Τη μελέτη για την υποβολή πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 3.957.480,96 ευρώ, για δράσεις έξυπνης πόλης, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου.
Η πρόταση του Δήμου Βόλου περιλαμβάνει δύο υποέργα: «Δράσεις έξυπνης πόλης Δήμου Βόλου», προϋπολογισμού 3.920.400,00€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%), με κεντρικό στόχο την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισής του.
Η προμήθεια περιλαμβάνει 12 δράσεις που κατανέμονται σε οκτώ άξονες (κινητικότητα, υδάτινοι πόροι, ενέργεια, πολιτική προστασία – περιβάλλον, οικονομική ανάπτυξη και δόμηση, οριζόντιες δράσεις, ασφάλεια, συμμετοχικότητα).
– Σύστημα έξυπνης διάβασης και ανίχνευσης πεζών.
– Έξυπνο σύστημα διαχείρισης IoT συσκευών και αισθητήρων άρδευσης δημοτικών πάρκων.
– Έξυπνο σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας των κτηρίων σε πραγματικό χρόνο.
– Συστήματα ενεργειακών αυτοματισμών δημοτικών κτηρίων.
– Έξυπνα ηλιακά παγκάκια.
– Έξυπνα ηλιακά δέντρα.
– Δίκτυο σταθμών μέτρησης ποιότητας αέρα.
– Ευφυές σύστημα διαχείρισης πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
– Δημιουργία πλατφόρμας έξυπνης πόλης με Κέντρο Επιτελικής Διαχείρισης και Κεντρικό Σύστημα Πρόσβασης Χρηστών με σύστημα εξωστρέφειας, προβολής και ενημέρωσης για τον πολίτη.
– Ψηφιακό Δίδυμο της Πόλης (Digital Twin) με ενσωματωμένο εννιαίο οδολόγιο και ταυτόγχρονη αποτύπωση λοιπών δικτύων υποδομών του Δήμου αποτυπωμένο σε κεντρική υποδομή GIS.
– Πλατφόρμα αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων και διασφάλισης ακεραιότητας δεδομένων.
– Ενιαία Έξυπνη Πλατφόρμα Εθελοντισμού, Διαβουλεύσεων, υποβολής και συγκέντρωσης ιδεών και προτάσεων πολιτών μέσω πύλης διάδρασης τον πολίτη.
Υποέργο 2: «Υπηρεσίες συμβούλου για την ωρίμανση και παρακολούθηση πρότασης δράσεων έξυπνης πόλης Δήμου Βόλου», προϋπολογισμού 37.080,96 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%).
Για την εκπόνηση της μελέτης της παραπάνω προμήθειας του υποέργου 1 συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης Τιμών προκειμένου να διερευνηθεί το κόστος της κάθε δράσης σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.