Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 05:17
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση προκαταβολής φόρου: Το έκτακτο μέτρο στήριξης που ήρθε για να μείνει και το 2021






Πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η επικείμενη θεσμοθέτηση της μείωσης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ως μέτρου στήριξης της επιχειρηματικότητας και για το 2021 παρότι εισήχθη και εφαρμόστηκε ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά των επιχειρήσεων, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει την επανάληψη του εν λόγω μέτρου, εφόσον συνεχιστεί η πίεση στην αγορά.

Το μέτρο προβλέπει την παροχή έκπτωσης από 30% έως και 100% στην προκαταβολή φόρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις ανάλογα με την πτώση στον κύκλο εργασιών τους και όπως είχε γράψει το newmoney.gr εξετάζονταν η διατήρησή του για το 2021.

Οι πρώτες ενδείξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης δόθηκαν στα μέσα του περασμένου μήνα από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών όταν σε ομιλία του στο Digital Economic Forum που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στις έκτακτες μειώσεις φόρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας δήλωσε «προσδοκούμε, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε κάποιους από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ή σε κάποιους άλλους, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους».

Όμως η χθεσινή ακαριαία αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών (που αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ανέστειλε την καταβολή ενοικίου για τον Ιανουρίου σε όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές έως τις 11 του μήνα) εκτιμάται ως η πρεμιέρα στην τακτική της «άμεσης απάντησης» στα μέτρα περιορισμού με μέτρα στήριξης που φέρνει πιο κοντά τη μονιμοποίηση του μέτρου προκειμένου να δοθεί το μεγαλύτερο δυνατό περιθώριο ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο προβλέπει την κλιμακωτή μείωση έως και μηδενισμό της προκαταβολής του φόρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό πτώσης του τζίρου τους.

Συγκεκριμένα:

  • Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
  • Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
  • Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
  • Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου δείχνουν ότι το 2020 ο τελικός φόρος που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις ήταν μειωμένος κατά 56,7% (κύριος φόρος και προκαταβολή φόρου). Συγκεκριμένα, οι 188.651 επιχειρήσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο για τα κέρδη του 2019 πλήρωσαν στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά το ποσό των 2,39 δισ. ευρώ, ενώ την προηγουμενη χρονιά είχαν καταβάλει φόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και στη μείωση του συντελεστή φορολόγηση των κερδών από το 28% στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων) μειώθηκε από 35,2% στο 27,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τον προηγούμενο χρόνο το ποσό είχε διαμορφωθεί τα 3,34 δισ. ευρώ. Δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ, ταυτόχρονα, μειωμένος ήταν και ο φόρος επί των κερδών συνεπεία της μείωσης των συντελεστών το 2019. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στο να πληρώσει κάθε εταιρεία κατά μέσο όρο το ποσό των 12.680 ευρώ στην Εφορία, έναντι 22.630 ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

 

 

Πηγή: newmoney.gr