Η 1η Σεπτεμβρίου έφτασε χθες και αυτομάτως, επί συνόλου 990 εργαζομένων, 59 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Βόλου (ποσοστό 6%) βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας, τη στιγμή μάλιστα που ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του και απειλεί με τέταρτο κύμα.
Λιγότερες απώλειες μετρούν τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ Βόλου, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν στην πορεία προβλήματα και δυσλειτουργίες στη στελέχωση στις βάρδιες. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων στα Κέντρα Υγείας καταγράφεται στη Ζαγορά, όπου συνολικά έξι άτομα, γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες, δεν έκαναν το εμβόλιο και ακολουθεί το Κέντρο Υγείας Βόλου, απ’ όπου αποχωρούν πέντε υγειονομικοί, στην πλειονότητά τους από τη νοσηλευτική υπηρεσία.
Στο ΕΚΑΒ Βόλου καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ανεμβολίαστοι παρέμεναν 7 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε όλες τις υπηρεσίες (γραφεία και πληρώματα). Από σήμερα και οι επτά βγαίνουν εκτός… υπηρεσίας.
Τους περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή
Προχθές το μεσημέρι στο Αχιλλοπούλειο υγειονομικοί είχαν εκφράσει αρχικά πρόθεση να εμβολιαστούν. Ομως στο τέλος αναθεώρησαν και ακύρωσαν τα ραντεβού που είχαν προγραμματίσει τελευταία στιγμή. Ετσι χθες το πρωί η τελική κατάσταση, που απέστειλε η διοίκηση στο υπουργείο Υγείας για να εκδοθούν τα πρωτόκολλα αναστολής, συμπεριλάμβανε 59 άτομα.
Ειδικότερα, ανά κατηγορία και ειδικότητα, οι 59 υγειονομικοί που βγαίνουν σε αναστολή είναι:
- Από τους γιατρούς: Ενας καρδιολόγος, ένας ορθοπεδικός, μία παιδίατρος, δύο χειρουργοί, ένας παθολογοανατόμος, ένας μαιευτήρας και ένας μικροβιολόγος.
- Από τη νοσηλευτική υπηρεσία, που αριθμεί περί τα 440 άτομα προσωπικό, βγαίνουν σε αναστολή 25.
- Επίσης εκτός μάχης βγαίνουν δύο άτομα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, που πλέον φυλλορροούν, από το Τμήμα Διατροφής άλλα τρία άτομα, από τις Διοικητικές Υπηρεσίες 11 άτομα, ενώ 10 επιπλέον άτομα αποσύρονται από τον αξονικό τομογράφο, το ακτινολογικό τμήμα και τα εργαστήρια.
Από χθες οι 59 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν θα εργάζονται και δεν θα πληρώνονται.
Με δεδομένη την πίεση, λόγω πανδημίας, στις κλινικές εκφράζονται φόβοι πώς θα λειτουργούν μετά τις αναστολές.
«Με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουμε ετοιμάσει δεν θα έχουμε πρόβλημα», επανέλαβε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ιωάννης Ντόκος, λίγο πριν πάρει μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των υπολοίπων Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ, παρουσία του Δυπεάρχη Φώτη Σερέτη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επόμενη μέρα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.
Στον αντίποδα, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών εκτιμά ότι σε τμήματα όπως το Γαστρεντερολογικό, το Γυναικολογικό, καθώς και στη Χειρουργική Κλινική θα προκύψουν κενά.
Από το Νοσοκομείο Βόλου 52 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ζήτησαν εξαίρεση από το μέτρο της υποχρεωτικότητας, κυρίως για ιατρικούς λόγους. Το 98% των αιτήσεων όλων όσοι ζήτησαν εξαίρεση από τις αναστολές απορρίφθηκε από την επιτροπή, που έχει συσταθεί στην 5η ΥΠΕ.
Μικρότερες οι απώλειες στα Κέντρα Υγείας
Μικρότερες είναι οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό στα Κέντρα Υγείας, αν και, όπως προαναφέρθηκε, είναι βέβαι0 ότι θα προκύψουν προβλήματα, αφού πρόκειται για δομές πρωτοβάθμιας υγείας, που ούτως ή άλλως είναι υποστελεχωμένες, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργούν ταυτόχρονα ως εμβολιαστικά κέντρα.
Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε ο σύλλογος εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, η κατάσταση αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βγήκαν σε αναστολή έχει ως εξής:
- Από το Κέντρο Υγείας Βόλου αποχωρούν πέντε υγειονομικοί, δηλαδή τρεις νοσηλεύτριες, μία επισκέπτρια υγείας και μία χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα.
- Από το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς αποχωρούν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ένας τουλάχιστον γιατρός, δύο νοσηλεύτριες και τρία άτομα προσωπικό σε άλλα πόστα και στο ασθενοφόρο.
- Τρεις εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, ήτοι μια γιατρός, μια μαία και μια διοικητική υπάλληλος, ενώ από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού εκτός μάχης βγαίνουν τρεις υγειονομικοί, δηλαδή μια νοσηλεύτρια και δύο άτομα από τη φύλαξη, που ανήκουν σε ιδιωτική εταιρεία.
- Από το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου αποχωρούν δύο ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, νοσηλευτές και οι δύο, ενώ από το Κέντρο Υγείας Σκιάθου σε αναστολή βγαίνει ένας υγειονομικός. Πρόκειται μάλιστα για νεοδιόριστο που έπιασε δουλειά μόλις πριν από δύο ημέρες ως χειριστής του ακτινολογικού μηχανήματος. Στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου έχουν εμβολιαστεί άπαντες.
Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως η γραφειοκρατία δίνει κάποια 24ωρα περιθώριο μέχρι να πιστοποιηθεί και επισήμως πόσοι δεν πήγαν να κάνουν το εμβόλιο.
Εξάλλου απαιτείται διασταύρωση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας πριν δοθεί το πράσινο φως για όλες τις αναστολές εργασίας, που ουσιαστικά θα σηματοδοτούν την αποχώρηση από το ΕΣΥ μέχρι νεωτέρας…
Το μέτρο θα αίρεται κατά περίπτωση
Το υπουργείο Υγείας έχει επισημάνει ότι οι υγειονομικοί, που δεν θα εμβολιαστούν και θα επιλέξουν να παραμένουν απροστάτευτοι εν μέσω του 4ου πανδημικού κύματος, θα τεθούν σε αναστολή τόσο για τη δική τους προστασία, όσο και για την ασφάλεια των ασθενών, που έρχονται συνεχώς σε επαφή μαζί τους.
Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν θα καταβάλλονται αποδοχές.
Δεν πρόκειται για μέτρο μόνιμο, αλλά για μέτρο που θα αίρεται κατά περίπτωση, με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος που βγει σε αναστολή αποφασίσει το επόμενο χρονικό διάστημα να κάνει το εμβόλιο, 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό θα μπορέσει να επανέλθει στην εργασία του. Παραμένει ασαφές αν θα επιστρέψει στο ίδιο πόστο ή σε κάποια άλλη θέση.
Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.
Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.
Τι θα γίνει με τα κενά
Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει με τις αναστολές είναι τα κενά που θα δημιουργηθούν εν μέσω του 4ου πανδημικού κύματος και της αυξανόμενης πίεσης στις κλινικές.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε καταρτίσει σχέδιο εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των Νοσοκομείων, το οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα πολιτική ηγεσία.
Ο σχεδιασμός κάλυψης των κενών περιλαμβάνει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με τη μετακίνηση του προσωπικού για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, είτε με την σύναψη τρίμηνων συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς είτε με ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Να σημειωθεί ακόμη ότι από χθες ανεστάλησαν και οι άδειες του εργαζομένων στο ΕΣΥ.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ