Μαζική φυγή εκπαιδευτικών από τα σχολεία μαρτυρούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν κατατεθεί στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μαγνησία. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που από το νέο σχολικό έτος δεν θα βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι και αυτή η τάση αποδίδεται στον φόβο μήπως προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό.
Δάσκαλοι και καθηγητές που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης και τυχόν αντιμετωπίζουν κάποια χρόνια ασθένεια, προτιμούν την ασφάλεια της σύνταξης έστω και μειωμένης παρά το ρίσκο της παραμονής στις αίθουσες διδασκαλίας.
«Γνωρίζουμε ότι ο COVID-19 προσβάλλει κυρίως και προκαλεί επιπλοκές στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί εκπαιδευτικοί προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους, θυσιάζουν την πλήρη σύνταξη και αποχωρούν από το τρέχον σχολικό έτος από τις σχολικές τάξεις. Πρόκειται κυρίως για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο Νόμος δίνει το δικαίωμα αποχώρησης στη σύνταξη έως και πέντε χρόνια πριν συμπληρωθεί ο χρόνος υπηρεσίας. Η ποινή που μπαίνει για κάθε χρόνο είναι μείωση της εθνικής σύνταξης κατά 6%. Ακόμη όμως κι έτσι εκπαιδευτικοί προτιμούν τη μειωμένη σύνταξη από το να ρισκάρουν στις αίθουσες διδασκαλίας», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.
Η τάση φαίνεται και στα στοιχεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Από 13 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί πέρυσι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, φέτος κατατέθηκαν 27.
Επιπλέον 45 αιτήσεις καθηγητών κατατέθηκαν σύμφωνα με τον προϊστάμενο Χαράλαμπο Σταχτέα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας: 11 μαθηματικών, 10 φιλολόγων, 6 φυσικών επιστημών, 2 γαλλικών, 3 αγγλικών, 3 θεολόγων, 1 μουσικού, 1 γυμναστή, 2 οικονομολόγων, 1 κοινωνικού λειτουργού, 1 πολιτικού μηχανικού, 1 ηλεκτρολόγου μηχανικού, 1 νοσηλευτή και 2 γεωπονικών επιστημών.
Αιτήσεις απαλλαγής από διδακτικά καθήκοντα
Σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας σύμφωνα με τον προϊστάμενο Γιώργο Πολύζο έχουν γίνει αιτήματα εκπαιδευτικών που ζητούν ειδική άδεια ως ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες. «Κάνουμε καταγραφή και όταν μας ζητηθούν στοιχεία θα τα προσκομίσουμε», ανέφερε ο κ. Πολύζος.
Στη Δευτεροβάθμια υπάρχουν σύμφωνα με τον προϊστάμενο, Χαράλαμπο Σταχτέα, πολλά αιτήματα εκπαιδευτικών που ζητούν να απαλλαγούν από τα διδακτικά τους καθήκοντα και να προσφέρουν στην εκπαίδευση σε διοικητικό επίπεδο ή επίπεδο γραμματειακής υποστήριξης ακόμη και σε επίπεδο τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματά τους.