Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 16:23
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με συνταγή «Τσοβόλα δώστα όλα» ο Τσίπρας στις κάλπες -Το παιχνίδι με το αφορολόγητο






Με συνταγή «Τσοβόλα δώστα όλα» πάει σε εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, και όσο πλησιάζει το τέλος Απριλίου, όλα δείχνουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι πλέον οι εκλογές το Φθινόπωρο.

Όσο και αν όπως ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του, δέχεται ακόμα εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, για εκλογικό αιφνιδιασμό.

Μιλώντας προχθές στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η συνταγή που επιλέγει για να καλύψει τη διαφορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι η δοκιμασμένη από το παρελθόν, συνταγή των παροχών. Αυτό φαίνεται να ήταν και το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει άλλωστε με τη συνέντευξή του.

Αμέσως μετά το Πάσχα, εξήγησε, θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα δουν μαζί, τι μπορούν να δώσουν. Οι παροχές, είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα είναι αντίδωρο, αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, γιατί πηγαίνουμε καλύτερα ως οικονομία».

Ανεξαρτήτως όμως του «περιτυλίγματος», είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε την εξάντληση της 4ετίας, θέλοντας να δώσει χρόνο να περάσουν φιλολαϊκά μέτρα, που ελπίζει θα του επιτρέψουν να καλύψει μέρος τουλάχιστον της διαφοράς με την Νέα Δημοκρατία.

Η συνταγή «Τσοβόλα δώστα όλα», φυσικά προκαλεί ενόχληση στους δανειστές, αλλά είναι γνωστό ότι σε προεκλογικές περιόδους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφεύγουν τις συγκρούσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις, για να μην κατηγορηθούν ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτή τη στάση ανοχής θα εκμεταλλευτεί -εκτιμούν πολιτικοί σχολιαστές- και ο Αλέξης Τσίπρας, για να εξαντλήσει τα περιθώρια παροχών. Αν και φρόντισε να καθησυχάσει τους δανειστές και τις αγορές, σημειώνοντας στην ίδια συνέντευξη στον ANT1, ότι «όλες οι επιλογές θα είναι βάσει σχεδίου και όχι στον αέρα», και ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει «κινήσεις εντυπωσιασμού».

Η στρατηγική έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσει τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για δραστική μείωση των φόρων -που έχουν γονατίσει την μεσαία τάξη- και που φαίνεται να αντιμετωπίζονται θετικά από μεγάλα τμήματα φορολογουμένων-ψηφοφόρων.

Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα να μην μειώσει το αφορολόγητο. «Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αν και η μείωση του αφορολόγητου έχει ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση και τίθεται σε ισχύ από 1/1/2020. Όταν του ετέθη το ερώτημα αν σκέφτεται να νομοθετήσει την μη μείωση του αφορολόγητου, όπως έγινε με τις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας απέφυγε βέβαια να δεσμευτεί- «είναι μια σκέψη» είπε- είναι πάντως σαφές ότι η υπόσχεση θα χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική καμπάνια. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία έσπευσε χθες να δηλώσει ότι δεν είναι ούτε στις δικές της προθέσεις να μειώσει το αφορολόγητο και όπως δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα το διαπραγματευθεί σκληρά με τους πιστωτές».

Μαζί με την υπόσχεση για το αφορολόγητο, θα αξιοποιηθεί και η διαφαινόμενη πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων στο Δ.Ν.Τ, σαν ένα success story απαλλαγής της χώρας από την σκληρή εποπτεία, που δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση για «ενισχύσεις στα εισοδήματα». Όπως είναι η κομψή διατύπωση για τις προεκλογικές παροχές.

Το ερώτημα που θέτουν πάντως όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, σε ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται, είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε προεκλογικού τύπου παροχές, και το κατά πόσον η επιστροφή στην στρατηγική του «Τσοβόλα δώστα όλα» δεν υπονομεύει τα επόμενα χρόνια.