Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 19:43
ΒόλοςΤοπικά

Μediterranean Gas: «Το 2023 η εκκίνηση του σταθμού LNG στον Βόλο»






Την είδηση της χορήγησης άδειας από την ΡΑΕ στην στην εταιρεία Μediterranean Gas A.E., για το έργο FSRU «ΑΡΓΩ», Μονάδα Εισαγωγής, Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στο Λιμένα Βόλου ανακοίνωσε η εταιρεία, επισημαίνοντας πως ο Βόλος αποτελεί στρατηγικό σημείο τροφοδοσίας της χώρας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει, πως ο σταθμός «ΑΡΓΩ» έρχεται σε μία περίοδο ενεργειακής κρίσης και θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Μediterranean Gas είναι η εξής:

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), κατόπιν των προβλεπόμενων διαδικασιών και σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Φ.Α. (ΦΕΚ Β’3430/17.08.2018), εξέδωσε απόφαση χορήγησης Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) στην εταιρεία Μediterranean Gas A.E., για το έργο FSRU «ΑΡΓΩ», Μονάδα Εισαγωγής, Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στο Λιμένα Βόλου.

Η εταιρεία προχωρά στην υλοποίηση του Έργου με την ανάπτυξη υπερσύγχρονης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Υ.Φ.Α.) χωρητικότητας 170.000 κυβικών μέτρων με ετήσια απόδοση έως και 4.6 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Ο Τερματικός Σταθμός αποτελείται από μία υψηλής τεχνολογίας πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για τον εφοδιασμό του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Η εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού εκτιμάται το 3ο τρίμηνο του 2023.

Η γεωγραφική θέση του Έργου «ΑΡΓΩ» στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε απόσταση περίπου 330 χιλιομέτρων βόρεια της Αθήνας, παρουσιάζει αρκετά στρατηγικά πλεονεκτήματα, λόγω των γειτονικών βιομηχανικών ζωνών και της εγγύτητας με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

O Τερματικός Σταθμός «ΑΡΓΩ» έρχεται σε μία περίοδο ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη με σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες και την ευημερία των κρατών μελών της, καθώς τα αποθέματα Φ.Α. έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, για να συμβάλλει στην διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Χώρας και της Ευρώπης, καλύπτοντας τις ανάγκες ανεφοδιασμού με πρόσθετες ποσότητες Φ.Α. απαραίτητες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κατανάλωσης σε ανταγωνιστικές τιμές.

Επιπλέον, ο Βόλος αποτελεί στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη του συστήματος τροφοδοσίας της Χώρας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Ωστόσο, το έργο αναμένεται να τονώσει την οικονομία της τοπικής κοινωνίας, με την δημιουργία πολλαπλών θέσεων εργασίας, ενώ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για την περιοχή της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Ο δε Δήμος Βόλου θα ωφεληθεί ουσιαστικά, εφόσον το Έργο θα αποτελέσει κεντρικό σημείο διεθνούς αναφοράς.

Η Διοίκηση της εταιρείας έχει υιοθετήσει στρατηγικές και πολιτικές πρωτοβουλιών ανταλλαγής πληροφοριών και υλικού ηλεκτρονικής εκμάθησης, καθώς και συγκρότησης ομάδων εργασίας με δραστηριότητες κοινωνικοποίησης, οι οποίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της βέλτιστης ασφάλειας και ανταλλαγής δεξιοτήτων και ταλέντων μεταξύ τους. Επιπλέον, η υποδομή λόγω της υπερσύγχρονης κατασκευής της θα είναι προσβάσιμη στο κοινό, για εκπαιδευτικές επισκέψεις, ως κόμβος ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης, σε συνεννόηση πάντοτε με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα από τα πιο δραστήρια και προοδευτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος, η συνεχής ανταλλαγή ιδεών με ενδιαφερόμενους φορείς, ο συνεχής διάλογος και η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, μαζί με τη δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη, είναι τα θεμέλια της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας Mediterranean Gas A.E».