Οπως ανέφερε, ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υλοποιήσει τη δέσμευση της για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων των Αλυκών, στις οποίες προκλήθηκε σημαντική οικονομική ζημιά από τα νεκρά ψάρια που συγκεντρώθηκαν στη περιοχή στα τέλη Αυγούστου 2024. Ως συνέπεια είχε την έντονη δυσοσμία που προκάλεσε την έλλειψη τουριστικής δραστηριότητας και επισκεψιμότητας στη περιοχή, και συνακόλουθα την πρόκληση οικονομικής ζημιάς στις επιχειρήσεις.
Η στοχευμένη οικονομική στήριξη έχει ως στόχο την υποβοήθηση των επιχειρηματιών της περιοχής των Αλυκών για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από τις προαναφερόμενες αιτίες, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, με την οποία συμβάλλουν στη προβολή της περιοχής και στη τουριστική της ανάδειξη. Θα υπάρξουν ακόμη σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή, το καλοκαίρι.
Ο κ. Κουρέτας δήλωσε πως μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα δοθούν οι αποζημιώσεις -με χρήματα της Περιφέρειας- στους 40 περίπου επαγγελματίες, ύψους από 5.000 εως 50.000 ευρώ. «Ότι υποσχεθήκαμε το κάνουμε πράξη» τόνισε και πρόσθεσε πως «σύντομα θα ανακοινωθούν σημαντικά έργα αποκαταστάσεων για τον Δήμο Βόλου και επανέλαβε πως η συνεργασία σε επίπεδο δρομολόγησης υποδομών είναι άριστη και τα αιτήματα ικανοποιούνται άμεσα».
Χρηματοδότηση του πάρκου Αλυκών
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παραδώσει με την χρηματοδότηση του έργου του πάρκου των Αλυκών στην οδό Λεμάν, έναν πραγματικά δημόσιο χώρο, με παρεμβάσεις που σέβονται το περιβάλλον. Το πάρκο των Αλυκών θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με 1,5 εκατ. ευρώ, μετά από πρόταση του Δήμου Βόλου, μέσα από το πρόγραμμα «Πράσινες πόλεις» του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σήμερα ο κ. Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε το έργο, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας Άννα- Μαρίας Παπαδημητρίου, του αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Συγχρηματοδοτούμενων έργων δήμου Βόλου, Ανδρέα Ζέρβα και αντιπροσωπείας επαγγελματιών των Αλυκών, οι οποίοι δήλωσαν πως όλα τα ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευθεί απέναντί τους η ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν υλοποιηθεί.
Η νέα διαμόρφωση θα προσδώσει στο πάρκο μια σύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον ταυτότητα, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει έναν ανανεωμένο χώρο αναψυχής για τους κατοίκους και επισκέπτες.
Ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας ανέφερε πως «το κέντρο των Αλυκών θα πάρει ζωή και κυρίως θα ευθυγραμμιστεί με το επίπεδο της θάλασσας, για να αποτραπεί μελλοντική συσσώρευση υδάτων καθώς είναι κατά περίπου μισό μέτρο ψηλότερα από το επίπεδο της παραλίας, με αποτέλεσμα στις πλημμύρες να παρατηρηθεί δυσκολία της απορροής των ομβρίων».
Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Το πάρκο στις Νέες Παγασές Βόλου βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο των Νέων Παγασών, μεταξύ των οδών Λεμάν – Βασ. Γεωργίου – Βάκχου και Ηρ. Πολυτεχνείου, σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα και αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. Η γεωμορφολογία του, με το έδαφός του να είναι κατά περίπου μισό μέτρο υψηλότερα από τον οικισμό στα βορειοδυτικά του πάρκου και από το επίπεδο της παραλίας στα νοτιοανατολικά, συνέβαλε σε δυσκολίες απορροής των ομβρίων υδάτων κατά τις πλημμύρες του Daniel και Elias, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη πλημμύρα της περιοχής.
Ως αποτέλεσμα, το πάρκο σήμερα παρουσιάζει σημαντικές φθορές στα δάπεδα και τα καθιστικά, ενώ η βλάστηση, αποτελούμενη κυρίως από ευκάλυπτους, είναι περιορισμένη και ανεπαρκής. Η νέα πρόταση για την αναβάθμιση του πάρκου επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον αισθητικό και λειτουργικό του χαρακτήρα με την εφαρμογή τεχνικών και αισθητικών παρεμβάσεων που θα διασφαλίσουν τη διαχείριση των υδάτων, τη διατήρηση των δέντρων και την ενίσχυση του πρασίνου, καθώς και την ενσωμάτωση φυσικών υλικών για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Η πρόταση βασίζεται στη λογική της σταγόνας που κυλάει, χρησιμοποιώντας οργανικά σχήματα και καμπύλες για τη διαμόρφωση του χώρου, και περιλαμβάνει την υποβάθμιση του εδάφους στο επίπεδο της θάλασσας. Τα οργανικά σχήματα και οι καμπύλες θα καθοδηγούν το νερό της βροχής από τους κάθετους δρόμους (Β. Γεωργίου, Μανδηλαρά και Μελπομένης) προς τη θάλασσα, ενώ οι πεζούλες από ξερολιθιά θα συγκρατούν το χώμα στα υπερυψωμένα παρτέρια και θα επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση του νερού.
Προτείνεται η αποξήλωση του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτροφωτισμού (καλώδια, φρεάτια, ιστοί και πίλαρ) και η εγκατάσταση νέου δικτύου λόγω υποβάθμισης τους εδάφους. Τα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα, που αντικαταστάθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου με σύγχρονα LED για εξοικονόμηση ενέργειας, θα αποξηλωθούν και θα επανατοποθετηθούν στις ίδιες θέσεις.