Μπορεί ως σήμερα οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των «κορωνοχρεών» να κινούνται στα… ρηχά, ωστόσο είναι βέβαιο ότι όσο οδεύουμε προς το τέλος Δεκεμβρίου, που «ξεπαγώνουν» αυτές οι οφειλές, το Taxis θα «βομβαρδιστεί».
Τροπολογία, που έφτασε, μάλιστα, στη Βουλή, διευρύνει ακόμα περισσότερο την περίμετρο των οφειλών που «γεννήθηκαν» στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς μπορούν να ενταχθούν ακόμα κι εκείνες που είχαν ρυθμιστεί με την πάγια των 48 δόσεων, υπό το φόβο ότι δεν θα υπάρξει ευνοϊκότερο πλαίσιο.
Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην ευνοϊκότερη ρύθμιση
Ειδικότερα, οφειλέτες, στους οποίους επιβλήθηκε λόγω Covid, το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27/10/2020 έως 31/7/2021, δηλαδή από τη 2η καραντίνα και μετά, μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση των 72 δόσεων χρέη που γεννήθηκαν από 1/3/2020 ως 31/7/2021, ακόμα κι αν αυτά είχαν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση. Η ένταξη στην ευνοϊκότερη ρύθμιση μπορεί να γίνει υπό δύο προϋποθέσεις:
- Η πάγια ρύθμιση να εξυπηρετείται, δηλαδή να μην έχει χαθεί
- Η δόση του Οκτωβρίου της πάγιας ρύθμισης να πληρωθεί ως 15 Νοεμβρίου
Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να κλείσει ένα «κενό» και να διορθώσει μια αδικία, προσδοκώντας βέβαια ότι εντάσσοντας ακόμα περισσότερα «κορωνοχρέη» στην ειδική ρύθμιση των 72 δόσεων, θα διατηρήσει την εισπραξιμότητα σε υψηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για τα «κορωνοχρέη» καλύπτει:
- φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που είχαν μπει στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ
- μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021
- μισθωτούς που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση στο ίδιο χρονικό διάστημα
- μισθωτούς που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
- ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»
- εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
Αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση, που είναι άτοκη στην περίπτωση που τα χρέη εξοφληθούν ως και σε 36 δόσεις, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν εκκρεμότητες με την εφορία, ειδικά αν πρόκειται για επιτηδευματίες που έχουν και ανοικτούς λογαριασμούς με τον ΕΦΚΑ ή χρωστούμενα από τα «εργαλεία» της πανδημίας π.χ. δάνεια από Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Από μεγαλοοφειλέτες τα περισσότερα χρέη
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οφειλές σε ρύθμιση αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από 6% (!), δηλαδή επί συνόλου 84 δις ευρώ, που χαρακτηρίζονται επισήμως ως εισπράξιμα, περί τα 5 δις ευρώ είναι σε κάποιου είδους διακανονισμό και τα υπόλοιπα απλώς… κάθονται. Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι η μεγάλη μάζα των χρεών αφορά σε μεγάλους οφειλέτες και είναι ενδεικτικό ότι σε όσους χρωστάνε από 1 εκατ. Ευρώ και πάνω, αντιστοιχεί το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών και για να γίνει σαφές μιλάμε για 87 δις επί συνόλου 109 δις ευρώ!
Με τη ρύθμιση για τα «κορωνοχρέη» και τον Εξωδικαστικό των 240 δόσεων, τελειώνουν οι διευκολύνσεις και μετά ξεκινά το «μαστίγιο» και μάλιστα… hi tech, της «αυτοματοποιημένης διαχείρισης οφειλών». Τι μπορεί να κάνει αυτό το «εργαλείο»;
- προφίλ οφειλέτη, συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών
- σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας κι ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.)
- αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων
- εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης
- διαχείριση, παρακολούθηση και αυτοματοποίηση λήψης μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με συνοπτικές διαδικασίες
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, αυτήν την στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται στον… προθάλαμο των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, περίπου 520 χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου.