Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 16:46
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλες μπίζνες από τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ – Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών

150 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από πλωτό σκάφος της δύναμης FRONTEX, φτάνουν με ξύλινο ιστιοπλοϊκό σκάφος στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015. Περισσότεροι από 1700 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο από σήμερα το πρωί μέχρι και τις 6 σήμερα το απόγευμα. Όπως φάνηκε οι νότιοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή εμπόδιζαν τις αφίξεις ιδιαίτερα πλαστικών λέμβων. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ





Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των Αρχών για τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ, μετά την αποκάλυψη για τις 4 οργανώσεις, μέλη των οποίων κατηγορούνται για κατασκοπεία και εμπλοκή σε διακίνηση προσφύγων στη Λέσβο.

Την ίδια ώρα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από τις συνολικά 313 που δραστηριοποιούνται επί του Μεταναστευτικού, απορροφώντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό, τόσο για τις δράσεις όσο και για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στο στόχαστρο της ΕΥΠ και της αστυνομίας βρίσκονται τρεις ακόμη ΜΚΟ με ύποπτο υπόβαθρο και σκοτεινές συναλλαγές, όπως αναφέρει το protothema.gr, οι οποίες φέρεται να κινούνται στα βήματα των 4 ΜΚΟ, που με βάση τη δικογραφία κατηγορούνται για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

Μπίζνες εκατομμυρίων

Όπως αναφέρεται για τις τρεις νέες ύποπτες ΜΚΟ, ο έλεγχος έφυγε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με τους φακέλους να περνούν στην ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ.

Η πρώτη ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι συγκεκριμένες τρεις οργανώσεις δεν διαθέτουν ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, με τον ρόλο τους να κρίνεται τουλάχιστον ύποπτος. Ετσι, όλη η δραστηριότητά τους έχει μπει στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο κύκλο των ελέγχων εντοπίστηκαν ΜΚΟ με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εκατοντάδες υπαλλήλους και λογιστήρια.

Παράλληλα υπάρχει περίπτωση ΜΚΟ στη Λέσβο, η οποία όχι μόνο έχει καταπατήσει έκταση του Δημοσίου, μέρος της οποίας είναι και δασική, αλλά δεν διαθέτει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας παροχής οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, δεν τηρούνται οι κανόνες προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ενώ προβλήματα προέκυψαν και σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού.

Οι έλεγχοι

Τους τελευταίους μήνες ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της ΕΑΔ, ξεκίνησε να τρέχει ένα project ελέγχου των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΔ, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Ελεγκτικό αντικείμενο αποτελεί επίσης η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Δικογραφία σε βάρος 33 μελών ΜΚΟ

Υπενθυμίζεται, ότι το Σεπτέμβριο, οι Αρχές, μετά από πολύμηνη έρευνα προχώρησαν στην εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια, μέσω της Λέσβου.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης επετεύχθη μέσω πολύμηνων παρακολουθήσεων των υπόπτων αλλά και «στρατολόγησης» δύο τουλάχιστον αλλοδαπών που μετέβησαν στην Τουρκία και κατέγραψαν τις αναφερόμενες μεθοδεύσεις των υπευθύνων των ΜΚΟ για τις μετακινήσεις των προσφύγων, την αποφυγή ελέγχου των σκαφών του Λιμενικού και της Frontex.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛΑΣ, τέσσερις ΜΚΟ (δύο από αυτές έχουν την  ίδια έδρα στο Βερολίνο), «λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά στηρίζουν προωθούν και υλοποιούν για την εκπλήρωση του παράνομου σκοπού τους και των δραστηριοτήτων τους τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης “Watch the Med” την τηλεφωνική σύνδεση “Alarm phone”  την οποίαν καλούν στοχευμένα κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, μετανάστες που βρίσκονται σε λέμβους στη θάλασσα ή και ενδιάμεσα πρόσωπα και επιδιώκοντας να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων αρχές που ενεργούν στα πλαίσια της επιχειρησιακής τους δράσης».

Τα μέλη των εν λόγω 4 ΜΚΟ υπολογίζεται ότι είχαν ενεργό ρόλο σε τουλάχιστον 32 περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, μέσω των θαλασσίων συνόρων μας.