, που υποστήριξε ότι είναι θεμιτό η Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα- και μάλιστα βρετανικά- για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Τα ουκρανικά χτυπήματα που διαταράσσουν τις αλυσίδες ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού είναι «απόλυτα νόμιμα», τόνισε ο Βρετανός υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι, προχθές, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Άμυνας, ότι θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό με αντιαεροπορικά οχήματα.

«Το ερώτημα είναι», διερωτάται ο Τζέιμς Χίπι, «είναι αποδεκτό τα οπλικά μας συστήματα να χρησιμοποιούνται εναντίον νόμιμων ρωσικών στρατιωτικών στόχων από τους Ουκρανούς;» Και απαντά:
«Πρώτον, είναι οι Ουκρανοί που λαμβάνουν την απόφαση στόχευσης και όχι οι άνθρωποι που τα κατασκευάζουν ή εξάγουν τον οπλισμό». «Και δεύτερον, είναι απολύτως θεμιτό να κυνηγάς στρατιωτικούς στόχους των αντιπάλων σου για να διαταράξεις τις μεταφορές και τις σειρές εφοδιασμού τους».

Η συνέντευξη του Βρετανού υπουργού στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Times Radio» είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά τα ενοχλητικά σχόλια του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για την Βορειοατλαντική Συμμαχία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο εφόσον ενισχύει με στρατιωτικό εξοπλισμό τους Ουκρανούς. Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους. «Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία», υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην κρατική τηλεόραση.