Με τρεις καταθέσεις του στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη που ερευνά την τραγωδία στο Μάτι, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσιος, είχε καταγγείλει τις πιέσεις που δεχόταν προκειμένου το πόρισμά του να μην αναφέρει οτιδήποτε για ευθύνες ανώτερων. Στις 3 Μαρτίου 2020 εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή περιγράφοντας ότι ο τότε επιχειρησιακός υπαρχηγός και μετέπειτα αρχηγός του ΠΣ, όταν διαπίστωσε ότι ο πραγματογνώμονας αναζητά έγγραφα για την έρευνά του, ξεκίνησε τον απειλεί.
«Κατά τη διάρκεια που διενεργούσα την έρευνα κατά την άφιξη μου στο ΕΣΚΕ και όπου πήγαινα σχεδόν καθημερινά να παραλάβω διάφορα απαντητικά έγγραφα κατόπιν ερωτημάτων ως δικαστικός πραγματογνώμονας συναντούσα τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων και στη συνέχεια αρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο. Με προειδοποιούσε και με απειλούσε ότι θα πάθω μεγάλο κακό λέγοντας μου να παραιτηθώ από την υπόθεση και αν τολμήσω να γράψω κάτι εναντίον του όπως και εναντίον πολιτικών προσώπων ή συναδέλφων εμπλεκόμενων με την ποινική υπόθεση στο Μάτι και στην Κινέττα τότε θα με κυνηγούσαν όλοι μαζί, θα με ξεσκίσουν, και ότι θα μου προκαλέσουν μεγάλη ζημιά την οποία εγώ εξέλαβα με τον τρόπο που μου το είπε ότι αφορούσε την ζημιά αυτή είτε την σωματική μου ακεραιότητα είτε την επαγγελματική μου καριέρα ή και τα δύο μαζί».
Την επόμενη ημέρα, στις 4 Μαρτίου, ο κ. Λιότσιος εμφανίστηκε και πάλι ενώπιον του ανακριτή για συμπληρωματική κατάθεση, εξηγώντας ότι οι πιέσεις ήταν κλιμακούμενες και συμπληρώνονταν από απειλές για την πορεία του στο πυροσβεστικό σώμα και όχι μόνο.
«Ο Ματθαιόπουλος συνέχισε όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις μου να με προειδοποιεί και να με απειλεί με αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή να νιώσω φόβο από το έντονο ύφος του. Την στιγμή εκείνη αισθάνθηκα μόνος και εκτεθειμένος απέναντι του και ως αρχηγός του σώματος. Μετά μου είπε ότι έχει μία πληροφόρηση για το πόρισμα στο Μάτι αλλά δεν ξέρει αν είναι αληθής ή ψευδής. Μου είπε ότι του είπαν «να με ξυπνήσει». Μάλιστα μου υπενθύμισε απειλητικά ότι έχω 15-20 χρόνια για να πάρω σύνταξη.
Με αυτό τον τρόπο Ματθαιόπουλος με εκβίαζε λέγοντας μου ότι θα έρθει ένα χαρτάκι από πάνω, εννοώντας εντολή και σε περίπτωση που με στείλουν Σάμο (θεωρείται δυσμενής μετάθεση) και έχω φωτιά δεν θα μου στείλουν εναέριες δυνάμεις και θα έρθει ο κ. Γκουρμπάτσης να βρει ευθύνες. Θεωρώ εγκληματικό από πλευράς του κύριου Αρχηγού να καταχράζονται την εξουσία που απορρέει από το βαθμό του και το θεσμό του, να με απειλεί και να μου λέει ότι σε μία υποθετική δυσμενή μετάθεση μου, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, δε θα μου στείλει εναέρια μέσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια ανθρώπινων ζώων και περιουσιών. Και όλα αυτά επειδή δεν θα έχω συμμορφωθεί με τις απειλές του στην εν λόγω ποινική υπόθεση στο Μάτι συμπεριλαμβανομένου και τυχόν ποινικές ευθύνες (ακόμη και κακουργηματικές) μετά εις βάρος μου από την εσκεμμένη ενέργεια του. Από όλα αυτά μου έδινε την εντύπωση ότι ο άνθρωπος αυτός (καθώς και όλοι όσοι αναφέρονται παραπάνω οι οποίοι κάνουν τα λεγόμενα « παιχνίδια») είναι ικανός – για όλα από τη στιγμή που με τόση ευκολία και φυσικότητα, τόσο αυτός όσο και οι αναφερόμενοι από αυτόν, έχουν προβεί και έχουν σκοπό να προβαίνουν και στο μέλλον σε πράξεις εγκληματικές.
Συνεχίζοντας μου λέει ότι «έτσι γίνονται τα παιχνίδια», ότι έτσι έγιναν πέρυσι τα ίδια παιχνίδια με τον Καπέλιο και τον Βασιλειάδη, που για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε χωρίς εναέριες δυνάμεις τόσο στα Κύθηρα όσο και στη Μάνη, με αποτέλεσμα απ’ όσο πληροφορήθηκα μεταγενέστερα να γίνουν ανυπολόγιστες καταστροφές στις περιουσίες πολιτών των λόγω περιοχών, μη γνωρίζοντας αν υπήρχε και κάποιο θύμα ή τραυματίας σε αυτές πυρκαγιές.
Η τρίτη κατάθεση – «Ο Ζαγοραίος με ενθάρρυνε να προχωρήσω την έρευνα»
Στην τελευταία κατάθεση του την 1η Ιουνίου 2020, ο κ. Λιότσιος κατήγγειλε και άλλες παρεμβάσεις στο έργο, υποστηρίζοντας ότι παρά τις αρχικές δεσμεύσεις για απαλλαγή από τα καθήκοντα του, προκειμένου να εργασθεί απερίσπαστος, αυτό δε συνέβη.
«Δεχόμουν πιέσεις για το πότε θα επιστρέψω στην υπηρεσία μου. Σκοπός τους ήταν να μην προχωρήσω σε βάθος την έρευνα γι’ αυτό και μου ασκούσαν πίεση ότι καθυστερούσα ώστε να ξεσηκωθεί ο τύπος εναντίον μου. Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κ. Ζαγοραίος μου ζήτησε να ολοκληρώσω το έργο μου, προχωρώντας σε βάθος την έρευνα μου, να μη φοβάμαι τίποτα διότι και εγώ κι αυτός είχαμε υποχρέωση στη μνήμη των συμπολιτών μας να αναδείξουμε όλη την αλήθεια, χωρίς να λογαριάσουμε το προσωπικό μας κόστος. Έτσι και εγώ συνέχισα την έρευνα μου χωρίς να επηρεάζομαι από οποιαδήποτε αντίδραση από τρίτο πρόσωπο κυρίως όμως τον ανώτερο μου που δεν ήθελε να προχωρήσω σε βάθος την έρευνα μου.
Πλησιάζοντας οι ημέρες για παράδοση της πραγματογνωμοσύνης για την πυρκαγιά στο Μάτι κλήθηκα εκ νέου από τον τέως αρχηγό του ΠΣ Ματθαιοπούλο Βασίλειο όπως σας έχω αναφέρει σε προηγούμενες καταθέσεις μου, ο όποιος με απείλησε και εκβίασε για την πορεία του πορίσματος για την πυρκαγιά στο Μάτι. Ειδικότερα μετά τις απειλές – εκβιασμούς από τον τέως αρχηγό Ματθαιοπούλο Βασίλειο επικοινώνησα με τον κ. Ζαγοραίο, χωρίς να του αποκαλύψω για αυτές τις απειλές και εκβιασμούς, διότι δεν ήθελα να διακινδυνεύσω την έκβαση της ποινικής αυτής υποθέσεις για το Μάτι. Του ανέφερα για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα από την συμπεριφορά της ηγεσίας καθώς και του εκμυστηρεύτηκα τους φόβους μου για την μετέπειτα πορεία μου σε όλα τα επίπεδα, μη γνωρίζοντας ο ίδιος ο κ. Ζαγοραίος τι είχε ειπωθεί στην μεταξύ μας συνάντηση όσον αφορά τις απειλές και εκβιασμούς του Ματθαιοπούλου σε βάρος μου.
Τότε ο κ. Ζαγοραίος βλέποντας εμένα πανικοβλημένο με ρωτούσε συνέχεια αν συνέβη κάτι άλλο. Τότε αναγκάστηκα να του απαντήσω αρνητικά για τους λόγους που προανέφερα. Ωστόσο με ενθάρρυνε να προχωρήσω την έρευνα και να μη φοβάμαι τίποτα και κανέναν για την εξακρίβωση της αλήθειας και του δικαίου. Επίσης μου επαναλάμβανε ότι είναι δίπλα μου και να συνεχίσω την έρευνα μου για την δεύτερη πραγματογνωμοσύνη στην Κινέττα κι ας μη βρισκόταν πλέον ως Προϊστάμενος της Εισαγγελίας λόγω μετακίνησης του πλέον ως αντεισαγγελέας εφετών. Ακουσα τη συμβουλή του και με τον ίδιο ζήλο συνέχισα την έρευνά μου παρά τις πιο έντονες πιέσεις από υπηρεσιακούς φορείς της Υπηρεσίας μου που αντιμετώπιζα συνεχώς για την συγγραφή της πραγματογνωμοσύνης στην Κινέτα».
Η σύνδεση Ματιού – Κινέτας και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης
«Από την πραγματογνωμοσύνη αυτή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αποδείχθηκε ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα συνδέεται άμεσα με την πυρκαγιά στο Μάτι και συγκεκριμένα για τον χειρισμό της ηγεσίας του ΕΣΚΕ που αφορά τη χρήση των εναέριων μέσων. Επιπρόσθετα θα ήθελα να συμπληρώσω ότι μετά την παράδοση του πορίσματος για το Μάτι στον κ. Ζαγοραίο, διάβασα μετά από λίγες ώρες στον ηλεκτρονικό τύπο ότι είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια ακύρωσης του πορίσματος με την πρόφαση ότι δεν έχω δήθεν το δικαίωμα να κρίνω βαθμολογικά ανωτέρους μου μιας και εγώ έφερνα και φέρω το βαθμό του Επιπυραγού μετά από δήλωση της Γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης μου έκανε εντύπωση πως τις ίδιες απειλές μου είχε πει και ο Ματθαιόπουλος καθώς μου είχε πει σε συνάντησή μας “ Με ποιο δικαίωμα εσύ κρίνεις ανώτερους σου κ.α…” Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου δήλωση της Γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης όπου ανέφερε ότι « οι εισαγγελείς εφόσον πήραν το πόρισμα από τον πραγματογνώμονα ,Τον οποίο όπως βλέπω σήμερα στα δημοσιεύματα, τον αμφισβητούν γιατί ήταν διάφοροι Εμπειρογνώμονας άλλη, δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται».
Την ίδια ώρα που διάβαζα τα παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό εκ νέου οι απειλές του Ματθαιόπουλου όπου μου είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχαν άλλοι πραγματογνώμονες στον πίνακα; Και πως οι Εισαγγελείς με πήραν τσιμπιτό” Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος “Όσοι αμφισβητούν την ισχύ της έρευνας επισημαίνουν ότι ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας φέρει τον βαθμό του πυραγού και ως εκ τούτου, δεν δύναται να ελέγχει ενέργειες ανωτέρων του στην ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος. Ορισμένοι, μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η μη διακοπή της έρευνας από τον πυραγό συνιστά αδίκημα!”. Μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό και φόβο αυτή η δήλωση καθώς όπως προανέφερα συμπίπτουν απόλυτα με τις απειλές του Ματθαιόπουλου ή κάτι συνέβαινε πιο σοβαρό λέγοντας μου ότι του είχε πει η αρμόδια Υπουργός να με καλέσει και να μου πει όσα μου είπε τα οποία σας έχω καταθέσει.
Δηλαδή άρχισαν να αμφισβητούν την τυπική νομιμότητα της πραγματογνωμοσύνης μου με τον ισχυρισμό ότι ήμουν κατώτερος σε βαθμό από αυτούς που ήλεγχα για την πυρκαγιά στο Μάτι, ωστόσο ο ανωτέρω ισχυρισμός δεν ισχύει όταν πρόκειται για μια πραγματογνωμοσύνη, πόσο μάλιστα όταν διορίζομαι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ως ανεξάρτητη αρχή από την υπηρεσία μου. Ο ανωτέρω ισχυρισμός θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που διενεργούσα μια Ένορκη Διοικητική Εξέταση εντός της Υπηρεσίας μου. Μετά από τα ανωτέρω επικοινώνησα με τον κ. Ζαγοραίο ο οποίος με καθησύχασε και μου επανέλαβε αυτό που είχε πει αρχικά δηλαδή να συνεχίσω χωρίς να φοβάμαι τίποτα και πως αναλαμβάνει ο ίδιος τώρα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν και να κάνουμε το καθήκον μας. Το θάρρος και η αποφασιστικότητά του κ. Ζαγοραίου με ώθησε να συνεχίσω χωρίς φόβο για την εξακρίβωση της αλήθειας και στην πραγματογνωμοσύνη στην Κινέτα.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις επί του θέματος από τον Τύπο, διάβασα ότι έγινε μια προσπάθεια να παγώσει η έρευνα του Εισαγγελέα κ. Ζαγοραίου για την πυρκαγιά στο Μάτι, και συγκεκριμένα με την εισαγγελική παραγγελία που δόθηκε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με την οποία ζητήθηκε να περιληφθεί στη δικογραφία για το Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου. Ωστόσο από ότι διάβασα στον τύπο , μετά από αντιδράσεις προχώρησε κανονικά η διαδικασία απόδοσης ευθυνών από τον κύριο Εισαγγελέα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον αξιότιμο κύριο Η. Ζαγοραίο, Αντιεισαγγελέα Εφετών, για το έμπρακτο αίσθημα ασφάλειας που μου παρείχε καθ’ όλη τη δύσκολη για μένα πορεία μου σε αυτές τις Ποινικές Υποθέσεις.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Κυρίους Εισαγγελείς κύριο Ν. Φιστόπουλο, κύριο Σπυρόπουλο και την κυρία Β. Γνεσούλη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν στην περαίωση του έργου μου».